Redactieblog

243 x bekeken

Q-koorts in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn negentien humane besmettingen met Q-koorts vastgesteld.

Dat meldt GGD Midden-Nederland. De patiënten komen vooral uit het zuidelijk deel van de provincie. De bron van de besmetting is nog niet bekend. De Voedsel- en Warenautoriteit VWA onderzoekt dit in samenwerking met de GGD.

Het RIVM meldt dat in totaal in Nederland 737 mensen besmet zijn met Q-koorts. Hiermee is het aantal besmettingen hoger dan vorig jaar op hetzelfde moment.

"Dit kan deels komen door de snellere diagnostiek bij Q-koorts, waardoor de besmettingen eerder zichtbaar worden. Daarnaast zijn de weersomstandigheden door het droge weer gunstig voor de verspreiding van de bacterie", aldus dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Hij schrikt niet van de nieuwe gevallen in Utrecht. "Vorig jaar waren in dit gebied ook enkele gevallen van Q-koorts. In het gebied zijn geen veebedrijven bekend met Q-koorts", aldus Vellema. Hij voegt er aan toe dat het ook niet zeker is dat de mensen besmet zijn geraakt door schapen of geiten. "In theorie kan het ook zijn door een jongende kat. Uit literatuurstudie blijkt dat een kat met Coxiella Burnetii bij het jongen ook ruim tien mensen kan besmetten."

De besmettingen in Utrecht zijn voor de dierenarts geen aanleiding om in dit gebied schapen en geiten ook te laten vaccineren tegen de ziekte. "We hebben dit jaar een beperkte hoeveelheid vaccin beschikbaar. Hiermee worden eerst de grote bedrijven in Noord-Brabant, besmette bedrijven buiten het gebied en bedrijven met veel bezoekers in het gebied rondom Uden gevaccineerd. Als er nog vaccin over is kan gekeken worden hoe dit gebruikt gaat worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.