Redactieblog

674 x bekeken 114 reacties

'Jonge boeren staken bedrijf door lage melkprijs'

In Nederland zijn in ieder geval twee melkveebedrijven gestopt als gevolg van de lage melkprijs.

Dat zegt voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board (DDB). "Bij mij zijn twee gevallen bekend. Het gaat om jonge melkveehouders die het bedrijf net hadden overgenomen. Door de lage melkprijs hebben zij het bedrijf noodgedwongen moeten stoppen." Of er meer bedrijven zijn die gestopt zijn, is niet bekend. "Wel is zeker dat er veel bedrijven aan het rekenen zijn en overwegen om het bedrijf te beëindigen", aldus Keimpema.

De gedwongen bedrijfsbeëindiging is niet alleen financieel, maar ook psychisch een grote klap voor de jonge boeren, zegt Keimpema.
De DDB is teleurgesteld in de visie van FrieslandCampina over de huidige crisis en vindt het standpunt dat de coöperatie niet verantwoordelijk is voor het inkomen van de boeren, een domper.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  prutser

  Die 76 dollarcent die ze in canada beuren is omgerekend ong.47 eurocent.In de winkels is het minimaal een dollar per liter

 • no-profile-image

  gewoon doen

  word allemaal maar heel grote boer en na enkele goede jaren komen de vele slechte en als dan de hoge financiering alleen kan draaien op de goede melkprijs word je zeer ongelukkig want je werkt dag en nacht op dat prachtige inmens grote bedrijf waar geld op toe gelegt moet worden, zeer leuk gezinsleven heb je dan nog.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Klaas toch je weet toch ook wel dat een jonge modern ingerichte melkboer een bedrijf heeft met dermate hoge vasten lasten dat je niet zo maar kunt stoppen.

  Je kunt ons niet overleveren aan de grillen van de markt.
  En Boerin melk is pas dan emotie wanneer je daar als zuivelindustrie iets aan doet middels effectieve promotie.
  En zoals ook u zult weten werkt dat alleen als je het onderhoudt.

  Benieuwd waar de EC vandaag mee komt.

 • no-profile-image

  ook ervaren Veehouder

  In een dagblad las ik een stuk over boeren. Aan het woordt was een boer van meer dan 90 jaar. Veel van zijn kinderen zijn boer. Deze man deed ook de uitspraak dat je omvang moet hebben. Ontwikkelingen gaan snel, je moet ze bij kunnen houden. Die te klein zijn en goed kunnen leren moeten door leren! Dit zijn de woorden van een ervaren ondernemer! Je mag er best negatief op reageren, maar het is de laatste 50 jaar snel gegaan en de laatste 12 jaar zeer snel. En als het zo door gaat de komende 11 jaar nog .....! Als het met de opbrengstprijzen niet beter gaat! In Denemarken hadden ze het met de cooperaties goed voor. Het ging een tijd goed, maar toen ging het mis, geen concurentie.

 • no-profile-image

  Realist

  Een bank die vertouwen in je heeft is mooi, maar als de bank geen geld heeft heb je er niets aan! Ze hebben te royaal geleefd, maar nu moet de boer daarvoor op de blaren zitten. BBA, boer betaald alles. Maar de jonge boeren kunnen het niet meer. Dus melkprijs omhoog!!!!!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Nou sieta jij wist vorig jaar te vertellen hoe het moest en nu beuren we nog minder! Tuurlijk licht het niet aan de cooperatie die man heeft gewoon gelijk hij is toch niet verantwoordelijk voor knip van jongeveel te veel geld uitgevende jonge boeren. Ik ben ook jonge boer maar red het nog steeds als dit niet te lang duurt redden de meeste het echt wel hoor alleen jij zit de zaak weer op te stoken met je gejammer tis nu gewoon ff de pas op de plaats maar na regen komt zonneschijn en andersom.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Juist henk uit brabant DAT bedoel ik.

 • no-profile-image

  dirk

  Juist boer met de pet,emotie speelt bij agrarische bedrijven een soms veel te grote rol!Als het te slecht gaat in de sector stap er dan uit en verkoop je bedrijf nu het nog wat oplevert,meestal zit er dure grond onder,dus afwegen stoppen of doorgaan.Gewoon iets anders gaan doen en je blik verruimen kan wonderen doen.

 • no-profile-image

  john

  beste tukker. die 99 cent is maar een voorbeeld. waarschijnlijk in de vorm van melk met extra omegas en waarvoor veel reclame is gemaakt. Maar feit is dat in veel winkels de prijzen hetzelfde blijven (helemaal niets veranderd) terwijl de melkproducten goedkoop ingekocht worden. De supermarkten maken dus dikke winsten op de verkoop van deze producten. Daarom doen belgische supermarkten ook niet zo moeilijk om een extra cent in een pot te doen voor de belgische boeren. De wereldmarkt is gebaseerd op vraag en aanbod. Zolang wij als boeren geen aandeel hebben van de verkoop aan de consument > de laatste stap worden wij een voor een uitgekleed. Vroeger toen de boer nog zijn eigen producten op de markt ging verkopen was er veel meer te verdienen. Sinds het grootschalige en al die extra schakels blijft er veel geld achter bij onze keten partijen en wat over is? dat is voor ons.. De positie van de boer is door de jaren heen en de komst van supermarkten, en later de grote inkooporganisaties sterk verzwakt. De boer heeft zelf geen inzicht meer in vraag en aanbod en wordt alleen maar gestimuleerd om meer te produceren. Terwijl juist nu veel geld is te verdienen door minder te produceren. grondstoffen worden goedkoper (minder vraag grondstoffen) en de opbrengstprijs stijgt (minder aanbod melk) Maar net zoals eerder gesuggereerd als de boeren samen gaan werken en beter de markt volgen is er door andere partijen minder te verdienen en iedereen (voerleverancier, bank, melkfabriek, ki etc) doet zijn best om dat voorkomen. En wat is er mis met het quatumsysteem? Tegenwoordig wordt er met de helft van de koeien evenveel melk geproduceerd dan toen de quatums ingevoerd zijn. Elke koe minder betekent ook minder kosten en een lagere kostprijs. Een hele mooie verdienste van de sector. Maar als de quatums eraf zijn zal de stimulans groter zijn om snel meer koeien te houden dan de technische resultaten per koe te verbeteren. Een quatumorganisatie die quatums uitdeelt aan de boeren en deze weer in neemt als ze niet meer productief zijn. Deze quatums kunnen dan weer verdeeld worden onder de overige ondernemers of aan een startende ondernemer gegeven worden. Dan zijn we ook van die hoge kosten af.

