Redactieblog

241 x bekeken 14 reacties

Siem-jan Schenk wil regie van andermans prestatie

"LTO neemt regie om uit melkprijsimpasse te komen". Dat was het opwekkende nieuws van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Of is het een lachertje?

Ik neig naar het laatste. We kunnen er niet omheen dat de acties van boeren in België en Frankrijk er voor gezorgd hebben dat er in samenwerking met de supermarkten een hogere melkprijs komt. Dat is ook Siemj-an Schenk opgevallen. Hij zegt nu: "Als dat in die landen wel kan, waarom dan niet in Nederland?"

Wel, wel. Plots ziet Siem-jan Schenk het licht. Jarenlang heeft hij ons voorgehouden dat de markt zijn werk moet en kan doen. Ik geef toe, ik ben hem gevolgd in die gedachtegang. Nog steeds denk ik dat. Ik geloof dat de markt uiteindelijk de prijs bepaalt.

Siem-jan is echter "om". De supermarkten moeten een deel van hun marge afstaan aan de boeren. Dat is zijn eis en dat wil hij met hen overleggen. De hele keten nodigt hij uit voor een gesprek.

Als Siem-jan een kerel is nodigt hij ook Sieta van Keimpema van de DDB uit voor dit gesprek. Sterker nog, hij vraagt haar het voorzitterschap van dit gesprek op zich te nemen. Want Siem-jan erkent dat acties in andere landen hebben geleid tot resultaat. Sieta en haar mensen voerden voor ons de actie. Het zou elegant zijn haar ook de vruchten van de acties te laten plukken.

De regie uit handen geven dus. Wat zeg ik? De LTO heeft nog toe de regie niet gehad, dus kan ze ook niets uit handen geven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jaap

  De echte vraag is natuurlijk of we wel willen dat Siemjan Schenk probeert het oude beleid van beschermde melkprijzen terugwillen. Dat is toch maar een tijdelijke maatregel. Op den duur zal de markt toch de prijs bepalen, laag of hoog. We kunnen er maar beter direct aan wennen. Het zal een aantal boerenbedrijven de kop kosten, maar dat is dan maar zo. De overblijvenden zullen versterkt uit de strijd komen. Dat is toch altijd het resultaat van een crisis? Het is sneu voor degenen die die de strijd verliezen, maar goed voor hen die overblijven.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Harry, als je verder redeneerd kom je inderdaad bij de politiek uit. Je opmerking is in die zin terecht.

 • no-profile-image

  Daan

  De criticasters vergeten één ding: de enige die de regie kan voeren is de LTO. NMV en DDB zijn geen gesprekspartners voor politiek en partners in de keten. Daar heb je echt een betrouwbare organisatie als de LTO voor nodig. Daarom is het goed dat Schenk de regie in handen neemt. En wat zijn veranderende inzichten betreft: het is beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald.

 • no-profile-image

  centje

  Precies hetzelfde gebeurt bij de varkenshouderij. De NVV fietst, lto lift mee en claimt de resultaten. Boeven zijn het, profiteren van iemand anders hun resultaat. Waar blijft dan al die enorme contributie ???????

 • no-profile-image

  Dick

  Deze actie van LTO slaat werkelijk alles. Nu gebleken is dat actievoeren loont zelf de eer naar zich toetrekken. Het onderstreept het bloedeloze, gebrek aan eigen initiatief van de LTO. Om dit zo duidelijk te laten blijken getuigt ook nog van onnozelheid.

 • no-profile-image

  Klaas

  Het kan toch niet dat Siemjan Schenk nu als LTO-er gaat pleiten voor steun voor de melkprijs. Hij pleitte immers altijd voor de vrije marktprijs. Hij doet nu hetzelfde als je Marianne Thieme zou laten werken in een slachterij. In beide gevallen krijg je geen resultaat

 • no-profile-image

  jan

  Helemaal eens met vergaderboer. Politieke partijen in Den Haag zeggen zelfs dat LTO dwars ligt door een tegenlobby voor een hogere melkprijs. Waarom zouden we Siem-Jan dan nu de regie geven. Hij verkwanselt stelselmatig de belangen van mvh en laat de NMV en DDB de kastanjes uit het vuur halen!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dat moet je over laten aan een belangenorganisatie! Siemjan Schenk, laat me niet lachen, aan die onzin heb je niets, hij gelooft mischien zich zelf! Je moet mensen hebben die te vertrouwen zijn! Sieta ging er voor en weet waar ze over praat. Dat de lage prijzen er aan kwamen wist je drie jaar geleden al, die een beetje bij de les was wist dat toen al. Ze hebben van uit de cooperaties en met LTO bewust de melkprijzen laten dalen. Ze wilden de werldmarkt op. Dit over de ruggen van hun eigen boeren! Dit zijn gewoon de feiten, het is al toegegeven!

 • no-profile-image

  dirk

  Lto om denk dat maar niet vergaderboer Dezelfde cornuiten zijn nog steeds aan het bewind daar is echter niets veranderd En wat schenk betreft laat hij maar eens zien welke spierballen hij heeft Nmv/ddb jullie doen heel goed werk alleen lto wil dat koste wat kost niet Dat het zuivelbeleid wat lto voorstaat onbetaalbaar is Vrgadeboer wat heeft lto nu de afgelopen tijd gedaan om de melkprijs omhoog te krijgen Verdiep u daar eens onafhankelijk en voor dat u deze grappen neerzet Erg goedkoop in deze tijd

 • no-profile-image

  Jan

  @Daan Het is inderdaad beter niet te verdwalen. Zeg daarom het lidmaatschap van de LTO op. Er zijn organisaties die de weg wel wel kennen.

 • no-profile-image

  belang bij belangen?

  Welke belangen behartigt Siem jan ook nu weer?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jullie zien iets compleet over het hoofd. Het is onze eigen "onafhankelijke" Nma die altijd roet in het eten gooit. Deze Nma die onder het ministerie van economische zaken valt en alleen maar oog heeft voor het burgerbelang en voor de rest helemaal niets.
  Nu zitten ze in een spagaat; als de mededingingsautoriteiten buiten onze kikkerlandje dit soort "afspraken" wel toestaan en "onze Nma" niet, dan heeft men óf wat uit te leggen óf men kiest twee voor twaalf eieren voor zijn geld.
  Siem-Jan kon en kan niet anders dan wachten totdat de Nma de handen op de rug gebonden wordt door de acties van andere landen. Dat hij nu wel mee doet cq kan doen moet dus volgens mij even anders bekeken wordt. Marc Jansen, ex LTO-er, zal inmiddels wel meer buikpijn krijgen; het lijkt erop dat het schip niet meer te keren is en de beschermende deken van de Nma langzaam wordt weggetrokken. En dat is maar goed ook!

 • no-profile-image

  Harry

  Beste “Melkveehouder,”. De politiek is de baas over de NMA en niet andersom. Dat de LTO genoodzaakt zou zijn te wachten totdat de Nma de handen op de rug gebonden wordt door de acties van andere landen is dus geen excuus. Het is dus niet te rechtvaardigen dat de LTO daar niet bereids eerder bij de politiek voor met de vuist op tafel heeft geslagen. Feitelijk erkent de LTO hiermee dat ze de politiek niet tegen de haren wenst te strijken. Sterker nog, dat ze de politieke belangen zelfs weer eens boven de boerenbelangen stelde.

 • no-profile-image

  Veehouder

  lto blijft voor als nog een lachertje. Het enige wat ze kunnen is de hielen van de overheid likken.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.