235 x bekeken 7 reacties

'Aanpak bijensterfte moet voortvarender'

Stichting Natuur en Milieu (SNM) vindt de aanpak van de bijensterfte door landbouwminister Gerda Verburg ontoereikend.

Bij een actie voor het gebouw van de Tweede Kamer reikt de organisatie straks een pamflet uit aan enkele parlementariërs om hen bewust te maken van de gevolgen van de zogenoemde verdwijnziekte. Verburg richt zich vooral op onderzoek en monitoring, maar dat is voor SNM niet voldoende.

De stichting pleit voor aanvullend toezicht op de kwaliteit van oppervlaktewater, een aanpassing van de toelatingsprocedure voor bestrijdingsmiddelen en meer aandacht voor niet-chemische gewasbescherming. Ook moeten de meest schadelijke middelen snel worden ingetrokken.

Na afloop van de actie debatteert de Tweede Kamer met Verburg over de bijensterfte. Dan zal blijken of het parlement zich achter haar aanpak schaart, of aanvullende maatregelen nodig acht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Opvallend is dat er zoveel bijensterfte in en rondom de randstad is,ze gebruiken daar waarschijnlijk veel middelen tegen mieren ,muggen en andere insecten

 • no-profile-image

  bijensterfte

  Hier het Interview op 25 juli 2009 met J. Molenaar , initiatiefnemer van de actie Stop de Bijensterfte , over de zorgbarende ontwikkelingen in de steeds erger wordende bijensterfte.

  http://soundcloud.com/stop-de-bijensterfte

 • no-profile-image

  Henk Tennekes

  Regio's met massale bijensterfte (Amsterdam, Groene Hart, Rijnmond) kenmarken zich door jarenlange extreme vervuiling van het oppervlaktewater met het voor bijen zeer giftige insecticide imidacloprid. Ik hoop dat het zo langzamerhand iedereen duidelijk wordt dat de bijenstand door deze stof bedreigd wordt.

 • no-profile-image

  Henk Tennekes

  Minister Verburg van LNV doet niets tegen de milieuvervuiling met het voor bijen zeer giftige insecticide imidacloprid, zoals weer eens duidelijk is geworden bij het algemeen overleg van de vaste kamer commissie LNV op 1 juli. De minister lapt de wetenschappelijke informatie over de gevaren van de vervuiling van ons oppervlaktewater met imidacloprid (zie www.bijensterfte.nl) aan haar laars. Deze passieve houding tegen beter weten in vormt een acute bedreiging voor de bijenstand. Onderteken daarom de petitie Stop de Bijensterfte op: http://www.petities.nl/petitie/stop_de_bijensterfte/

 • no-profile-image

  Jaap Molenaar

  De initiatiefnemers van de actie stop de bijensterfte deelden de petitietekst uit aan de kamerleden. De petitie is te vinden bij het nationale petitieloket onder: http//stopbijensterfte.petities.nl

 • no-profile-image

  Henk Tennekes

  Cijfers over de extreme normoverschrijdingen van het insecticide imidacloprid in het oppervlakte water van de Randstad zijn te vinden op http://www.bijensterfte.nl. Een imidacloprid moratorium is dringend noodzakelijk om bijen en andere insecten in de Randstad te beschermen.

 • no-profile-image

  Jeanine Kunze

  De bijen worden inderdaad ernstig bedreigd door nieuwe insecticiden. Feit is dat er wereldwijd een grootschalige bijensterfte plaats vindt. Het is aangetoond dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen hier (in)direct aan bijdraagt. Daarom zijn in Duitsland en Frankrijk de meest schadelijke middelen al verboden en is men in Nederland een Petitie gestart "Stop de Bijensterfte". Er zijn op dit moment al bijna 11.000 ondertekenaars. Dit moeten er voor 1 oktober a.s. minimaal 40.000 worden, dus graag de Petitie tekenen op: http://stopbijensterfte.petities.nl.
  Want Einstein heeft in de vorige eeuw al gezegd: "Als de bij sterft, heeft de mens nog vier jaar te leven. Geen bijen meer, geen bevruchting meer, geen gras meer, geen dieren meer, geen mens meer”. De natuur, het milieu, de flora en fauna, het gaat ons toch zeker allen aan!?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.