Redactieblog

423 x bekeken 4 reacties

Pootgoedtelers in de knel door weer en spuitvoorschriften

Nieuwe gebruiksvoorschriften voor spuitmiddelen in combinatie met de vele regenval van afgelopen dagen zorgen voor grote problemen bij pootgoedtelers.

Met name in Flevoland, Groningen en Friesland kampen de telers met problemen. De telers kunnen het gewas niet doodspuiten, terwijl dit wel zou moeten: de knollen groeien anders te grof en de ziektedruk op het gebied van bacterie- en virusziek neemt toe. De adviesdata voor loofvernietiging van de NAK variëren van 1 juli tot 14 juli.

"Sinds 1 januari van dit jaar mag het enige middel dat volvelds over het gewas gespoten mag worden, Reglone, pas vanaf 15 juli worden gebruik voor loofdoding. Dit om de broedvogels te beschermen. De twee alternatieve middelen, Spotlight en Finale, mogen alleen gebruikt worden na loofklappen", legt Jacob Swart van Agrifirm uit. Onder de huidige omstandigheden lopen telers echt tegen een knelpunt aan. ”Illegaal gebruik van Reglone is geen optie. Hiermee lopen de ondernemers het risico op een boete en op korting op de toeslagrechten.” Het gebruik van het middel zeer goed zichtbaar.

"Het heeft hier zoveel geregend dat het onmogelijk is met de loofklapper door het land te rijden. Met de veldspuit kan het eerder, omdat de spuitsporen er al liggen", aldus een pootgoedteler uit Flevoland. "Bij mijn pootgoed is 10 tot 15 procent inmiddels in de bovenmaat. De groei moet beëindigd worden, omdat de poters anders buiten de maat groeien en daarmee onverkoopbaar worden." De teler, die anoniem wil blijven, verwacht dat het wachten met spuiten tot na 15 juli hem 2.250 euro per hectare kost. "Het is vreemd dat spuiten niet mag vanwege de vogels. terwijl loofklappen veel gevaarlijker is voor vogels", aldus de teler.

LTO Nederland is met LNV in gesprek over een ontheffing. "We zijn hier al anderhalf jaar mee bezig, omdat we dit probleem aan zagen komen. We hebben nu echter opnieuw een negatief advies gekregen. Nu gaan we het via de politiek proberen", aldus portefeuillehouder pootaardappelen Joris van Waes van LTO. Een oplossing in de vorm van een ander middel zit er volgens Jacob Swart van Agrifirm voorlopig niet aan te komen.

Lees ook: Het blijft spannend in het pootgoed

Laatste reacties

 • no-profile-image

  --

  De vogels doodklappen mag wel?

 • no-profile-image

  hans

  Lto wat een organisatie. Als je 1,5 jaar bezig met iets bent en je krijgt het nog niet voor elkaar. Dan mag Joris van Waes gerust zeggen "in heb gefaald".

 • no-profile-image

  Consumptieaardappelteler

  De kwaliteit van het pootgoed is volgens mij de laatste jaren al niet om over naar huis te schrijven. En als ze dan nu al uit de maat groeien of te veel virus krijgen, dan hebben wij volgend jaar weer een probleem.

 • no-profile-image

  Leen

  Gelukkig zijn de vogels slimmer dan LNV-ambtenaren, politiek en LTO bij elkaar. Ik heb er in de aardappelen nog nooit een zien broeden. En LTO woordvoerders hebben nog iets uit te leggen: Geen leden hebben en toch het woord voeren heeft iets vergelijkbaars met de milieubeweging die namens "het volk" pleegt te spreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.