Redactieblog

319 x bekeken 10 reacties

Uitingen van coöperatie stellen sector teleur

De vakgroep rundveehouderij van LTO Nederland en de Dutch Dairymen Board (DDB) reageren negatief op uitlatingen van FrieslandCampina.

De coöperatie zei dat ze geen verantwoordelijkheid kan nemen voor het inkomen van individuele leden. "Het is op zijn zachtst gezegd niet handig om dit als coöperatie te zeggen in deze situatie. FrieslandCampina is zeker partij in het debat. Dat het bedrijf niet zelfstandig kan zorgen voor een hogere melkprijs is duidelijk. Maar als ze de mogelijkheid hebben om de pijn te verzachten moeten ze dat doen", aldus Siem-jan Schenk van LTO.

Vice-voorzitter Sybren Attema van FrieslandCampina ziet geen rol voor de coöperatie in de financiering van bedrijven die in zwaar weer verkeren. "De coöperatie zorgt voor inkomsten. Niet voor het inkomen van haar leden. Het is de kerntaak van de coöperatie om de melk gezamenlijk te vermarkten en tot waarde te brengen." Attema zegt ervoor te zorgen dat ze een zo hoog mogelijke melkprijs kunnen uitbetalen.

Voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board is teleurgesteld in de uitlatingen van vice-voorzitter Sybren Attema van FrieslandCampina. "Dit is geen uitgangspunt van een coöperatie. Een coöperatie moet gaan voor de hoogste melkprijs voor haar boeren. Dat doet FrieslandCampina niet. Zowel de directie als het bestuur van de zuivelfabriek gaat voor het zuivelbedrijf en niet voor een beter inkomen van het bedrijf. In de uitvoering is FrieslandCampina gewoon een multinationale en geen coöperatie."

Het is volgens haar duidelijk dat een verhoging van de wereldmarktprijs in de huidige markt alleen kan door beperking van het aanbod en niet door een toename van de vraag. "Daar moeten we dus ook op inspelen door bijvoorbeeld een vrijwillige bevriezing van het quotum door de EU." Van Keimpema zal namens de DDB geen actie ondernemen richting het bestuur van de FrieslandCampina. "Melkveehouders moeten zelf hun bestuurders er op aanspreken."

Lees ook: Oproep tot realisme in zuivel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marcel

  Waar blijven de heren met hun vergaderingen en wat doet de ledenraad eigenlijk .Vinden die de uitspraken allemaal goed. Dat zal wel want anders kom je ook niet in de ledenraad.
  Volgen het bestuur ligt de schuld ook niet bij de supermarkten en moeten we zeker niet minder melk gaan produceren.
  Het wordt tijd dat we de kraan eens 2 maanden voledig dicht draaien en dan bedoel ik de geldkraan naar het bestuur

 • no-profile-image

  Ondernemer

  De belangenbehartiging eidelijk op dezelfde lijn! Je moet moet er keihard bovenop zitten, anders gebeurd er niets. Ik ben het helemaal eens met mevr Oerlemans! Het ziet er triest uit voor de boeren en zeker de jonge boeren. Die dat niet door heeft moet zijn mond houden! Het moet niet zo zijn dat de crisis over de ruggen van de hard werkende boer gaat. En dan nog durven praten om de kosten op eigen bedrijf te verlagen! Dit gaat ten kosten van alles!!!

 • no-profile-image

  ..

  misschien beter naar arla??

 • no-profile-image

  Gerton

  Hieronder een stukje uit de telegraaf van 2003:

  Milkwatch
  LTO controleert twee maal per week de prijs van melk. Als de melkprijs onder de 47 cent is, wordt de supermarkt gepubliceerd op de website Milkwatch.nl.
  Afgelopen week voerden boeren al actie bij Aldi tegen de lage melkprijs. Zij hebben gedreigd met hardere acties als de supermarkten de prijzen niet verhogen.

