Redactieblog

356 x bekeken

Prijzen agrarische grond stabiliseren

De daling van de grondprijzen lijkt niet door te zetten. Dat concludeert voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"We zagen de afgelopen maanden een prijscorrectie op de grondmarkt. In tegenstelling tot onze verwachtingen lijkt deze prijsdaling niet door te zetten", zegt Boertjes.

Goede percelen worden in sommige gebieden opnieuw voor hoge prijzen verkocht. "Er zijn lokaal echt uitschieters naar boven, maar over het algemeen ligt voor goede gronden het prijsniveau behoorlijk hoog. Het ligt hierbij zeker niet lager dan het niveau van de afgelopen maanden", aldus de makelaar.

De verwachting was dat de grondprijs verder zou dalen, gezien de huidige melkprijs. "Toch blijkt dit niet zo te zijn. Naar verwachting komt dit door de stemming in de sector. Boeren hebben vertrouwen in de toekomst en willen erop voorbereid zijn. Als er dan in de directe omgeving grond te koop komt, kopen ze het toch", legt Boertjes uit.

Het moment van de afvlakking van de prijsdaling is opmerkelijk. In het voorjaar wordt doorgaans weinig grond verhandeld omdat de meeste ondernemers druk zijn met de werkzaamheden op het land.

De prijs van minder courante gronden gaat niet mee met die van de goed verkavelde gronden. Het prijsniveau hiervan staat nog steeds onder druk en daalt licht. Ook zijn er percelen die moeilijk verkoopbaar zijn.

Op de grondmarkt is de afgelopen maand vrijwel alleen door melkveehouders zaken gedaan. "Akkerbouwers zijn traditioneel in het voorjaar nauwelijks op de markt. De gewassen staan op de percelen, waardoor de handel in grond pas na de oogst plaats kan vinden", zegt de makelaar.

De handel in complete bedrijven is ook weer iets drukker dan de afgelopen maanden. "Er blijken toch nog ondernemers op de markt te zijn die de afgelopen jaren zijn uitgekocht en nu moeten gaan investeren in een ander bedrijf", aldus Boertjes.

Het gaat vrijwel alleen om melkveebedrijven. In akkerbouw- en intensieve veebedrijven wordt vrijwel niet gehandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.