Redactieblog

335 x bekeken 4 reacties

Forse daling trekkerverkoop door lage melkprijs

De trekkerverkopen lopen fors achter ten opzichte van vorige jaren.

Dat blijkt uit de verkoopcijfers van de Federatie Agrotechniek. In april zijn 323 trekkers verkocht. Dat zijn er bijna 100 minder dan in 2008 en 150 minder dan in april 2007. In totaal zijn dit jaar 1.337 trekkers verkocht. Dat is een daling van 16 procent ten opzichte van 2008.

De daling van de trekkerverkoop komt vooral door verminderde kooplust vanuit de melkveehouderij. "De kooplust in de akkerbouw blijft op niveau. Deze sector is gewend aan fluctuerende marktprijzen. In de melkveehouderij merken we een duidelijke daling van de kooplust. Dit komt deels door de lage melkprijs, waardoor melkveehouders voorzichtiger zijn met investeringen", legt Theo Vulink van de Federatie Agrotechniek uit. "Ook merken we dat banken terughoudender zijn met de financiële ruimte die ze geven."

Trekkermerken

De Federatie Agrotechniek kan niet zeggen of boeren nu eerder kiezen voor een gebruikte trekker. "Deze gegevens verzamelen we niet. Wel kunnen we vaststellen dat de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in trekkers. Veel bedrijven zijn goed uitgerust op trekkergebied, waardoor de aanschaf van een nieuwe trekker vrij eenvoudig uitgesteld kan worden."

Voor april 2008 is ook bekend geworden welke trekkermerken zijn verkocht. John Deere was met 120 stuks de meest verkochte trekker. Fendt staat met 68 verkochte trekkers op de tweede plaats, gevolgd door New Holland (67). In de periode tot en met april zijn in 2008 412 John Deere-trekkers verkocht. Dat is een daling van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Opvallende verschuivingen vinden plaats bij Deutz Fahr en Claas. De verkoop van Deutz Fahr is in de eerste vier maanden van 2008 met 148 meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2007. De verkoop van Claas halveerde naar 54 stuks.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Zou het veel met de lagere melkprijs te maken hebben. De meeste tractoren bij melkveehouders zijn amper een jaar oud.
  Elk jaar een steeds grotere nieuwe tractor was ook wat overdreven.

 • no-profile-image

  gert

  Verbaast mij niet,logisch gevolg

 • no-profile-image

  ik kan wel

  Of het aan de lage melkprijs ligt? Nou 2 jaar geleden dacht ik, kan ik onderhand dat ouwe geval van 26 jaar oud en nog niet eens een Fend, opruimen en eens wat jongers aanschaffen. Helaas zoals het er nu met de melkprijs voor staat ben ik nog blij dat ik iets van 26 jaar oud heb. Het ongemakkelijke geval zal wel gelijk met mij de AOW ingaan. Als ik kan blijven repareren natuurlijk. Want dat duurt nog even, Als het zo doorgaat zal dat ook nog moeilijk worden. Ach, ik ben er eigenlijk ook aan gewend om het met weinig te moeten doen.

 • no-profile-image

  veehouder

  Logisch, alle toeleverende bedrijven worden meegetrokken. Onbegrijpelijk dat de brusselse politiek dit nog niet ziet. Ze hadden allang gesprekken met iedereen moeten voeren hoe het probleem op te lossen. Melkprijspolitiek voeren. Bijvoorbeeld iets minder laten produceren zodat we bij begin quotumjaar 2010 met een goede melkprijs kunnen beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.