Redactieblog

183 x bekeken

Minder veilig koken door terugdringen ziektekiemen

Het terugdringen van het risico op voedselvergiftiging tot het nulniveau leidt tot minder veilig kookgedrag van consumenten.

Dat concludeert het landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR in een literatuurstudie. Het beleid vanuit voedselveiligheidsoogpunt richt zich op het terugdringen van microbiële besmetting in voedingsmiddelen. Er wordt een nulniveau nagestreefd.

“Het risico hiervan is echter dat de consument minder voorzichtig met etenswaren omgaan, omdat ze minder risico’s op voedselgebonden ziekten zien”, aldus LEI. “Het kookgedrag zal dus moeten veranderen. Kookgedrag is gewoontegedrag dat onbewust wordt uitgevoerd. Net geactiveerde informatie, bewustzijn van het gedrag en aanleren van correct gedrag in de jeugd kunnen dit gedrag veranderen”, aldus de onderzoekers.

Om hier op in te spelen moet eerst duidelijk worden wat het meest risicovolle gedrag is en welke doelgroep dit uitvoert, concludeert het LEI.

Of registreer je om te kunnen reageren.