258 x bekeken 2 reacties

Landschapsclub noemt besluit Verburg belediging

De 30 miljoen euro die landbouwminister Gerda Verburg de komende jaren aan akkerrandenbeheer wil besteden, moet in plaats daarvan in een landschapsfonds worden gestort.

Dat vindt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC).

Die organisatie noemt het besluit van Verburg om het geld aan akkerranden te besteden een belediging. Eerder had de VNC een advies uitgebracht aan Verburg waarin gepleit werd voor een dergelijk fonds. Het geld is onlangs vrijgekomen in het kader van de aanpassing van het Europees landbouwbeleid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De natuurorganisaties claimen steeds meer landbouwgeld,en hebben kritiek dat de boeren zo weinig aan natuurbeheer doen.Een boer moet alles maar gratis doen vinden ze.Zelf hebben ze dikbetaalde directeuren in dienst, die heel wat geld opslokken van al die overheidssubsidies die ze krijgen

 • no-profile-image

  Subsidie

  Hoe kun je nu verzinnen dat we in Nederland een prachtig landschap hebben. Waar je ook staat je kijkt toch tegen een windmolen aan, als het er niet honderd zijn. In de prachtige kleur wit, mooi aangepast aan de natuurlijke omgeving.
  Oké, oké er zijn enkele plekken in Nederland en de Noordzee, waar je ze nóg niet ziet.
  De opmerking van Gert uut Drente is volkomen terecht.
  Maar er moet wat bij verteld worden Gert.
  Akkerrandenbeheer is goed voor de biodiversiteit. Dat heeft als bijverschijnsel dat het landschap er fraaier uit gaat zien. En dat is waar die van het landschapsfonds hun kans menen te ruiken.
  Het landschapsfonds kan zich beter richten op de kleine gevangenissen die ontstaan op het platteland. Nu vraag je je af Gert waar dit verhaal naar toegaat. Het zal je duidelijk worden.
  Er komen de laatste 20 jaar en straks nog meer boerenbehuizingen vrij. Die gaan in de verkoop en veelal koopt een burger dat op. De woonboerderij is een feit. In vele gevallen zie je een hek rond deze woonboerderij uit de grond gestampt worden. Dat is een prachtig groen Heras hekwerk of een gelijksoortig geval van een ander merk. En dan zit de eigenaar gevangen in zijn eigen wereldje, mooi in het hekwerk opgesloten. Soms zit er een automatische poort in en steeds meer met een bewakingscamera. De gevangenis is dan geheel compleet. Voor het landschap is dat natuurlijk prachtig. Met een beetje geluk is dat hekwerk groen. Maar er kleven nadelen aan dat hekwerk. Er is geen biodiversiteit te verwachten van dat geplastificeerde hekwerk. En dat is nu jammer van die stadsen, die komen voor de rust en de natuur. Ze werken er zelf niet aan mee, en laten de mogelijkheden liggen om het te creëren. Als boer kun je ze natuurlijk wel begrijpen. Een hekwerk is clean en vraagt geen arbeid meer. Maar ja een mooie haag bevordert wel de biodiversiteit, en een mooie haag van 3 meter hoog met doornige takken levert veel vogels een prachtige beschutte plek op. En dan praten we nog niet over de insecten en zo die er kunnen vertoeven.
  Het vraagt eens tot 2 keer per jaar wel om onderhoud. De heg moet geknipt, maar moderne apparatuur van Tell Sell maakt dat werk erg licht.
  Nu is de woonboerderij bewoner wel goed maar niet gek. Die wil net als de boeren subsidie om het hekwerk te slopen en een heg aan te planten of het hek te laten staan, maar de heg erbij te planten. Het extra werk van het onderhoud van de heg moet toch ook betaald worden. Wie gaat dat doen? Ja, ja een woonboer is niet veel anders dan een gewone boer. En daar moet dat landschapsfonds wel geld voor hebben om de woonboer over de streep te trekken, en de biodiversiteit te stimuleren.
  Ja, het landschap rond Winterswijk is mooi en gemaakt door boeren. Maar ja, die trekken weg en nu moet het LEI daar gaan helpen om voorstellen te doen om landschapssubsidie van de EU binnen te harken. De commissie die daar mee bezig is en de klankbordgroep omvat misschien 2 boeren en als je de namen bekijkt van de rest dan zit daar weinig autochtone bevoking bij. Conclusie: Boeren jullie kunnen er niets van, nog geen dankje voor het prachtige landschap en de tijd en geld die jullie erin gestoken hebben. Wij zijn de nieuwe bewoners en omdat de subsidie aan de boeren er niet meer is, en voorheen er wel was, vragen wij subsidie aan om het landschap te verfraaien of in tact te houden. Dan resteert de vraag, waarom vanaf de jaren tachtig geen subsidie gegeven aan de autochtone bevolking en nu ineens wel aan de rijkaard die zich kan permitteren om er te wonen?
  In tegenstelling tot wat de woonboer en staatsbosbeheer en natuurmonumenten doen, het bouwen van hekwerken en afrasteringen in de natuur, breken steeds meer boeren de omheinig rond het grasland af, tenzij het een paardenhouder is. Die verzint een schala aan afrasteringen. Mooie houten, maar ook linten, maar soms ook degelijke geplastificeerde groene of grijze.
  Een landschap in Nederland is dat wat de mens ervan maakt. Laat die het zelf betalen. De burger moet zijn tuin ook zelf onderhouden of niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.