Redactieblog

168 x bekeken 3 reacties

Gezinsbedrijf rots in de branding? (7)

Dat bestaat. Maar dan wel één met een ondernemende boer, die durft te investeren en de kostprijs laag weet te houden.

Zo zie ik het voor me: tachtig tot honderd koeien. Een meelevende vrouw, die naar eigen keus thuis of buitenshuis werkt. Het liefst buitenshuis, want dan komt de wereld van buiten een beetje meer binnen. De blik wordt verruimd. Het gesprek aan de keukentafel gaat niet alleen over het bedrijf, maar ook over de maatschappelijke ontwikkelingen.

Bovendien is de vrouw onafhankelijk. Dat is ook wat waard. En ze is wellicht aantrekkelijker. Want verveelt het niet, boer en boerin, samen in bed, samen er uit, samen aan het werk en altijd elkaar zien in hetzelfde kloffie? Is het niet veel aantrekkelijker dat de boerin keurig gekapt en gekleed naar haar werk gaat en terugkomt? Het oog van de boer wil ook wat en hij zal zich er op aanpassen.

Dan het werk op de boerderij. De koeien worden gemolken door één of meer robots, afhankelijk van het aantal koeien. De kinderen krijgen een goede opleiding en gaan dan bij voorkeur een poos elders werken. Om te proeven wat de wereld biedt. Als ze echt voelen voor het boer-zijn steken ze in hun vrije tijd de handen uit de mouwen. Ze kunnen later besluiten op ze willen opvolgen.

Het landwerk wordt grotendeels gedaan door de loonwerker. De boer is meer de organisator van het werk. Hij zorgt er voor dat alles op rolletjes loopt.

Zo'n gezinsbedrijf zie ik als een rots in de branding. Sterker nog, ik denk dat er steeds meer van dit soort bedrijven zullen komen en overleven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gescheiden boer

  mooi stukje vergaderboer en het stukje wat ik onder heb staan sprak me aan.

  alleen ik moet zeggen dit soort vrouwen zien een boer geeneens staan, die hebben liever van die kantoorpikkies

  Bovendien is de vrouw onafhankelijk. Dat is ook wat waard. En ze is wellicht aantrekkelijker. Want verveelt het niet, boer en boerin, samen in bed, samen er uit, samen aan het werk en altijd elkaar zien in hetzelfde kloffie? Is het niet veel aantrekkelijker dat de boerin keurig gekapt en gekleed naar haar werk gaat en terugkomt? Het oog van de boer wil ook wat en hij zal zich er op aanpassen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Investeren durf ik best. Alleen waar moet ik dan in investeren? Meer koeien = meer werk = minder tijd = meer loonwerker = duurder. Dan maar een vrouw, alleen heb ik nog steeds geen vrouw ontmoet die het aan durft dat ik in haar investeer. Dan maar investeren in het rustiger aandoen? Of in tijd investeren om mijn neus ergens anders te laten zien. Klagers hoeven niet te rekenen dat ik in hen zal investeren, veel te vermoeiend.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik denk dat het verhaal wel klopt. 100 koeien met een robot. Loonwerker die de pieken opvangt. Een mooie omvang. Als dit bedrijf ook nog laag gefinanciert is dan heeft hij een goede boterham. Als het groter wordt dan wordt je slaaf van eigen bedrijf. Wil je dat weer oplossen dan moet je echt groter en praat je over meer dan 1000 koeien. Alleen het grote probleem hier van is dat de groei hier naartoe heel moeilijk is. De tussen weg is bijna niet te maken. Dus moet het heel snel. En probeer dat maar klaar te krijgen. Je bots tegen heel veel ongeloof en tegen te weinig kennis van zaken aan. Maar dat dat ook een goede weg kan zijn is duidelijk!

Of registreer je om te kunnen reageren.