374 x bekeken 1 reactie

Nieuwe lidstaten willen regionale toeslagen

Het baseren van de hoogte van de bedrijfstoeslagen op historische gegevens is oneerlijk.

Dat stelt de Tsjechische regering in een aan alle Europese lidstaten verzonden brief, zo meldt Agra Europe. De huidige voorzitter van de EU breekt een lans voor de invoering van regionale hectare premies.

Volgens de Tsjechen zijn de toeslagrechten een verbetering ten opzichte van de productiepremies, die de komende jaren worden uitgefaseerd, maar is het systeem desalniettemin aan herziening toe. Veel nieuwe lidstaten zijn het daarmee eens. De huidige regels zorgen voor grote verschillen in de steunbedragen per land, waarbij Oost-Europa vaak in het nadeel is.

De regionale hectarepremie waar Tsjechië voor pleit, is niet nieuw. In het kader van de health check, de tussentijdse herziening van het Europese landbouwbeleid, geeft Brussel lidstaten de mogelijkheid hiermee aan de slag te gaan. Vorige week maakte minister Gerda Verburg bekend in twee gebieden te willen experimenteren met dit nieuwe betalingssysteem. Volgens Tsjechië gaat dit niet ver genoeg.

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet

    Afschaffen die subsidie, eigen boontjes doppen. Worden de prijzen weer eens normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.