307 x bekeken 4 reacties

Coalitie verdeeld over verbod medicijnverkoop

De regeringspartijen zijn het niet eens over een mogelijk verbod op de verkoop van geneesmiddelen door dierenartsen.

Tweede Kamerlid Ernst Cramer (Christenunie) vindt dit een reële mogelijkheid, terwijl de PvdA'er Harm Evert Waalkens meer heil verwacht van een strikt registratiesysteem voor het gebruik van antibiotica.

Landbouwminister Gerda Verburg laat onderzoek doen naar de effecten van het loskoppelen van het voorschrijven en verkopen van diergeneesmiddelen. Aanleiding hiervoor is een studie van het RIVM, waaruit blijkt dat bij kalveren en varkens meer resistente vormen van de MRSA-bacterie voorkomen. Dit zou erop wijzen dat dieren meer antibiotica krijgen toegediend.

Cramer stelt dat een verbod op de verkoop van medicijnen door dierenartsen een oplossing kan zijn. Hij trekt een vergelijking met de humane gezondheidszorg, waar huisartsen geneesmiddelen voorschrijven en apotheken die verkopen. Toch neemt hij nog geen definitief standpunt in voor het onderzoek klaar is.

De PvdA pleit voor een strikt registratiesysteem voor antibioticagebruik in plaats van loskoppeling. Volgens Waalkens is het noodzaak een goed beeld te krijgen van waar zich exact problemen met antibioticagebruik voordoen. ”Alleen een verbod helpt niet, want antibiotica moeten toch worden verstrekt”, zegt hij.

De grootste fractie, het CDA, was vandaag wegens vakanties niet bereikbaar voor commentaar. Eerder hield CDA-kamerlid Henk Jan Ormel, zelf dierenarts, ook een pleidooi voor een zorgvuldige registratie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fa

  hebben we al niet veel gepraat over de humane gezonheidszorg, dat de arts extra bonussen krijgt als die medicein x voorschrijft. van die bepaalde fabrikant.
  zo kreeg die mooie snoep reisjes enz.

 • no-profile-image

  Mien

  Pleidoor voor het registreren van medicijngebruik? Nou volgens mij moeten we dit al jaren doen....!!!
  Bovendien wie wil nu dom weg antibiotica toedienen bij zijn veestapel?
  Het zijn altijd weer extra kosten, en daar zit de agrarische sector echt niet op te wachten.

 • no-profile-image

  BOER BART

  niemand vraagt zich af waarom is het medicijn gebruik de laatste jaren toegenomen.
  Zou misschien ook aan de kwalitiet van het voer kunnen liggen.
  als de varkens iets mankeren dat roept de voer voorlichter, zet er maar medicijen op

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Helemaal eens met boer Bart.
  Ook particuliere dierenhouders bemerken een toename van ziektes bij hun hobbydieren. Vroeger wist ik niet eens wat enrofloxacin was... of doxycycline.
  Hier gaat het om varkens en koeien, maar tel ook pluimvee daarbij. En hobbydierhouders hoeven niet eens te voldoen aan allerlei regeltjes. De dieren hebben vaak vrije uitloop dus extraatjes naast het reguliere voer.
  Ik bemerk gebreken en algeheel mindere weerstand bij opfokdieren die er voordat het diermeel verbannen was, niet waren. Dus ik voer mijn dieren honden- en kattenvoer en karnemelk bij (dat kun je als boer niet doen). Daardoor sterkere dieren die beter presteren. Vanwege de omvang van m'n hobby is biologisch voer geen optie, wat zit er dan in het voer of mankeert er in het voer dat de dieren zoveel zwakker zijn dan ruim 10 jaar geleden???

Of registreer je om te kunnen reageren.