 • no-profile-image

  Jan

  Wanneer begrijpen boeren nou eens dat de inkoopprijs voor de supermarkten niet bepalend is voor de verkoopprijs, deze hangt van veel meer factoren af
  Het probleem is dat er te veel geproduceerd word,supermarkten maken daar gebruik van en kunnen daarom goedkoop inkopen,het maakt de grote jongens trouwens niks uit waar het vandaan moet komen het gaat erom wat het kost als het op de stoep staat.
  Zelf kom ik oorspronkelijk uit de landbouw,mijn vader had een te klein bedrijf, zelf werkzaam iun de handel
  Boeren moeten is verder kijken dan hun neus lang is,als je geen inkomen meer uit het boerenbedrijf kunt halen ga wat anders doen

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Momenteel is de productie van melk hoger dan de consumptie. En door marktwerking veroorzaakt dat een lage melkprijs wordt er geroepen. Maar is er wel marktwerking op de melkmarkt? Vergelijk het maar eens met de (ultieme) vrije markt van uien. Wanneer er overaanbod van uien is dan zakt de uienprijs steeds verder weg tot slechts een paar eurocent per kilo. Zoiets kom je op de melkmarkt niet tegen. De prijs van melk blijft bij overaanbod steken op een € 0,22 eurocent. Terwijl je mag verwachten dat door marktwerking, gelijk bij de uienmarkt , de prijs van melk af boerderij nog verder en ook naar een paar eurocent zou moeten zakken. En dat gebeurd momenteel niet. De prijs van melk is gedaald naar ca €0,22 en niet verder. (Waarbij ik er van uit ga dat de interventie van de opkoop van een zeer klein deel van melk door de EU van weinig invloed op de melkprijs zal zijn.) Verder is de verwachting dat ondanks overaanbod van melk het komende halfjaar de melkprijs op dit prijsniveau zal blijven hangen en ook niet eens gaat dalen. Vergeleken met de uienmarkt is er dan een vreemde marktwerking op de melkmarkt gaande. Als je het mij vraagt wordt de melkprijs op een of andere wijze gemanipuleerd.

 • no-profile-image

  prutser

  Dat staken van een bedrijf is in bijv. de varkenshouderij al vaker gebeurd, maar die worden vaak gezien als een tweede rangs boer. Er wordt veel te veel aandacht geschonken in de media aan die lage melkprijs. Bovendien hoor ik niemand over de melkpremie die bedoeld was ter compensatie van een in de toekomst lagere melkprijs, die door de belastingbetaler betaald wordt en het zijn vaak bedragen waar iemand die gewoon in loondienst zit misschien wel een half jaar voor moet werken Er is genoeg gewaarschuwd voor een wereldmarktprijs of er dichtbij, maar nee:"het quotum gaat er nooit af" riepen velen melkveehouders, hoewel dat niet eens alles met deze prijsval te maken heeft. Je produkt meegeven en maar zien wat je ervoor beurt is zowiezo een krom systeem, wekt machtsmisbruik in de hand. In Canada is het precies andersom, de milkboard bepaalt de melkprijs aan de hand van de kostprijs van de boer voordat er melk geleverd wordt, en de belastingbetaler hoeft er niets aan te betalen d.m.v. bijv een melkpremie, zo'n systeem zal in Europa waarschijnlijk niets worden. Dus voor degenen met een dikke portomonee: verhuis naar Canada.

 • no-profile-image

  bodem

  @akkerbouwer. DOC heeft de prijs verlaagd met weer 1 ct naar 20. en nog wat ct. Je verhaal gaat niet meer op. Tevens krijgen we voor de eerste keer het advies om toch zeker niet te veel te melken. De bodem hebben we nog niet gezien. DOC is trouwens de laagste in Europa.

 • no-profile-image

  huub

  Hoeveel bedrijven gaan er nu dagelijks failliet? de DDB moet niet zieliger gaan doen..

 • no-profile-image

  boerin

  Een super-gemotiveerde boer zal alleen stoppen als de financiele basis onder zijn bedrijf weg-valt. Weinig starters hebben veel eigen vermogen. Bijscholing, adviseurs, boekhouders veel gepush om vooral nog groter te worden. Maar de binnenlandse ontwikkeling is juist minder eten en gezonder. Magere kaas , geen room, weinig vet. De groei van de wereldbevolking is vooral aan de arme kant. Wel mensen, geen inkomen om voedsel te kopen. Dus wachten ze op eten.

 • no-profile-image

  hobbyboer

  *

 • no-profile-image

  lekker

  Als je als jonge boer al na een half jaar slechte prijzen stopt of moet stoppen moet er toch meer aan de hand zijn. Dat kan toch bijna niet alleen een financiele kwestie zijn. Maar een drama blijft het natuurlijk wel.

 • no-profile-image

  Bert

  @Vergeer. Waar lever jij je melk nu dan? Ook ik wil weg bij DOC.

 • no-profile-image

  Ik weet niet of Eerlijk Thuis over voldoende feitenkennis beschikt? Zo ja, dan begrijp ik niet waarom jij dit schrijft. Er is echt wel iets aan de hand hoor

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @jonge ondernemer, wil het opnemen tegen de Amerikanen in een onbeschermde markt! Succes jongen!

 • no-profile-image

  john

  beste tukker in ben het met je eens dan de winkelprijzen maar weinig schommelen. ben jij het ook met mij eens dat met deze melkprijzen de winkelprijzen ook flink lager horen te liggen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @H,E U bedoeld zeker, moet wennen aan lage inkomsten, net als de varkenshouders! Lang leve de vrije markt!

 • no-profile-image

  Boer

  Ieder bedrijf wat niet meer rendeert, is op den duur gedwongen te stoppen. Jammer, maar helaas. Geef de grond maar gewoon terug aan de natuur, wel zonder jachtverpachting NATUURLIJK!!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Emigrant, je moet dit niet focussen op Nederland maar op Europa.

 • no-profile-image

  lars

  je kunt niet stoppen. niemand krijgt de grond gefinancierd bij een bank, of wel tegen een spotprijsje, maar dan ga je failliet, en kun je jaren en jaren afbetalen. dus je hebt geen keus om te stoppen in deze tijd als je een grote financiering hebt.

 • no-profile-image

  Boer

  Wat een grappemaker ben jij Klaas. Waarom koop jij alle grond dan niet op Klaas? Dan kun je voor sinterKlaas spelen en het zelf terug geven aan de natuur.

 • no-profile-image

  Frans

  Mijn buurman heeft een bouwplan ingediend om een nieuwe ligboxenstal te bouwen voor 500+ koeien. Hij heeft er nu 200 honderd, dus m.a.w. hij gaat meer produceren terwijl de prijs laag is. Als de olie prijs laag is wordt er minder geproduceerd. Wat klopt hier niet.

 • no-profile-image

  mijn conclusie

  inderdaad de grote boer stelt alles in het werk om de kleine boer via koude sanering te laten verdwijnen. dus niks verkopen,alles vasthouden en probeer je huid zo duur mogelijk te verkopen. straks is het geld toch niks meer waard. dit was na de vorige crisis die we gehad hebben ook zo.

 • no-profile-image

  Droog snee brood

  Als de banken niet snel bijdraaien vallen de meeste om als het niet snel verbeterd.
  Helaas, de ondernemers moeten het gelof betalen van de crisis. Dat de suppers met de winst gaan lopen en de boeren met een groot verlies zitten is dramatisch. Van de jongeboeren wordt een groot offer gevraagt, er op of er onder. De ouders hebben slapeloze nachten en proberen alles om hun opvolger bij te staan in de moeilijke tijd. Als je elkaar spreekt is er maar een ding, bezuinigen op alles! En vakantie, daar denken we absolut niet aan! Alleen maar proberen door de moeilijke tijd heen te komen!

 • no-profile-image

  piet

  leg me is uit waarom de nederlandze boer word afgeknepen met allemaal regels die een hoop geld kosten wat de winst uit holt en voldoe je er niet aan dan word je vervolgt door links nederland . de goederen die ingevoert worden hoeven hier niet aan te voldoen hebben minder kosten . dit is vrije wereld handel zeker .

