Redactieblog

332 x bekeken

Kwantumtoeslagen, voor of tegen? (1)

Leo Lacroix, lid van FrieslandCampina trekt ten strijde tegen de kwantumtoeslagen van zijn coöperatie. De Nederlandse Melkveehouderij Vakbond (NMV) ondersteunt hem. Moeten we achter deze actie staan?

Eerst een vraagje aan Peter ten Hoeve van de NMV. Hij vindt dat FrieslandCampina met de kwantumtoeslagen een ongewenste inkomenspolitiek voert. Het staat volgens hem haaks op de coöperatieve gedachte. Wat is dan de coöperatieve gedachte, Peter? Dat is toch samen zaken doen op basis van onderlinge afspraken? Dat hoeft toch niet voor iedereen gelijk uit te pakken? Of geldt nog steeds het ouderwetse gezegde: gelijke monniken, gelijke kappen? Dan kan ik je wat betreft de coöperatie uit de droom helpen. De monniken zijn namelijk al lang niet meer gelijk. Niet iedere monnik past dezelfde kap.

Toch zitten er nadelen aan het systeem van kwantumkortingen. Met name op het terrein van de beleving. Kleinere boeren die, niet profiteren, hebben het gevoel dat zij de grote boeren middels de kwantumkorting subsidiëren. Een vervelend gevoel. Grote boeren profiteren immers al op alle fronten van hun schaalgrootte. Hun voer is door kwantumkorting goedkoper, de accountant kost per kg melk minder, evenals de dierenarts, en noem maar op.

Voor zover deze kosten te maken hebben met het kostenvoordeel, dat grote bedrijven opleveren, valt er mee te leven. Kostenvoordelen laten toekomen aan degenen, die ze veroorzaken, kun je niets op tegen hebben. De grote vraag is echter of de kwantumtoeslag van FrieslandCampina voldoet aan deze voorwaarde.

Me dunkt van niet. Is er dan een rechtvaardiging van de kwantumkorting? Daarover de volgende keer.

Of registreer je om te kunnen reageren.