Redactieblog

233 x bekeken

Eerste rust op mestmarkt sinds 2006

Er is rust op de mestmarkt. Dit is voor het eerst sinds de invoering van het mestbeleid in 2006.

Dat blijkt tijdens een telefonische rondgang langs mesthandelaren. Door de gunstige weersomstandigheden in het voorjaar is er in die periode veel dierlijke mest afgezet in de akkerbouwgebieden.

Daardoor hebben veel varkensbedrijven de mestput vrijwel leeg gekregen. ”De druk om de mest nu af te voeren is er niet, omdat er nog voldoende opslagruimte is op de bedrijven. Hierdoor is het aanbod van varkensmest beperkt”, concludeert mestdistributeur Hans Overdevest uit Noord-Hollandse Breezand. Er is volgens hem nog geen tekort aan mest.

Door de rust op de markt zijn de prijzen vrij stabiel. Varkenshouders in Noord-Brabant en Limburg betalen ongeveer 16 euro per kuub om de mest af te laten voeren. In de overschotsgebieden in Gelderland en Overijssel ligt het prijsniveau enkele euro’s lager.

De tijd dat akkerbouwers geld toe krijgen voor het ontvangen van mest lijkt ook te eindigen. ”In overschotsgebieden krijgen akkerbouwers voor mest direct uit de put nog 1 of 2 euro toe. Homogene mest uit de silo wordt voor 0 euro uitgereden in de overschotsgebieden”, aldus een woordvoerder van Kasteel Meeuwen.

Ook in de overige akkerbouwgebieden blijken akkerbouwers maximaal 0,5 tot 1 euro toe te krijgen. In delen van Zeeland moeten akkerbouwers betalen voor mest. In het Noorden lijkt de marktsituatie iets anders: daar lijkt nog meer mest op voorraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.