 • no-profile-image

  boerin

  De realiteit is dat bij de meeste mensen eten weinig emotie oproept. Het is 1 van de eerste dingen waar op bezuinigd wordt. Daar helpen dure reclame-campagne's weinig bij. Al hoe groot de berichtgeving over roken en alcohol is wat betreft gezondheids-risico's ; dan is de consument horende doof en ziende blind.
  Dure kleding wordt ook gekocht om erbij te horen. Maar gezond leven begint bij eten en bewegen.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Ja ik zeg toch ook niet dat er niks aan de hand is. Alleen word er wel heel snel gepiept vind ik varkenshouder, tuinders enz leven ook verder na een diep dal ik ben zelf gewoon melkveehouder en heb altijd gewoon gedaan en niet te gek

 • no-profile-image

  pas op de plaats

  Deze vele verschillende reacties laat zien dat wij boeren weer niet op een lijn zitten. Helaas een nadeel voor ons allen.
  Aan de "auteur" hieronder; waarom zou een jonge melkveehouder niet kunnen/(moeten) stoppen, met maar een half jaar slechte prijzen. Ik denk dat het een langtermijn beslissing is. Zien jullie de opbrengstprijzen al klimmen?? Ik niet zolang wij boeren niet op een lijn zitten..... Mijn mening is dat de prijzen gemakkelijker dalen dan stijgen... zie het anders, als de opbrengst prijzen hoog zijn. Gaan de supermarkten na een aangetrokken aanbod "Stunten" met onze producten. Vele tot alle supers stunten. Zo spelen ze samen de prijs omlaag. Krijgen wij de prijs zo ook weer omhoog. Mij lijkt van niet.

  Melk weg laten lopen vind ik kortweg onhandig. Onze cooperaties kunnen niet voldoen aan de afgesproken leveringen van de supers, dit heeft niets te maken met de prijzen. Zo zullen de supers het beoordelen, als gevolg.... zij zoeken een andere leverancier.

  Harde acties kunnen zin hebben. Maar dan moet je het zoeken tussen consument en de supermarkten dat zal effect hebben.
  Dit zijn de doelgroepen die je moet bereiken. Dus niet je eigen cooperatie in de kaarten spelen....

 • no-profile-image

  eerlijk

  hey tukker zeker niet naar het vetgehalte gekeken is maar 3,5% en de gemiddelde vet% van echte melk is toch ruim boven de 4% dus jij verglijkt ook niet echt geweldig

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  John, jij bent wel hardnekkig in jou opvatting over het te voeren beleid. Van mij mag je, maar je bent even hardnekkig in het voortdurend verkeerd typen van het woord quantum. Het is echt QUOTUM.

 • no-profile-image

  vroege stopper

  Jan: De landbouw zit nogal ingewikkeld in elkaar. De oudere generatie wil het estafettestokje maar wat graag doorgeven aan hun opvolgers. Stoppen is zowat een doodzonde. En zeker in de melkveehouderij. Degene die het estafettstokje laat vallen (stopper) krijgt door de eigen sector het stempel van outlow opgeplakt. Ik weet waar ik over praat, en weet nu ook dat ik heel wat meer begrip heb gekregen van de gemiddelde burger dan van mijn ex-collega's. Wens de potentiele stoppers alle emotionele sterkte toe!!

 • no-profile-image

  vroege stopper

  @Boer zijn is een leefwijze: Je moet helemaal zelf weten of je dag en nacht werkt, maar ik proef uit je reactie weer meteen zo'n typische minderwaardig ondertoontje over mensen met een 32-40 urige werkweek. En hoezo solidair zijn. Hoe kan een akkerbouwer solidair zijn met een melkveehouder die in zijn streek de grondprijs heeft doen verdubbelen door met een grote zak geld te zwaaien. Hoe kunnen pluimveehouders die grof geinvesteerd hebben in mestverwerking ooit solidair worden met varkenshouders die over hun rug meeprofiteren. En zo kun je nog wel even doorgaan.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  De melkveehouderij heeft lange tijd geprofiteerd van de bescherming van Brussel nu er steeds meer op wereldmarkt prijs geproduceerd moet worden wil men weer op de Canadese toer gaan maar men WEET toch al enkele jaren dat men op wereldmarkt prijs moet gaan produceren en er is al langer bekent dat die prijs wel eens lager zou komen te liggen maar er werd niet naar geluisterd en ging maar door met investeringen die helemaal niet meer uit konden zelf NU is het melkquota nog veel te duur maar dit ziet men nog steeds niet ondanks alle waarschuwingen

 • no-profile-image

  kabouterplop

  neem maar van mij aan dat de canadezen dat ook niet volhouden binnen de W.T.O.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Sieta is een oproerkraaier. Als je te veel kritiek heb kruipt zij weg. Opmerkingen als er zijn twee jonge melkveehouders gestopt snijden geen hout. Sieta moet met steekhoudende argumenten komen en met goede oplossingen. Bij elk te kiezen beleid zijn er altijd afvallers.
  En natuurlijk is stoppen van het bedrijf moeilijk. Wat moet ik daarmee. Dat geld ook voor een jong gezin waarvan de kostwinner in de ww komt. Daarvoor hebben wij een sociale voorziening. Een melkveehouder kan daar ook op terug vallen. Wij moeten de bedrijfsopvolgers daar veel beter op voorbereiden dat er ook moeilijke tijden kunnen komen. Er moet veel meer gediscuseerd worden over dat wij de randvoorwaarden rond de melkveehouderij verbeteren. De prijs zal heel moeilijk te beïnvloeden zijn.

 • no-profile-image

  boer met depet

  wat zit iedereen toch te zeiken over een boer die stopt het is hun eigen keuze en om dat dat net gebeurd in een tijd dat het minder is kun je allerlij argumenten bedenken warom diegene zal gaan stoppen.Als een bouwvakker verandert van baan en word straatemaker maakt iedereen daar ook geen ophef over, BAH!!!.

 • no-profile-image

  kipkip

  beste melkveehouder, als ik zo even op de site : http://www.belpa.be kan zien wat jullie per jaar als extraatje ontvangen om niks te doen dan zou ik me schamen. Wie krijgt zoveel geld per jaar zomaar?? als een tijdje terug de melkprijs torenhoog stond kregen jullie dit ook zomaar toegestopt en wat deden jullie ermee??? je collega aftroeven met aankopen van grond en trekkers en machienes die je op je akker niet kan keren. Nee, dan hebben wij kippenhouders/varkenhouders heel anders moeten vechten om te overleven. School u dringend om tot bedrijfsleider in plaats van steuntrekker!!! het zal nodig zijn.

 • no-profile-image

  Riny

  Het is een raar gevoel dat er weer verschillende onzin uit liggen kramen. Het is zwaar weer door de crisis. De ondernemers betalen de tol! Dat jongeren de moet in de schoenen laten zakken is begrijpelijk! De banken staan te wankelen, de cooperaties laten de leden aan hun lot over!

 • no-profile-image

  Henk

  Ik hoop dat de melkprijs nog meer daalt, gaat de grondprijs weer dalen naar de werkelijke agrarische waarde. Niet dat ik het gun dat het slecht met ze gaat, alleen een correctie op zijn tijd is niet verkeerd. Veehouders hebben de grond prijzen genoeg opgedreven + de pacht.

