Redactieblog

290 x bekeken

Eerste geval blauwtong in Nederland

In het Achterhoekse Aalten is het eerste geval van blauwtong vastgesteld.

De ziekte is bij een routinecontrole aangetroffen bij een jonge stier. Het dier vertoonde geen ziekteverschijnselen. Om welk serotype blauwtong het gaat is nog niet bekend. De uitslagen van dit onderzoek worden volgende week verwacht.

De eerste besmetting is hiermee ruim drie weken eerder dan het eerste geval van blauwtong vorig jaar. Die werd in Staphorst gevonden.
Blauwtongdeskundigen van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR hadden verwacht dat de eerste uitbraak nog even op zich zou laten wachten, omdat de infectiedruk door de vaccinatiecampagne lager is.

Landbouwminister Gerda Verburg roept veehouders op hun dieren via vaccinatie te beschermen tegen blauwtong. In 2009 zijn tot nu toe minder dieren gevaccineerd dan in 2008.

In Noord-Frankrijk en België komt het blauwtongseizoen later op gang dan vorig jaar. In België zijn nog geen besmettingen geconstateerd. In Frankrijk werd in mei een besmetting met blauwtong serotype 1 vastgesteld bij een alpaca. Andere besmettingen zijn nog niet gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.