Redactieblog

237 x bekeken

Laagpathogene vogelpest H5 in Italië

In het Noord-Italiaanse Nogarole Rocca is een uitbraak van laagpathogene vogelpest H5 uitgebroken.

Dat heeft Italië aan de Europese Commissie gemeld. Het bedrijf heeft 16.000 vleeskalkoenen en ligt in de provincie Verona. De besmetting is aan het licht gekomen doordat twee dicht bij elkaar liggende kalkoenbedrijven bij een serologische monitoring op 8 en 11 mei antistoffen bleken te hebben tegen vogelpest van het type H5. Via een andere test is het virus nu op één van de twee bedrijven aangetroffen.

De dieren vertoonden geen klinische verschijnselen. Vanwege de hoge pluimveedichtheid van het gebied rondom Nogarole Rocca zullen alle vleeskalkoenen van beide bedrijven worden geruimd. In totaal gaat het daarbij om 32.000 vleeskalkoenen. In de omgeving van de besmette bedrijven worden alle pluimveebedrijven onderzocht. Het onderzoek naar het N-type van het virus loopt nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.