 • no-profile-image

  4x min op vakantie op=op

  goeiemorgen
  laten we ons verstand gebruiken!! elk bedrijf heeft een ander uitgangspositie om aan zijn boterham te komen vooral door je financiele positie bepaalt( door oudgeld in bedrijf, uitgekocht, scheiding , overlijden, nooit in versteerd hele gezin die nog buitens huis werk ,ziekte, beinvloed dooor verkeerde adviseurs enz enz) dus andere agrarische sectoren Varkens en kassen teeelt hebben dat ook en of intensief is of niet dus mensen speel niet zo tegen mekaar het mag wel duidelijk zijn dat waar voor gewerkt word ook goed betaalt mag worden en dat we makkelijk 30% winst marge mag hebben of moeten we altiijd arm leven en blijven inversteren en een hoop bedrijven aant werk houden zorg ervoor dat je ogen losgaan en rij na een dag hard werken ook x in duurdere auto voor ontspanning of ga terras op of 4 x in jr op vakantie leven is zo voorbij dus niet alleen maar doen wat andere buiten sector van je verwacht koop met ze alle de ratail aandelen op of ahold enz

 • no-profile-image

  mevr. oerlemans

  Het is verschrikelijk jammer dat de jonge boeren stoppen want zij zijn de toekomst.Er zijn al zoveel boeren gestopt omdat ze geen opvolger hadden en dat kleine groepje dat de sprong wel durfden te wagen gooit nnu ook het bijltje erbij neer.Waar blijven we in nederland als de melkveehouderij op houdt te bestaan.Moeten wij ook daarin afhankelijk worden van het buitenland.Lijkt me een heel slecht plan.
  Boer(in) zijn is een roeping en geen beroep .

 • no-profile-image

  Jos

  Ik vindt als er te veel melk is er even minder moet komen om de markt weer stabiel te maken ,dat doen ze al jaren in de mestkalverij door langere leegstand

 • no-profile-image

  vergeer

  Het gaat al heel lang slecht in de varken en pluimvee industrie en ik denk dat we maar moeten wennen aan de slechte melkprijzen.Wij waren jaren lang leverancier van doc maar daar zijn we gelukig vanaf(zei hebben maar een product)en daar willen ze de goedkoopste en aangezien de bouwerkzaamheden nog doorgaan tm 2013 zie ik dat de melkprijs niet naar boven gaat aangezien een paar jaar geleden de banken al niet stonden te trappelen om geld te lenen ,dus zal het wel bij de boeren weg moeten komen.

 • no-profile-image

  gert

  melkprijzen,groentenprijzen en vleesprijzen zijn niet heilig,cao,s en uitkeringen wel

 • no-profile-image

  jong boerke

  De enige 2 redenen dat vooral jongere boeren ermee stopppen is omdat A: die net gestart zijn en nog geen buffer op hebben kunnen bouwen zoals de wat oudere boer heeft, en B: simpelweg omdat de jongere boer meer met het rekenmachine in de hand staat en niet voor de katse je weet wel gaat werken (katse k.t) Als het nu eens een beetje slecht was voor een tijdje, maar nee: het is bar slecht en voor veel te lang, als je kunt stoppen (wat niet altijd gemakelijk is all denken mensen dat wel eens) dan is dat zeker het overwegen waard, beter dan zelf eraan onderdoor gaan.

  Net als een vorige reacte zei, als je met melken de kost niet kunt verdienen dan ga je toch gewoon wat anders doen.
  Dat horen de meeste mensen niet graag, maar ben zelf ook koeienboer, en ben er nog trots op ook, maar als ik de komende tien jaar voor een habbekrats moet gaan werken om uit het dal te komen wat we nu aan het creeren zijn (financieel dal) dan gaat ik toch liever ergens op de loonstrook staan.
  STOPPEN IS OOK ONDERNEMEN, FAILLEIT GAAN DAN HEB JE TE LANG GEWACHT. (hoewel het wel de manier is om met een schone lei er van af te komen!!)

  En ja het is zielig, en triest, ben ik het helemaal mee eens, maar we moeten wel nuchter blijven en met beide benen op de grond blijven, voor mij betekent stoppen een besilling nemen, niet falen of wat dan ook.

 • no-profile-image

  Ervaren veehouder

  Een jonge boer op een klein bedrijf haalt de dag van morgen niet! Maak geen illusie die de ondergang in gaat. je moet omvang hebben anders kun je het vergeten, geen nostalgie! Probeer dan een ander beroep en optijd!

 • no-profile-image

  Logisch Nadenken

  Houd je niet voor de gek, WATISSLIM uit Brabant, als we allemaa zo dachten, hadden we rond Utrechtse Heuvelrug nog TABAKSboeren, in Twente Textiel en was Brabant bezig met LEERLOOIEN.
  Kostprijs, Kwaliteit, Logistiek, Konstante levering, is enige wat telt !!

 • no-profile-image

  doornroosje

  hallo,ervaren veehouder
  hoelang ben jij al boer?
  hoe oud ben je?
  hoe groot is jou ( bedrijf ) omvang?
  veel doorgeschoven gekregen?
  goede tijd meegehad? ( tot de jaren 2007)
  goede resultaten 2008?

 • no-profile-image

  Fons

  Helaas heeft ervaren veehouder gelijk. Je moet omvang hebben anders gaaat het gewoon niet. De maatschappij bepaalt dat, je moet mee. Geen bank die je helpt!!

 • no-profile-image

  Boer

  Boeren: stop er toch mee en geef de grond terug aan waar die thuis hoort: aan de NATUUR.

 • no-profile-image

  Drent

  En dan zijn er nog van die gekken zoals die Jansen die net vast zit die roepen dan dat dieren worden misbruikt voor "zakelijk gewin". Zo'n mooi woord "zakelijk gewin", alsof het eerlijk om geen winst te maken, alsof de EKO-boeren zonder subsidies zouden kunnen bestaan en 24/7 werken of paraat zijn doet niemand voor de lol, de boer wil vooruit met zijn bedrijf.

 • no-profile-image

  Jeroen

  De melkveehouderij zit nu ff in een dipje. Dat is op zn zachts gezegd kloten.
  Echter vorig jaar klaagde men weinig toen t zo goed ging en men massaal quotum, grond en machines kocht. Een beetje fris ondernemersbloed had toen ook ff pas op de plaats gemaakt.

 • no-profile-image

  marinus

  Ik kan me niet voorstellen, dat na een GOUDMIJN van vorig jaar, de koeienboeren, nu het wat minder is, het bedrijf moeten verkopen. Hebben deze dan geen goede bank??
  Als pluimveehouder hadden wij na de vogelpest to vorig jaar september geen FLUIT verdient en hebben er dus 4 jasar lang geld bij moeten leggen. Onze bank had wel vertrouwen en hebben ons steeds geholpen. Als ik kijk wat er voor de koeienboeren allemaal is gedaan dan kan ik het nogmaals niet begrijpen dat er bij zijn die het bedrijf moeten stoppen.

 • no-profile-image

  manon

  Hebben we www.milkmarketingplan.com al gelezen??volgens mij een uitstekend plan.

