Redactieblog

881 x bekeken 6 reacties

'Gebruik imidacloprid aan banden voor behoud bijen'

Toxicoloog Henk Tennekes van het private Experimental Toxicology Services (ETS) uit Zutphen pleit voor een verbod op het gebruik van insecticide imidacloprid in de Randstad. Aanleiding is de hoge bijensterfte in dit gebied.

"Er is een link tussen de bijensterfte en het gebruik van de insecticide imidacloprid in de Randstad", aldus Tennekes. Hij baseert zich op cijfers van Maarten van ‘t Zelfde van Centrum Milieuwetenschappen Leiden (CML) van de Universiteit Leiden.

"De Waterdienst van Rijkswaterstaat heeft sinds 2004 extreme normoverschrijdingen van het insecticide imidacloprid gemeten in het oppervlaktewater rond Amsterdam, in het Groene Hart en in de omgeving Rijnmond. In deze gebieden heeft de laatste jaren ook massale bijensterfte opgetreden. Er moet sprake zijn van een oorzakelijk verband", aldus Tennekes.

Bij sommige metingen blijkt de concentratie imidacloprid meer dan 1000 keer de norm te overschrijden. "Dermate vervuild water is giftig voor bijen en andere insecten zoals wespen, hommels en vlinders. Er is dus sprake van zware milieuvervuiling", aldus de onderzoeker. "In de Randstad zijn ze bezig de bijen uit te roeien. Een moratorium op imidacloprid in de Randstad is dringend noodzakelijk om dit te voorkomen", aldus Tennekes.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen van der Sluijs

  Imidacloprid is in Nederland zeer ruim toegelaten, in de glastuinbouw, bollen, pootaardappelen, mais, bieten, appels peren, enz.
  Zie: http://www.bijensterfte.nl/nl/node/6 voor een overzicht van de toelatingen in Nederland.
  Tijd om hier iets aan te doen: teken de petitie:
  http://www.petities.nl/petitie/stop_de_bijensterfte/

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Imidachloprid(admire ea) Zit tegen wordig in alle middeltjes voor prive gebruik.Mieren,vliegen,luizen ect rond het huis,omdat alle andere middelen zijn verboden.
  Dit zou gelijk verklaren dat er zo een hoge bijen sterfte in de randstad is.Particulieren gebruiken dit namelijk op bloeiende planten,waar boeren en tuinders dit eigenlijk nooit doen ivm sterfte van bv de ingezette hommels.
  Ik zou hier maar eens na kijken jeroen kijk ook eens bij de lokale intra tuin,praxis ect kan je het gewoon kopen.Kijk maar naar werkzame stof op die mooie doosjes.Het verklaart ook de hoge gehaltes in het oppervlakte water.Door dat particulieren alles spuiten komt het op terrassen,tegels ect waar het afstroomt zo de sloot in.Dus niet gelijk boeren en tuinder de schuld geven.

 • no-profile-image

  Kees

  Die meneer Tennekes zit waarschijnlijk om werk verlegen en krijgt dat voor elkaar door tendentieuze berichten rond te strooien, zo komt Jan Splinter door de winter. Harde bewijzen zijn er niet voor handen, maar het kippenhok blijft er rustig op los kakelen.

 • no-profile-image

  info

  ik woon en werk midden in het boomkwekers gebied in het groene hart. De populatie vlinders, wespen en libelle`s zijn groter dan jaren.


  Ik denk dat de conclusie van deze wijsneus maar eens moet worden herzien.

 • no-profile-image

  biet

  Wacht ff, is dat niet de werkzame stof van de gaucho in bieten? als dat zo is waar staan die bieten dan in de randstad?

 • no-profile-image

  j.koet

  ik zie al een aantal dagen honderden dode en stervende bijen in castricum in het park.
  Ik zou net morgen een imker bellen, ik vraag mij af hoe dit kan.
  Afschuwelijk! Elke dag opnieuw zie ik stervende bijen.
  Beseffen mensen niet dat als de bijen sterven wij ook niet meer kunnen leven?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.