Redactieblog

388 x bekeken 5 reacties

Harde boodschap in verkeerde verpakking

De hoge heren van FrieslandCampina hebben gesproken. Daar werd je niet vrolijk van.

In mijn column in het Agrarisch Dagblad van vorige week zaterdag sprak ik schande van het stilzwijgen van de bestuursleden van FrieslandCampina. Alsof ze dit hadden voorzien deden ze ineens hun mond open. Voorzitter Wantenaar en vice-voorzitter Attema. En hoe. Als je als boer al een beetje depri was door de lage melkprijs, dan praatten zij je helemaal de put in.

Verkondigden ze onzinnige dingen? Nee, dat nu ook weer niet. Ze gaven een scherpe analyse van de situatie waarmee FrieslandCampina heeft te maken. Ook dat ze niet vinden dat de coöperatie een taak heeft om voor het inkomen van de boer te zorgen. Ze zorgen voor inkomsten, niet voor inkomen.

Dan gaan ze echter de fout in. Ze zeggen dat ze moeilijk geld van goed draaiende boeren kunnen gebruiken om in nood zittende boeren te helpen. Dat is herverdeling van inkomen. Wat doet FrieslandCampina dan met de kwantumtoeslag? Dat is toch ook herverdeling van inkomen?

Wat mij echter het meest tegenstaat is de arrogante toon die de heren aanslaan. Geen sprankje gevoel voor de boer, die het water tot de lippen staat.

Fout. Je mag van je eigen coöperatie verwachten dat ze medeleven tonen voor de ellendige situatie waarin sommige leden verkeren. Niets daarvan. Een harde boodschap wordt koud en afstandelijk verkondigd.

Wat een verschil met Sieta van Keimpema. Die verkoopt een onjuiste boodschap in een aansprekende verpakking. Wantenaar en Attema doen het net andersom. Zij kunnen nog wat van haar leren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Los van de inhoud van het artikel heb ik flink moeite met de eerste zin. Wat "hoge heren", wat een totale onzin. Het zijn onze managers, niet meer en niet minder. Als eigenaar maak je je volstrekt belachelijk als je je eigen personeel als hoge heren/dames gaat bestempelen. Allemaal even terug met beide beentjes op de grond.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Heren veehouders dit is onze eigen schuld. Vorig te uitbundig geklapt voor de fusie. Het arrogante toontje is er altijd al geweest. De Vergaderboer verwoordt, wat veel boer denken maar zeker niet durven zeggen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toen er vorig jaar zoveel ontevreden boeren gingen lopen piepten de dames en heren van friesland en campina wel anders. Dit weglopen kwam voor een groot deel door de arrogante opstelling van de melkfabrieken naar de leden toe, zo te zien hebben ze er nog niks van geleerd.

 • no-profile-image

  Frans

  Melkveehouder heeft weinig gevoel voor humor. Vergaderboer heeft 'hoge heren' naar mijn mening sarcastisch bedoeld. Volgens de Van Dale is dat: bittere bijtende spot. En daar kan ik het van harte mee eens zijn. Wantenaar en Attema zijn geen boeren meer, maar goed betaalde medewerkers van een multinational. De boerentaal spreken ze al lang niet meer.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Sympathiek stukje van vergaderboer.
  Jammer dat hij dezelfde fout maakt als de directie van FC door in zijn arrogantie die boodschap van de heren van FC als juist , en die van Sieta als fout te bestempelen. Naar mijn mening is tot in de hoogste gelederen doorgedrongen dat het alom heersende marktfundamentalisme, en vooral in de agrarische sektor, over haar hoogtepunt is en het nu van belang is de juiste balans te vinden tussen markt en overheid. Jammer dat dat nog niet tot vergaderboer is doorgedrongen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.