 • no-profile-image

  Bezorde veehouder

  Han, helemaal mee eens. Als de leden van FrieslandCampina de vraag prijs op de melkkoeltank hangen per kg melk. Als ze dit teveel vinden zuigen ze hem niet leeg! Ik denk als de melkveehouders lef hebben om een kostprijsdekkende prijs per kg melk te vragen, het snel veranderd. Nu is het gewoon stelen! Wie laat zich bestelen, je kent zelfs de daders nog! Het is te gek voor woorden dat je in de winkel zelfs nog een hogere melkprijs ziet en je zelf meer dan 50% minder ontvangt voor een kg melk. Zo is het met veel meer producten. Welke jonge boer houdt dit vol?

 • no-profile-image

  Henk

  Is er wat aan de hand dan? Er wordt grof geld betaald voor melkquotum, ik snap dus niet wat er aan de hand is.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  1 koe = € 2000
  10.000 kg. melk = € 20.000
  1/2 ha. grond = € 20.000
  Opgeteld ging men tot voor kort één koe erbij melken voor € 42.000 en dat met soms 10-30 koeien per jaar erbij.
  Nu klagen geeft geen pas, het kon immers niet op. Sorry de stal en het nieuwe machinepark is nog vergeten.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  BOER >> FABRIEK >> RETAIL >> CONSUMENT... Boer 23 cent Consumet 99 cent... waar blijft de rest? juist bij de retail.... en jullie lijven de retail steunen om de prijzen hoog te houden en niet te stunten???? waar slaat dit op? de retail maakt dikke marges en vind het allemaal wel best. De winkelprijzen zouden juist nu moeten dalen om de vraag te laten stijgen en uiteindelijk krijgen we een betere melkprijs. Daarom de eigen melkproducten terugkopen bij de fabriek en verkopen aan de consument voor dumpprijzen dan stijgt de consumentenvraag en komt er een eerlijke prijs! Niet door een partij de hand boven het hoofd te houden die van jullie profiteert/

 • no-profile-image

  tukker 72

  Beste John,
  Ik kan mij nog voor de geest halen dat de boeren de Aldi blokeerden, want de prijs was veel te laag.
  De aldi vraagt nu 45 cent voor een liter melk in plaats van de door jou gesuggereerde 99 cent.
  In die zin is de Aldi dus zo slecht nog niet.
  De boeren krijgen weinig, maar de Aldi zakt wel mee.
  Dat er anderen zijn zoals Appie Hein die veel vragen, is een feit.
  Maar dat de consumenten zo graag veel meer bij Appie betalen is hun eigen domme fout.
  Ik neem namelijk aan dat iedere consument ook kan rekenen.(blijkbaar niet dus)
  Met andere woorden, de Aldi doet er dus wel alles aan om meer te verkopen en zo de handel weer vlot te trekken.
  Beste John, niet alle supermarkten over 1 kam scheren.
  En wat die 23 cent voor de boer betreft.
  Ik ben het helemaal met je eens, dit lijkt werkelijk waar helemaal nergens op.

 • no-profile-image

  Jos

  Dat is wel heel simpel dat verhaal van Wantenaar dat de melkprijs voorlopig niet stijgt daar komen we niet verder mee .Dat de melkprijs zo laag is had nooit mogen gebeuren al maken ze er 0.15 cent van daardoor wordt er niet meer gekocht door de consument er moet gewoon minder op de markt komen dat duidelijk.

 • no-profile-image

  h

  ik denk dat de koeien boeren moeten leren omgaan met lage prijzen ,bij de varkens en kippen is men dat gewend en die hebben gemiddeld een iets minder overdadig inversterings patroon

 • no-profile-image

  buiten

  Wat ik als burger niet snap is, dat er schijnbaar wereldwijd melkvee wordt afgeslacht vanwege de lage melkprijs, maar dat in Nederland de melkaanvoer zelfs hoger ligt dan vorig jaar. Dat kan in mijn ogen maar twee dingen betekenen: 1: Nederland is het efficientste land ter wereld om melk te produceren of 2: de Nederlandse boeren hebben een vertekend beeld van de wereldeconomie.

 • no-profile-image

  j. Veehouder

  Er zullen niet alleen jong boeren stoppen. De helft van de Nederlands boeren zal stoppen of moeten stoppen. De kostprijs is te hoog om met 22 ct te concureren op de wereldmarkt. Als we als boeren niets ondernemen melken we nog een tot twee jaren voor deze prijs. Als we gemiddeld volgende jaren op 26 ct uitkomen gaat de meerheid nog failliet.
  Boeren moeten de hoeveelheid melk zelf kunnen sturen naar de vraag. Daarom ben ik voor een flexibel quotum. De melk op prijs houden door te korten in slechte jaren. Meer mogen melken als de navraag daar is. Het alternatiev melken zolang de bank het toelaat is veel duurder dan zelf invloed hebben op de hoeveelheid en prijs. Quotem duur??Voor wat we nu aan verlies draaien hadden we ook veel quotum voor kunnen kopen.

 • no-profile-image

  Henk

  Mijn uien, graan en aardappelen gingen ook ver onder de kostprijs weg!!! Alleen ik heb niet over geinversteerd in dure machines en gebouwen. De veehouders janken altijd, zelfs al hebben ze de laatste 10 jaar niet een slecht jaar gehad. Schaam jullie, er zijn wel meer sectoren waar het minder gaat. Hoe meer nu stoppen, des te sneller gaat de prijs weer omhoog. De veehouders die het nu niet redden, redden het over 10 jaar ook niet.

 • no-profile-image

  ..

  hoeveel gaan er nog stoppen met deze melkprijs, heel veel!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  jongeboer vetrokken naar buitenland

  Prijs op drijven van grond doet iedereen die koopt. Je moet het meest betalen anders krijg je hem niet. Maar goede landbouwgrond duur kopen om onkruid te laten groeien slaat alles! Als grond duur is zijn er voor velen mogelijkheden, als hij goedkoop is zijn er weinig mogelijkheden. maar dit is een kwestie van ondernemen.Maar lage opbrengsten van de producten hakt er het meeste in. Je hebt de bank nodig en die heeft te weinig geld, daaar door ben je aan de goden overgeleverd. Dit is voor iedereen een ramp maar zeker voor de jongeboeren in dit duur land! Het enigste dat je kan redden is solidariteit met elkaar. Je hebt elkaar zeer hard nodig!

 • no-profile-image

  melkvee

  76 dollarcent beuren ze in canada
  en kost in de supermarkt ong 1,80 d cent

 • no-profile-image

  Boesje

  @Henk uit de polder. Je kan ook geen hoge prijs ontvangen voor 5 maanden werk.
  Bedankt trouwens, voor je steun. We zullen dit onthouden.

 • no-profile-image

  pietje

  diep en diep triest om twee gezonde bedrijven failliet te laten gaan. waar zijn de potjes voor noodgevallen. als dat zo doorgaat gaat heel nederland naar de bliksem jawel letterlijken en figuurlijk. geert wilders is al aan de winnende hand. de nertsen zijn al verdwenen en wie volgen er nog.

 • no-profile-image

  ikke

  Dit gebeurt op dit moment in alle sectoren, en alle bedrijven. Hiermee wordt een les onderwezen dat er aan uitbreiden een grens zit, en niet alleen in de melkveehouderij. Wat was er gebeurd als de rente weer zou stijgen naar 10% of meer, zoals 20 jaar geleden. Dan zaten deze bedrijven ook te piepen.

