Redactieblog

391 x bekeken 2 reacties

RIVM: nieuwe uitbraken Q-koorts in Noord-Holland, Groningen en Flevoland

In Noord-Holland, Groningen en Flevoland zijn drie gemeenten toegevoegd aan de lijst met gemeenten waar Q-koorts is vastgesteld bij mensen.

Dat blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM). Terwijl in Noord-Holland voorheen alleen in de Haarlemmermeer, het zuidelijke deel van de provincie, Q-koorts werd gevonden, blijkt nu ook in de Schermer een persoon besmet te zijn.

In het hele land neemt het aantal besmettingen met Q-koorts toe. Afgelopen week zijn er ongeveer honderd nieuwe besmettingen bij gekomen, waardoor de teller nu op 1.715 humane besmettingen staat. Zowel in het epicentrum van de uitbraak in Oost-Brabant als in de andere provincies neemt het aantal patiënten toe. Er is in Nederland geen provincie meer die vrij is van Q-koorts.

In de Groningse gemeente De Marne zijn ook voor het eerst besmettingen met Q-koorts aan het licht gekomen. In het gebied hebben eveneens 11 tot 20 mensen per 100.000 inwoners de ziekte die door de Coxiella Burnetii-bacterie wordt veroorzaakt. Ook in de gemeente Urk is de ziekte voor het eerst opgedoken. Deze gebieden vallen op, omdat in de directe omgeving geen besmettingen zijn gevonden. De regionale GGD’s ondervragen patiënten in het kader van onderzoek naar de herkomst van de bacterie.

Het aantal veebedrijven dat besmet is met Q-koorts is al geruime tijd stabiel. Dit jaar zijn vier geitenbedrijven besmet geweest met de bacterie. Q-koorts veroorzaakt bij mensen vooral griepverschijnselen en longproblemen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Mariska Vermaas

    In de berichtgeving is inderdaad een fout gemaakt. Ik had de cijfers van het RIVM geïnterpreteerd als absolute cijfers. Het blijken echter incidentiecijfers te zijn per 100.000 inwoners. Ik heb de tekst aangepast.

  • no-profile-image

    nicoline vaalburg

    De opgegeven aantallen zijn op basis van 100000 mensen. Dus in de Schermer met ruim 4000 inwoners betreft het 1 melding. Mevrouw Vermaas u had het wat beter uit kunnen zoeken en niet onnodig onrust hoeven zaaien

Of registreer je om te kunnen reageren.