207 x bekeken

Bijmengplicht ten koste van voedselproductie en duurzaamheid

Nederland kan niet voldoen aan de duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen als wordt vastgehouden aan de Europese bijmengdoelstelling van 10 procent in 2020.

De productie gaat ten koste van landbouwareaal voor voedsel en biodiversiteit, terwijl de milieuwinst slechts minimaal is.

Dat stelt een onderzoeksgroep onder leiding van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een advies aan minister Jacqueline Cramer (Vrom). Uit het rapport blijkt dat er voor Nederland ruim zeshonderdduizend hectare nodig is om aan de doelstelling te voldoen. Hiermee kunnen zo’n drie miljoen mensen volgens Europees dieet worden gevoed. De uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd met 1,5 procent.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Cramer dat het advies 'geen optimistisch beeld' schetst van de inzet van biobrandstoffen. Zij is daarom blij dat Brussel de voortgang van de 2020-doelstelling over vijf jaar zal evalueren. "Hiermee wordt de vinger aan de pols gehouden", stelt zij. "Dat is een winstpunt." De duurzaamheidscriteria die het PBL als uitgangspunt heeft genomen, zijn dezelfde die Cramer, voordat zij minister werd, zelf heeft opgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.