 • no-profile-image

  Marcel

  Als dit de reactie is van van onze fabriek dan moet het hele bestuur direct op de straat worden gezet uiteraad zonder gouden handdruk.
  Het blijkt maar weer dat de uitgekochte boeren het voor het zeggen hebben in dit kneuterlandtje Daarom laat lto ook niets van zich horen Als de fnv zo met haar leden omgaat dan zegt iedereen direct het lidmmaatschap op

 • no-profile-image

  Gerrie

  Het merendeel van de ondernemers moet doorgaan van de bank. Die blijven wel geld pompen, want een gestopt bedrijf is schijnbaar momenteel moeilijk te verkopen zonder erbij in te schieten. En wat hebben de bestuurders van de melkfabrieken- banken, politici, werknemers en allerlei overheidsdienaren van allerlei instanties het afgelopen jaar al ingeleverd aan salaris. Niks gepresteerd met al die mooiweer verhalen en geldplukmethodes. Dat noemen ze nou zakjesplakkersbaantjes. Maar onthou, je komt vanzelf aan de beurt. En de melkprijs is gewoon schandalig.

 • no-profile-image

  sjaak

  veehouders hebben zich opgehangen financieel ,ze konden toch makkelijk voor de vrije markt produceren ? snap het probleem niet . De huid verkocht voordat de beer geschoten is ,niet echt slim.

 • no-profile-image

  tukker 72

  Eerlijk,
  Ik reageer op John en probeer hem duidelijk te maken dat alles niet zo zwart wit is als hij stelt.
  Als je toch de puntjes op de i wilt zetten, dan laat ik jou berekening er op los.
  45:3.5 x4.3= 55 cent.
  Is nog steeds bijna de helft van de eerder gesuggereerde 99 cent.

 • no-profile-image

  echte prutser

  we zijn allemaal echte prutsers. kijk: you tube 32000 cows en het filmpje laat zien dat we allemaal prutsers zijn. maar we willen toch zeker ook hier in nederland geen bedrijven met 32000 koeien. ik geloof dat veel collegas alleen maar aan groot groter en het grootste bedrijf denken.

 • no-profile-image

  boerin

  Als de consument GEEN mega-bedrijven wil en koeien in de wei; zullen ze dat met voedsel-aankopen moeten tonen. Als de consument voor goedkoop kiest en geen interesse toont in de produktie-wijze dan is dat hun keus. Wie betaalt, die bepaalt.
  Nu is het mevr.Thieme die geen vlees lust, maar wel eisen stelt.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Beste pluimveehouder en boerin,

  - Wanneer de quotering volledig verdwijnt zal de veehouderij langzaam uit Nederland verdwijnen. Onze kostprijs is eenvoudig weg te hoog om te concureren op de wereldmarkt. Zelfs de meest geleerde economen kunnen niet aangeven wanneer er prijsherstel op zal treden.

  - De consument treft geen blaam
  U gaat toch ook geen 50 euro meer geven voor een nieuwe fiets uit medelijde met de fietsenmaker. Het is de vrije markt die dit veroorzaakt. Een vrije markt waar de individuele melkboer geen invloed op heeft. Zijn coöperatie heeft dat wel maar die meent wel te kunnen concureren op de vrije markt.
  De zuivelindustrie helpt de melkveehouderij mede kapot zij zijn voorstander van een vrije markt.

  Overigens is het allemaal niets nieuws ik leerde het 20 jaar terug al op de landbouw school. Dat economie boek gebruikt men nu nog steeds op de HAS en de HEAO. Voor noodzakelijke levensbehoefte geldt de marktwerking nauwelijks. Bij een dalende prijs gaan mensen echt niet meer eten of drinken.
  Prijsinelastische vraag noemde ze het toen maar nu nog steeds

 • no-profile-image

  jonge

  @melkveehouder, nee tonnen vol quotumkosten aan de bank hebben...nee da's fijn...ja maar is vrij af te lossen.....waarvan? want ik heb in elk geval niks over..jij wel...?

 • no-profile-image

  Hendrikus-Geert

  Geachte meneer, mevrouw schaftijd. Wel melk drinken tijdens het schaften he', komt namelijk ten goede van de melkprijs. En vruchtenyoghurt smaakt namelijk ook altijd lekker zo tussen de middag. En het toetje vanavond niet vergeten en voor het slapen gaan pak nog wat warme melk met honing. Pak ik namelijk ook elke dag als ik al die uren achter de computer zit

 • no-profile-image

  Boer zijn

  Lie uit Utrecht, je hebt helemaal gelijk. Het eerste wat boeren zouden moeten leren is solidair zijn. "Schamen jullie je niet?????"..........................................................
  Geachte "Schafttijd, zit erop", wat heeft U, net als veel anderen met een 32 tot 40-urige werkweek, toch snel uw mening klaar! Boeren kennen namelijk geen 9-tot-5 uur mentaliteit, die werken dag en nacht! OOK in weekeinden en vakanties!!! Mógen ze dan overdag's achter de computer zitten???? Ik vraag me niet eens af of U dat voor Uw werk over heeft. Boeren zijn aan het melken of ander werk aan het doen als u onderuitgezakt met een biertje of koffie voor de tv ligt! Denk daar in het vervolg aan als u zich tijdens uw schafttijd ergert aan boeren die volgens u niets te doen hebben!

 • no-profile-image

  Jasper

  Iedereen moet solidair zijn aan die mensen die het nu slecht hebben.... Tuurlijk veehouders.. Lenen.nl

 • no-profile-image

  Schuitje

  De melkquotering is april 1984 ingegaan. In die jaren brak ook de akkerbouwstaking uit. Vele jonge akkerbouwers hebben het bedrijf gedwongen moeten stoppen. Ze waren te zwaar gefinancierd en overgemechaniseerd en te klein van omvang.
  De melkquotering is er gekomen om een overgangsperiode naar de vrije markt te realiseren. Deze periode loopt op zijn laatste benen. In 2015 eindigt deze periode na 31 jaar. Ook nu kunnen we concluderen, dat te zware financiering, overmechanisatie en een te kleine bedrijfsomvang een vermindering van het aantal bedrijven en dit keer in de melkveehouderij tot gevolg zal hebben. Ook in de akkerbouw ging dat destijds gepaard met een prijsval voor de akkerbouwprodukten. Nu met een lage melkprijs.
  Het naar elkaar wijzen door de sectoren in de landbouw is de getuigenis van een beperkt gezichtsveld. Het sluiten van de rangen in de agrarische wereld kan wellicht meer toekomst bieden dan het zinloze wijzen naar elkaar alsof een schuldige aanwijzen een oplossing met zich meebrengt van de financiële situatie waarin nagenoeg de gehele land- en tuinbouw zich nu bevind.
  En de burger vindt het best dat de boer en tuinder zich uit de naad werkt om de overproduktie ten koste van zijn eigen inkomen gerealiseerd te krijgen. De consument kan groenten kopen tegen ongekend lage prijzen. En de zuivel zal volgen. Met zijn euro kan de consument meer voedsel kopen. En dat is voor hem op dit moment van harte welkom.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Vrije markteconomie gaat voor beperkt houdbare landbouwproducten niet op. De machtsblokken aan zowel de kopende als verkopende kant werken met zulk grote volumes dat men het zich niet kan veroorloven om partijen nee te verkopen. De rekening wordt bij de producenten gelegd. Er zal alleen een prijsstijging volgen bij een echt grote tekortmarkt en niet bij een evenwichtsmarkt. Wordt een product te duur stapt de afnemer over op een goedkoper alternatief. Wat op termijn rest is dat de multinationals alles beheersen, maar zolang er nog ondernemers zijn die heel lang voor heel weinig willen werken zijn zij degene die er van profiteren.

