Redactieblog

247 x bekeken 2 reacties

Begint in Salland de victorie?

Prima initiatief van de boeren uit Salland. Ze worden collectief natuurbeheerder. Naast hun eigen bedrijf. Zo blijven ze baas in eigen polder.

De dreiging was fors. Ter wille van de ecologische verbindingszone moest 50 hectare weiland veranderen in natuur. De herten zouden er ongehinderd langs moeten kunnen lopen. Dienst Landelijk Gebied was eigenaar van de grond. Een terreinbeherende organisatie zou dan de baas worden in het verder agrarische gebied. Dat leek de boeren een verschrikking.

Jaren werd er geprotesteerd. Toen dat niet tot afstel leidde werd er onderhandeld. Het resultaat ligt er nu. Voor 20 procent van de agrarische waarde hebben de boeren de grond gekocht en ondergebracht in een besloten vennootschap. De deelnemers pachten de grond van de vennootschap en zijn verantwoordelijk voor het natuurbeheer. Daarover zijn afspraken gemaakt.

Een ideale constructie. Geen natuurbeschermingsorganisatie als buurman. Geen voortdurend gekrabbel van die milieuminnende lieden om nog meer natuur toe te voegen. Wat dat betreft zijn het net hamsters, ze hebben nooit genoeg en bouwen steeds aan nieuwe voorraden. En niet te vergeten: geen opzichters in de buurt, die voor en achter ogen schijnen te hebben.

Een voorbeeld om na te volgen. De grond op dezelfde voorwaarden als de natuurverenigingen in handen krijgen. Voorkomen dat door de claims van de natuur je bedrijf op slot wordt gezet. Dat biedt brede perspectieven. Wat dit betreft begint in Salland de victorie.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Wanneer schrijf je over het wurg beleid van de banken afgelopen tijd??? Begint een aardig probleem te worden. Zij schijnen helemaal geen geld meer te hebben. En dat moet naar buiten komen! Anders wordt er niet ingegrepen! En dat gaat nog harder dan de slechte prijzen.

  • no-profile-image

    Gert

    Alle natuurgrond en het beheer zou in handen van de boer moeten komen. Wedden dat voor minder geld er veel meer en betere nattur komt? Plus het vervallen van de twee partijen: natuur en boer. Veel nutteloze energie, die nu gestoken wordt en strijd tussen de partijen, wordt dan voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.