278 x bekeken

Landbouwkandidaten op de schopstoel

Veel landbouwkandidaten hebben gisteren bij de Europese verkiezingen geen zetel kunnen bemachtigen.

Op basis van prognoses vallen Cornelis Visser (CDA), Louis Meuleman (PvdA), Jan Mulder (VVD), Nicole van Gemert (SP) en Natasja Oerlemans (PvdD) buiten de boot.

Bij het CDA werd oud-gediende Esther de Lange wel gekozen. Zij stond vierde op de kandidatenlijst en de partij komt straks met vijf leden in het europarlement. Haar concurrent voor de landbouwportefeuille Visser nam de zesde positie en redde het dus net niet. Ook voor VVD’er Mulder was het een teleurstellende avond. Hij stond vierde op de lijst en maakte daarmee kans om herkozen te worden; zijn partij behaalde echter één zetel te weinig.

Ook Van Gemert hoeft de komende jaren niet naar Brussel. De landbouwportefeuille binnen de SP is nu de prooi van Kartika Liotard, die zich nu ook al in het europarlement met dit onderwerp bezighoudt. De PvdD slaagde er helemaal niet in om een zetel te bemachtigen, terwijl Groenlinks er juist geen enkele moeite mee had om Bas Eickhout Europa in te loodsen.

Overigens wordt de definitieve uitslag pas later bekend gemaakt; nog niet alle stemmen zijn geteld. In theorie zijn verschuivingen dus nog mogelijk. Ook is er nog een restzetel, waar zowel PVV, Groenlinks en PvdD op hopen. Daarnaast kunnen voorkeurstemmen de uitslag nog beïnvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.