Redactieblog

202 x bekeken

VWA vindt Q-koorts op bedrijven omgeving Helmond

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft op twee geitenbedrijven in de omgeving van Helmond Q-koorts aangetroffen.

De dieren op de bedrijven vertoonden geen klinische verschijnselen. Hierdoor waren de bedrijven ook niet gemeld op verdenking van Q-koorts. Sinds vorig jaar geldt Q-koorts op veebedrijven als een meldingsplichtige ziekte.

In Helmond en omgeving zijn de afgelopen weken opvallend veel mensen besmet geraakt met Coxiella Burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Dit was voor de VWA en de GGD aanleiding om geitenbedrijven in de omgeving te testen op Q-koorts. Van de vier bedrijven die onderzocht zijn, bleken twee bedrijven besmet.

In de omgeving van Houten worden ook geitenbedrijven onderzocht op Q-koorts, nadat in deze omgeving mensen ziek werden. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend.

In totaal zijn zes bedrijven in Nederland besmet met Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.