Redactieblog

466 x bekeken 1 reactie

Relatief veel bedrijfsopvolgers in Zuid-Limburg

In de regio Zuid-Limburg is het percentage agrarische bedrijven met een opvolger hoger dan in de rest van Nederland.

Dat blijkt tijdens een bijeenkomst over de landbouw in Limburg, in Roermond. In het Limburgse heuvelland heeft ongeveer dertig procent van de bedrijven een opvolger, terwijl dat in Nederland gemiddeld 20 procent is. Zo blijkt uit gegevens van het Landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR.

De oorzaak van het relatief hoge percentage opvolgers in Zuid-Limburg is niet onderzocht. "De agrarische sector heeft in Zuid-Limburg de laatste jaren een flinke slag gemaakt. Het gebied wordt vooral gezien als een toeristisch gebied. Hierdoor is er in het gebied de laatste jaren veel gebeurd om de landbouw in het gebied te ondersteunen. Zo zijn er melkveebedrijven verplaatst en heeft de fruitteelt en de akkerbouw zich kunnen ontwikkelen. Je ziet ook dat veel bedrijven op het toeristische karakter van het gebied inspelen met een neventak in deze sector", aldus Noud Janssen, voorzitter van de LLTB.

"Ook het feit dat de arbeidsmogelijkheden op ander vlak in dit gebied minder groot zijn dan elders in Nederland kan een rol spelen bij de keuze van toekomstige bedrijfsopvolgers om het bedrijf voort te zetten", voorziet onderzoeker Edo Gies van Alterra.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    30%, wat een enthousiastisch verhaal, vooral met deze melkprijzen,dat geeft de burger moed

Of registreer je om te kunnen reageren.