  Wat willen we nu eigenlijk? Tuurlijk, we willen allemaal graag meer melkgeld! Maar ik vraag mij af of het zin heeft om de supermarkten te vragen om de prijzen te verlagen, ik verwacht niet dat er mensen zijn die er erg veel meer melk door zullen drinken dus effect is nihil. Dus hou de marge maar aan, nu is hij voor de supers, straks kunnen wij er (hopelijk) weer van profiteren.

  Dus zoek oplossingen binnen je eigen bedrijf, hier heb zelf invloed op! Succes allemaal!

 • no-profile-image

  A HAMSTRA

  hallo L.T.O wie beschermen jullie en wie
  betaald de rekening???

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  De uitlatingen van het bestuur hebben afgelopen week er niet aan bijgedragen, dat de zorgen bij boeren zijn verminderd eerder het tegendeel. Ik kreeg tenminste de indruk, wij zijn er voor het concern en de boer moet zich maar redden met zijn bedrijf. Attema denkt dat het allemaal nog wel meevalt, omdat hij nog niet heeft gehoord, dat er meer boeren stoppen dan normaal al het geval is. Zijn bewering dat het op lange termijn beter wordt is mooi, maar de vraag is alleen wie heeft er dan nog profijt van. Deze opstelling van het bestuur straalt een zekere arrogantie af en onderschatting van het probleem.

 • no-profile-image

  arjan

  helemaal mee eens mw Oerlemans! Campina moest altijd zonodig investeren in toegevoegde waarde. Met zo'n melkprijs in de schappen, lijkt me van die meer dan 350% marge toch iets meer voor de eigenaren van het bedrijf te zijn. Anders is er gewoon sprake van ONBEHOORLIJK BESTUUR en MISMANAGEMENT We moeten aandringen op maatregelen: beloning van de top herzien en herziening van toevoeging aan de stille reserves. we hebben zelf met e.e.a. ingestemd, nu is het tijd om bij te sturen!

 • no-profile-image

  Ex lid

  Het ware gezicht komt naar buiten! De boeren zijn er voor de cooperatie i.p.v. e cooperatie voor de boeren! Voor mij niets nieuws, dat is ook de grote reden van opzegging van het lidmaatschap! Zo zijn er zoveel vertrokken. Gelukkig kun je nog naar een ander, ze kijken alleen naar zich zelf, de boer intreseerd ze niets! Maar dit is ook een grote ramp, hierdoor krijg je verdeeldheid, hier is de boer weer het slachtoffer van. Maar dat dit veroorzaakt wordt door de eigen cooperatie is wel het dieptepunt! En net waar ze voor opgericht waren, om de uit buiting van boeren tegen te gaan!

 • no-profile-image

  Koetje

  De woordvoerder van FriesCamp is geen tactisch wereldwonder. Maar wie is dat wel? Guus Hiddink wellicht. Maar die gaat niet over de melkprijs.
  De waarheid wordt er niet anders mee. Nadat de melk het melkveebedrijf verlaat gaat deze 3 tot 5 keer over de kop alvorens de klant het opdrinkt of eet. Dat geldt voor elk melkveebedrijf aan welke melkfabriek de melk ook geleverd wordt door de melkveehouder in Nederland. De melkprijs is buiten Nederland vaak er nog slechter aan toe. Dat wil niet zeggen dat de huidige winkelprijs van de zuivel op een duurzame wijze verdeeld wordt in de zuivelkolom.
  De andere NL- icoon, mevrouw Kroes, moet daar maar eens snel en indringend naar kijken. Elk agrarisch bedrijf dat verdwijnt komt immers niet meer terug. En dat is een duurzame verdwijning.

 • no-profile-image

  Mevr. oerlemans

  Als cooperatie zou friesland campina meer achter de leden moeten staan.
  Wij zijn ons vorige week weer te pletter geschrokken toen we in de supermarkt zagen dat de volle melk daar nog steeds voor 1.05 euro in de schappen staat en wij krijgen amper 20 cent.Verlaging van onze kostprijs kan echt niet meer want dan gaat het ten koste van onze koeien.
  Bij wie beland die 85 cent per liter in de geldla ???

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.