Redactieblog

228 x bekeken 7 reacties

LTO: AID moet vaccinatie-weigeraars aanpakken

Geitenhouders in Noord-Brabant die weigeren hun dieren te vaccineren tegen Q-koorts passen niet in de sector.

Dat zegt voorzitter Jan van Lokven van de LTO vakgroep geitenhouderij. "Ik vind het heel asociaal dat geitenhouders weigeren hun vee te vaccineren terwijl er nog steeds mensen ziek worden. Het aantal humane gevallen van Q-koorts blijft stijgen. Hoewel niet zeker is dat alle mensen ziek worden door geiten, staat wel vast dat er mensen ziek zijn geworden door geiten. Als sector zijn we verplicht om al het mogelijke te doen om te voorkomen dat mensen ziek worden", aldus Van Lokven.

De voorman vindt dat de algemene inspectiedienst (AID) de bedrijven die weigeren te vaccineren moet aanpakken. Wel vindt Van Lokven het belangrijk dat geitenhouders zelf mogen bepalen wanneer de dieren worden gevaccineerd. "Op sommige bedrijven daalt de melkgift van de geiten na de vaccinatie. Door te vaccineren net na het aflammeren of net voor het dekken van de dieren is de schade door productiedaling minder groot. Die vrijheid moet er zijn", vindt Van Lokven. Voor de werking van het vaccin maakt het naar verwachting niet uit wanneer de dieren zijn gevaccineerd, zolang ze maar gevaccineerd zijn voor de dracht.

Het aantal geitenbedrijven dat weigert te vaccineren is beperkt. Minister Gerda Verburg van Landbouw heeft eerder dit jaar in Noord-Brabant en Gelderland een gebied aangewezen waarin geitenbedrijven verplicht gevaccineerd moeten worden tegen Coxiella Burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Lto is zeker de ibr affairre vergeten dit met alle gevolgen van dien Was lto toen niet mede verantwoordelijk

 • no-profile-image

  Boer Mekker

  Weigeren te vaccineren?? Zorgen jullie maar voor genoeg entstof!!!

 • no-profile-image

  veeboer

  na entingen worden door een groep boeren altijd management fouten op de enting afgewenteld.

 • no-profile-image

  burger

  De samenleving hoort het te betalen. Algemeen belang

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wie bepaald wie betaald? Juist de overheid bepaald, dan moet de overheid ook maar betalen.

 • no-profile-image

  VEEHOUDER IN NEDERLAND

  Vaccineren meteen en wel verplicht maar zorg er wel voor dat het rijk dit ook gaat betalen en niet weer de boer.
  Ook ben ik het met pietje buiten eens.

 • no-profile-image

  pietje

  hier en daar wat enten heeft totaal geen nut,als je ent dan in heel nederland en ook bij alle hobbyboeren. Demeestestaan dan wel niet geregistreerd,maar die geven we dan wel aan bij de g.d en de a.i.d. Volgens mij komen de meeste besmettingen van deze dieren

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.