Redactieblog

166 x bekeken 6 reacties

NVV in actie tegen varkensprijs

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders komt in actie tegen de lage varkensprijzen.

Dat meldt voorzitter Wyno Zwanenburg. De NVV roept varkenshouders op om prijsstunts met varkensvlees te melden bij de vakbond. De NVV zal de meldingen vervolgens inventariseren en actie ondernemen.

Hoe de acties eruit zullen zien wil Zwanenburg nog niet zeggen. "Dat kan bij hoofdkantoren van supermarktketen, maar ook bij individuele supermarkten zelf. Of we in groten getale of met een beperkt aantal mensen op pad gaan kunnen we nog niet zeggen", aldus Zwanenburg. Hij wilde wel zeggen dat de NVV geen grote nationale blokkades van plan is. "Het moeten geen publieksonvriendelijke acties worden. Het gaat erom dat we de betrokken partijen informeren over wat het beleid voor gevolgen heeft voor de varkenshouders."

Prijsmechanisme

De NVV begint de acties omdat ze vinden dat het verkopen van varkensvlees voor een hele lage prijs, het stunten, de sector uitholt. Door het stunten van supermarkten met varkensvlees betalen consumenten steeds minder voor varkensvlees.

"De prijs voor varkensvlees wordt door supermarkten stelselmatig laag gehouden. Het prijsmechanisme dat bij veel vraag en beperkt aanbod de prijs stijgt werkt niet meer", concludeert Zwanenburg. De voorman van de NVV benadrukt dat prijsherstel voor de varkenshouderij juist nu hard nodig is. "De sector moet de komende jaren fors investeren in welzijns- en milieumaatregelen. Daar is met het huidige prijsniveau geen mogelijkheid voor."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ikke

  als diegene die jammeren er eens mee ophielen. Als ik zie hoeveel stallen(en groooote) er nu nog allemaal bijgebouwd worden is het zo slecht nog niet, de bank heeft schijnbaar nog steeds vertrouwen in de sector en sommige ondernemers.

 • no-profile-image

  frotter

  ikke, dat er grote stallen gebouwd worden komt omdat we welzijns-en milieumaatregelen opgelegd krijgen. We hebben geen keus omdat we zonder uitbreiding niet meer levensvatbaar zijn. Het is dan niet meer rendabel te krijgen.
  bv zelf heb ik een gezinsbedrijf van 300 zeugen zonder personeel, maar als ik aan de eisen moet voldoen zal ik naar 750 á 800 zeugen moeten om het plaatje rond te krijgen. Het lieftse zou ik qua omvang zo blijven als het nu is en dus niet groter worden maar de regelgeving ( regering ) laat ons geen keus. Laat ze daar maar eens over na denken en de gezinsbedrijven hierin tegemoet komen.

 • no-profile-image

  pieter

  wat een onzin, het staat de supermarkten vrij het varkensvlees gratis weg te geven. Dat is de vrije markt. De boeren moeten voldoende geld vragen voor hun varkens en anders gewoon stoppen.

 • no-profile-image

  zwaksteschakel

  EINDELlJK.........!!!!! en dus toch, zijn ze wakker geworden en hebben we een vakbond die iets gaat doen... kon mijn ogen bijna niet geloven toen ik het las.. maar goed ben heel benieuwd of er ook resultaten worden geboekt hiermee, want het is al jaren een feit dat er wekelijks gestunt wordt met vlees en zuivel producten. om de consument voor zich te winnen. dit alles gaat heel simpel over de rug van maar van een sector en dat zijn de boeren... het wordt tijd dat we het gezamelijk meer eens worden en vaker als collectief gaan werken.. {KWESTIE VAN VERTROUWEN EN IETS ELKAAR GUNNEN}> hoop dat er meer ondernemers zijn die zo denken. en zal in de toekomst de opbrengst van het product minimaal de kostprijs zijn van een gemiddelde boer.. NVV succes ermee..

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Tip: Laat de hoge heren van de voerindustrie dan ook eens het voortouw nemen of de veeartsen of de handelaren. Zij verdienen tenslotte allemaal zwaar aan ons. Voor Zwanenburg: Laat eerst de overheid maar eens keihard bewijzen of ammoniak schadelijk is, dan pas wordt er verder gepraat. Waarom als een stelletje blinden de overheid volgen over iets wat helemaal niet bewezen is? Of heeft de N.V.V. soms een financieel belang in de luchtwasserbranche? De onbetrouwbare overheid heeft de boeren een worst voor gehouden in de vorm van een luchtwasser oftewel, je mag uitbreiden, waar de meeste op kicken, mits je een luchtwasser installeerd. Vervolgens is er voor het grote achtervolgende peloton geen weg meer terug. Slim van de overheid, de boeren in dit verhaal tegen elkaar uitspelen. Zie hiervoor als voorbeeld het emissiearm aanwenden van dierlijke mest. Wie gaf toen voornamelijk tegengas, juist ja Cumela. Onder het mom van er was al teveel bij de loonwerkers in emissiearme machines geinvesteerd. Hebben jullie dit smerige spelletje dan niet door??

 • no-profile-image

  beter laat

  Goed initiatief. Dit moest reeds veel eerder opgestart worden. Het prijsmechanisme van vraag en aanbod werkt totaal niet meer en moet dus dringend herzien worden. Liefst internationaal, zodat hiervoor een groot draagvlak is. Komaan varkenshouders. Onderstuun massaal dergelijke initiatieven, kom naar buiten. Wat hebben we erbij te verliezen?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.