202 x bekeken

PvdA en CU: voorstel health check is teleurstellend

Coalitiepartijen PvdA en Christenunie zijn teleurgesteld over de invulling die landbouwminister Gerda Verburg geeft aan de zogeheten health check.

Beide fracties willen dat zij meer geld inzet voor toeslagen voor boeren in maatschappelijk waardevolle regio’s en het leggen van zones rondom Europees beschermde natuurgebieden.

Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. In het kader van de tussentijdse hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid staat Brussel lidstaten toe tot maximaal 10 procent van de inkomenssteun anders te besteden. Voor Nederland komt dit neer op 80 miljoen euro; Verburg benut 22 miljoen.

Zij gebruikt dat onder meer voor een experiment met regionale hectaretoeslagen in twee gebieden met handicaps. Volgens PvdA en Christenunie is dat echter te weinig. Ook willen deze partijen dat een deel van het geld gebruikt wordt voor het compenseren van bedrijven rondom Natura 2000-gebieden. Verburg voelt niet veel voor deze voorstellen. CDA en SGP vinden dat het kabinet meer steun moet bieden aan jonge boeren. Volgens Verburg is die er voldoende.

Of registreer je om te kunnen reageren.