 • no-profile-image

  kapito

  1 miljoen uitgeven om op bijstants nivo uittekomen dat vindt ik grote klaze .meedoen is belanrijker dan winnen.

 • no-profile-image

  tukker 72

  Dus Jos,
  Als een krat bier 50 euro kost in plaats van 10 euro drink jij niet minder.
  Jij snapt inderdaad nog niet veel van markt werking.
  Maat toch, PROOST

 • no-profile-image

  tukker 72

  Beste John,
  Zeg gewoon dat je het met mij eens bent.
  Je geeft nu aan dat de 99 cent maar een voorbeeld is, tevens zeg je dat de meeste supermarkten niet voldoende meezakken.
  Dat is dus precies wat ik al aangaf.
  Echter sporadisch gebeurd het wel, dus nogmaals niet alles over 1 kam scheren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @jonge ondernemer, hier in Nederland zijn de quotumkosten (nog) hoog. Hier is, indien de wil aanwezig is best wel iets voor te bedenken dat deze omlaag gaan. Desondanks heb ik wel steeds quota gekocht, op gezonde basis. Het moest ook belastingtechnisch aantrekkelijk zijn. Ik heb daarom nu geen knellende stropdas van de bank. Maar goed, men wil het systeem kwijt. Ik denk dat wij over enkele jaren zullen zeggen……..WAT ZIJN WIJ STOM GEWEEST!

 • no-profile-image

  emigrant

  als er nu in nederland op het canadese systeem gewerkt moet gaan worden, wel sorry, dat gaat niet lukken. Canada voert geen melk uit en produceert alleen voor eigen behoefte. Dat is in Nederland niet het geval. De import tarieven in Canada zo hoog dat het niet loont om melk in te voeren, dan kunnen ze beter de boeren 76 cent betalen. En hier gaat ook echt het meeste geld van de melk naar de boer, want in de supermarkt betaal je $3.99 voor 4 liter melk. (in een dure supermarkt wat meer nl. $5.49)

 • no-profile-image

  boerin

  Eten is emotie. Net zoals kleding, meubels, auto's en vacantie. Niet alleen de kwaliteit telt, de een hecht meer waarde aan exclusief dan de ander. Alleen met voedselproduktie kun je minder snel switchen als je bezig bent met duurzaam produceren.

 • no-profile-image

  onervaren boer

  hee ervaren veehouder.
  ook kleine boeren kunnen wel een goed resultaat halen. omvang heeft geen betekenis. je moet goede resultaten halen, hier kijkt de bank naar. er zijn heel veel verschillende dingen, en verschillende situaties die hier invloed op hebben. Veel meegekregen van pa en ma, of niet, denkwijze over wel of geen duur land of kwota kopen, of land huren, die nieuwe trekker kopen of die oude die je zelf wel kunt reparen, laten nieuwbouwen of zelf zoveel mogelijk doen, groeien tot zo groot dat je personeel moet inhuren, of verstandig je besluit nemen en tot 120 koeien gaan die je zelf nog kunt bewerken.

  Hier in denemarken is het gemiddelde resultaat van bedrijven boven de 130 koeien een stuk lager dan het gemiddelde van bedrijven tot 120 koeien. Wie is er nou gek? Meer koeien, dus meer werk, en minder verdienen?

  Als het dan toch slecht gaat, dan kun je niet meer stoppen. je kunt niet verkopen want er zijn geen kopers, of je moet het verschijten voor een paar centen zodat je de volgende 10 jaar beslaglegging op het loon van je nieuwe baan, nog net een paar centen overhoud om je kont te krabben. ervaren veehouder heeft weinig levenservaring zeker??

 • no-profile-image

  Trader

  De varkens en kippenboeren en niet uitgezonderd de overige kleinere takken hebben altijd al te maken gehad met ups and downs. Wat men nu ziet is dat de melkveehouders ook eindelijk echte ondernemers worden. Niet ten nadele van hun vakmanschap maar nu moet men vechten, slim zijn en vooruit kijken.
  Wat zag je tijdens de ontwikkeling van de goede melkprijs? De duurste en meest lompe machines zijn doende op stukjes land die mijn broer die net over is uit Canada, kopakkertjes noemt. Het is een groot aantal boeren wel een beetje naar de kop gestegen.
  Dus, pas op de plaats en weer een nieuwe coop oprichten die de productie in goede banen leidt en knalhard met de retail kan onderhandelen. Laten de boeren zich maar melden.

 • no-profile-image

  Boer

  Jonge boeren: stop er toch mee. Gebruik je verstand en geef de grond terug aan de natuur. Daar hoort de grond thuis, zoek alternatieve inkomsten. HET IS GEDAAN met die veehouderij in Nederland. Dit is niet negatief bedoeld, maar berust op gezond vertsand

 • no-profile-image

  Han

  De opmerking uit het artikel van FrieslandCampina verbaast me of moet ik zeggen het verbaast me dat de leiding van de grootste coop in Nederland vergeten is dat de coop's eens zijn opgericht om het inkomen van de leden te verbeteren, met andere woorden om het uitknijpen van boeren door de handel een halt toe te roepen. Wat zeggen ze nu ze alleen vertoning recht hebben; "De boeren zijn voor ons niet meer dan grondstof leveranciers met verantwoordelijkheid voor het bijpassen van de verliezen en het zorgen dat we voldoende melk aan de poort hebben". Hun inkomen is voor ons bijzaak, eventuele winst uit de verwerking gebruiken we om onze "winkel" uit te breiden all over de world. De door onze dochters gemaakte winst investeren we ook weer in leuke nieuwe ondernemingen. He waar is nu de boer en kapitaal verschaffer in dezen? Vergeten, hij is immers MELKLEVERANCIER en daar betalen we hem voor!!. De leiding van de coop's is helaas vergeten dat ze als verlengstuk van de boerderijen zijn opgezet met kapitaal van diezelfde boeren en nu in eens zijn de boeren een sort van zelfstandig werkende slaven geworden. De directeuren van deze coop's zouden er goed aan doen om eens de geschiedenis van de co-op na te lezen en zich niet steeds vergelijken met directeuren van grote beurs genoteerde ondernemingen en zich zeker niet zo te gedragen. De gevolgen zijn het laatste jaar duidelijk geworden. Hebben de boeren dit verdiend???

 • no-profile-image

  boerke

  Mooie berekening over melkquotum en uitbreiding. Lijkt mij nog niet zo slecht in de koeien melkopbrengst en kalfje in slechte tijd met grondaankoop en quotumkoop nog rendement van 5 % en wel voor niets werken, maar er komen ook weer andere jaren. Nou snap ik wel dat de nieuwe stallen gelijk naar meer als 200koeien moeten bij bedrijven die er eerst 60 of zo hadden. Maar ja wie drinkt al die melk op? Je cooperatie in elk geval niet!!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Boer met de Pet, Dorp je hebt helemaal gelijk dat het geen nieuws is als er twee boeren stoppen, maar het probleem is als het zo door gaat er veel meer komen en dat onze eigen cooperatie daar dan weer geen enkel probleem mee heeft! Dat is het grote probleem, niet samen zoeken naar oplossingen. Is de de melkprijs hoog komt het door hun geweldig inzicht en stratagieen, is hij laag komt het door de markt.

