Redactieblog

192 x bekeken

Veel verdenkingen blauwtong

Bij de onderzoeksinstellingen komen veel verdenkingen binnen van blauwtong. Dat zegt dierenarts Daan Dercksen van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Er zijn nog geen besmettingen met de ziekte vastgesteld. "Hieruit blijkt dat de alertheid op de ziekte goed is en dat veehouders en dierenartsen goed weten wat ze moeten doen bij een verdenking van de ziekte", aldus Dercksen.

De bereidheid om vee te vaccineren tegen blauwtong serotype 8 is groot. "We verwachten dat ongeveer 80 procent van de melkveehouders hun vee vaccineert." Bij schapenhouders is dat lastiger in te schatten. "Vorig jaar was de belangstelling bij hobbyschapenhouders ook gering. We zien wel dat professionele schapenhouders hun bedrijfsvoering aanpassen. Zo verschuiven schapenhouders het aflammerseizoen naar voren, zodat de slachtlammeren eerder afgeleverd kunnen worden. Hierdoor hoeven de dieren niet gevaccineerd te worden."

De GD registreert de vaccinatie van runderen. Ook als boeren zelf geen vee exporteren is het belangrijk om te registreren. Dan kan de handelaar eventueel exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.