292 x bekeken 8 reacties

Leterme eist ontpoldering

België wil dat Nederland de Hertogin Hedwigepolder toch onder water zet.

Dat bleek vandaag na afloop van een gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Yves Leterme en Maxime Verhagen. Of Nederland gehoor geeft aan deze oproep is nog onduidelijk.

Volgens Leterme moeten alle afspraken in de Scheldeverdragen met Vlaanderen worden nagekomen. Hoewel het hem vooral gaat om de derde verdieping van de vaargeul, houdt hij ook vast aan de ontpoldering, die eveneens deel uitmaakt van de overeenkomsten. "Ik heb het over het geheel van het verdrag", aldus Leterme.

Verhagen gaf te kennen dat Nederland zich aan de afspraken zal houden, maar wilde niet zeggen of hij hieronder ook de ontpoldering verstaat. "De vaargeul wordt uitgediept", zei hij alleen. De minister verwacht dat het kabinet binnen enkele dagen duidelijkheid zal geven over hoe er zal worden omgegaan met de boodschap van de Belgen.

Hedwigepolder

Het onder water zetten van de Hedwigepolder staat los van de zaak die enkele milieu-organisaties bij de Raad van State hebben aangespannen en waardoor de derde verdieping van de Westerschelde voorlopig geen doorgang kan vinden. Toch kan alsnog ontpolderen leiden tot een gunstige afloop van deze procedure voor het kabinet; de Vogelbescherming zal dan het verzet tegen de verruiming staken, zo bleek vandaag.

Dat zou betekenen dat er op korte termijn met de verdieping kan worden begonnen. Volgens Verhagen is het mogelijk om nog voor het einde van het jaar daar mee te beginnen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Een paar weken geleden stond het al in de Telegraaf, de overheid wint altijd. Ze hebben alle tijd en proceduren met onze centen. Vreemd dat de landbouw altijd moeten inleveren, misschien een idee om van een villawijk weer natuur te maken.

 • no-profile-image

  martha

  En hoe zit het met de afspraken gemaakt met de Belgen mocht de Schelde worden uitgediept??? Zij zouden zorgen voor een schonere Maas, ik meen euro 360 miljoen euro betalen aan milieucompensatie? Houden zij zich daar aan?

 • no-profile-image

  gert

  De belangen van de landbouwers delven meestal het onderspit,hier wordt weer een koehandel van gemaakt waar de boeren buiten spel staan,ook een uitspraak van de Raad van State wordt aan aan de laars gelapt,dit moet straks weer een democratische besluitvorming heten,het is gewoon dictatuur

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Typisch politiek gehuichel. Leterme weet dat de verdieping versneld doorgaat als de politiek knielt voor de milieuorganisatie's en de fel bekritiseerde ontpoldering doorzet. Een voorwaarde van de milieuorganisatie's die hadden gedreigd te gaan procederen tegen de verdieping als de ontpoldering er niet kwam. Daarom is hij nu niet meer en niet minder dan de spreekpop van de milieuorganisatie's. Dat Belgie de HSL lijn gaat traineren als de verdieping niet doorgaat is een publiek geheim. En nou zit CDA minister Balkenende met een probleempje; hij wil zijn collega CDA minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings niet voor de voeten lopen, en toch de indruk wekken democratisch te zijn. Eens kijken of de CDA club nou de rug recht gaat houden of dat ze de landbouw offeren voor hun politieke belang.

 • no-profile-image

  Renske

  Waarom leverd men Amsterdam of Rotterdam niet in? Veel problemen opgelost! Maar een ding is duidelijk, het milieu is een afpersings middel! Dit door een bepaald milieu gebruikt! Het is maar van welk milieu je bent. Het is veel van dat laag milieu. Je moet dat altijd links laten liggen! Praten met elkaar is prima, maar het houdt een keer op, zeker met dit milieu! Het milieu in Zeeland is goed, daar willen ze hun duur betaalde veiligheid en inkomsten behouden! Dit mag je door dit milieu niet laten verpesten!!!

 • no-profile-image

  Evert

  Beatrix, voorzitter van de Raad Van State, ook voorzitter van de regering. Snapt U het nog???

 • no-profile-image

  melkveehouder

  "Toch kan alsnog ontpolderen leiden tot een gunstige afloop van deze procedure voor het kabinet; de Vogelbescherming zal dan het verzet tegen de verruiming staken, zo bleek vandaag."
  Kijk eens aan, de aap komt uit de mouw. De vogelbescherming maakt gebruik van rechtsmiddelen om zo ontpoldering af te dwingen door het kabinet tegen de muur te zetten.
  LTO had precies hetzelfde voor de leden kunnen doen. Ook zij hadden deze procedure kunnen aanspannen, en vervolgens het omgekeerde eisen nl. geen ontpoldering.

 • no-profile-image

  boerke

  Gewoon afspraken nakomen, geul uitdiepen en milieuwinst halen uit diepe geul waar meer vissen in kunnen en verder niet over milieu ouwehoeren en met de vingers van landbouwgrond afblvijven. Als je iets voor het milieu wil doen stop dan de grootschalige ontbossing in Zuid Amerika voor soja en suikerriet, en hou nou eens op over het postzegelgeneuzel hier in Nederland door die met belastinggeld gesponsorde milieuclubs met hun dikbetaalde direkties! Of zijn die nou ook even weg op vliegvakantie?!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.