 • no-profile-image

  Harry

  @jonge ondernemer. Heb je al iemand die op zondag het vlees wil snijden? Naast quotumkosten zijn er ook nog andere kosten die te hoog zijn t.o.v de wereldmarkt. Een voorbeeld is milieu.
  Kortom, kerel ik gun het je van harte maar droom maar lekker verder. Eens zul je ontwaken.

 • no-profile-image

  polder

  De leden van Friesland Campina moeten eens te raden gaan bij hun cooperatie. Friesland Campina heeft veruit het grootste aandeel in de dagverse zuivel. Dus wie bepaald de prijs van dagverse zuivel, dat is Friesland Campina. Als die zeggen we verkopen niks onder de 30 cent dan gaan de supers wel mee. Maar de directie van Friesland Campina is gewoon te bang om dit te doen. Omdat ze toch wel hun salaris krijgen. Hun salaris zou eens gekoppeld moeten worden aan de melkprijs kijken of ze dan hun best wel zouden doen. Die supermarkten maakt het echt niet uit of ze voor 20 of 30 cent de melk in moeten kopen. Als ze maar weten dat de concurrent het zelfde betaald.

 • no-profile-image

  schafttijd

  In onze kantine tijdens de schaft verbazen wij ons erover dat melkveehouders de hele dag tijd hebben om achter forums te zitten. Kijk ook eens naar melkquotum.nu. Deze lieden zullen blijven klagen, zoek een andere job en laat het echte boeren aan de werkers over.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Prutser, wat beurt de canadees dan voor een liter melk en wat kost het in de verschillende supermarkten? Dan kun je ook vergelijken of de retail hier misbruik maakt van de situatie.

 • no-profile-image

  actie reactie

  Boesje uit Drente, het is juist de kunst om met zo weinig mogelijk uren een goede boterham te verdienen en niet om met zoveel mogelijk uren geen inkomen te halen. Als ik de landbouwbladen doorneem lees ik dat de inkomens in de melkveehouderij vorig jaar met 4 % zijn gestegen. Als iedere melkveehouder eens wat geld reserveerde (net als de akkerbouw)voor een wat slechtere periode was er helemaal niets aan de hand ,maar nee zogauw als er maar 1 euro verdiend werd moesten er weer 2 worden uitgegeven aan vooral aankoop quota en kopen van dure grond. Op deze wijze is alle reserve uit de bedrijven verdwenen en kun je 1 slecht seizoen nog niet opvangen. Ik begin een beetje te kotsen van alle reacties van de melkveehouderij als de prijs een half jaar slecht is, b.v. het vragen om de toeslagrechten vervroegd uit te betalen, hadden ze dit al jaaaaaren moeten doen voor de akkerbouw.(trouwens heb mijn laatste tarwe net verkocht voor 13 eurocent,zelfde prijs als in 1960 ) Ben het overigens eens met de reactie van henk uit de polder.

 • no-profile-image

  gert

  Er werd altijd gezegd,de cooperatie is het verlengstuk van het boerenbedrijf ,nu blijkbaar niet meer

 • no-profile-image

  Lie

  Zo te lezen is de solidariteit onder boeren erg groot. Er is geen respect voor elkaars werkzaamheden en dan wel respect verwachten van de burgers?!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Wat weer een ergelijke reakties hier er beweert hier nog iemand dat inkomens melkveehouderij vorig jaar gestegen zijn terwijl nog niet zolang geleden overal geplupiceerd is dat inkomens melkveehouderij vorig jaar gehalveerd zijn. Overigens vind ik verhaal van Sieta ook alleen maar stemingmakerij. 2 jonge boeren die stoppen nou en zeg ik dan.Enkele honderden dat zou indruk maken overal worden mensen werkeloos tenslotte.Ook ik verdien op het moment echt niets maar met extra op de kosten letten meer zelf doen en niet te veel zeuren houden we hwt lang vol en een kentering komt zeker een keer .

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  wat er nu in de melkveehouderij gebeurt
  is gewoon de overgang van beschermde markt naar vrije markt
  dus het zal wel weer goed met de melkprijs komen
  ik wens de melkveehouder veel sterkte in deze tijd

 • no-profile-image

  Fozzy Bear

  Even een reactie op josa uit Baol. De kalvermesterij laat even de hokken langer leegstaan. Wie merken dat ? de melkveehouders. Hoe moeten die iets leeg laten staan. Een vaarskalf minder aanhouden? Dat geeft pas resultaat over 2 jaar. De enige manier is koeien ruimen. Resultaat die prijs dondert ook omlaag. Al die andere sectoren hebben een korte omloop tijd. Vleeskalveren ongeveer 26 weken, vleesvarkens 3-4 mnd, vleeskuikens 6 weken. tuinders varieert van weken (sla) tot 6-7 mnd. Nergens gaan we over de twee jaar.

  Het gaat nog "goed"met de melkveehouderij want elke stoppende boer wordt nog overgenomen,weliswaatr in stukjes door zijn positief denkende collega's. Als dit stopt dan hebben we pas echt een probleem. Alhoewel dan wordt het aanbod aan produkten pas minder.

 • no-profile-image

  rfc boertje

  Alles is voortaan op internet te koop, Zou het geen mogelijkheid voor RFC om een internetwinkel te maken voor melkproducten, Vandaag besteld morgen verse zuivelproducten aan huis geleverd, Geen retail meer nodig.

 • no-profile-image

  watisslim

  Het is toch verrekte zuur dat kleinere boeren met melkvee verdwijnen van het platteland. Koeien horen in de wei, daar mag best een stuk meer voor worden betaald via subsidies. Liever 10 kleine boeren die hun koei weiden dan 1 grote die alles kapot maakt. Die ene grote zorgt ervoor dat de rest ook meer moet hebben om mee te kunnen in prijs.

 • no-profile-image

  jonge

  Ben zelf ook jonge ondernemer, dus vindt het heel jammer dat twee collega's er mee moeten stoppen, maar tegelijk toont het aan dat Sieta en de boevenbende weer lekker uit de nek staat te lullen, zielig doen om zelf te verdienen.
  Als de twee betreffende jonge ondernemers geen quota hadden aan te hoeven kopen, was waarschijnlijk hun kritieke kostprijs stukken lager geweest, misschien wel zo laag dat ze de huidige crisis makkelijk hadden kunnen overleven.
  Dus wie voor jonge boeren is ..... betekend dus quota eraf...maar nee Sieta wil vroeg met pensioen, en dat kan alleen maar als je duur quota kunt verkopen.....dus moet en zal het quotum erop blijven...mensen kijk naar de wereldmarkt...vroeg of laat komt deze, en dan telt alleen de kostprijs nog maar en daarin is geen ruimte over voor quotumkosten

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Boer,Klaas
  Als de varkens en pluimveeboeren net negatief dachten als jij dan waren die al lang vertrokken zij hebben al vele slechte jaren gehad maar het overgrote deel van die mensen loopt altijd met het hoofd omhoog

Laad alle reacties (110)

Of registreer je om te kunnen reageren.