265 x bekeken 2 reacties

Forse overschrijding budget LNV

Landbouwminister Gerda Verburg heeft vorig jaar ruim 330 miljoen euro meer uitgegeven dan begroot.

Problemen bij Dienst Regelingen (23,1 miljoen) en de Voedsel en Waren Autoriteit (10 miljoen), vaccinatie tegen blauwtong (11,7 miljoen) en sanering visserij (20 miljoen) behoren tot de grootste tegenvallers.

Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van het kabinet dat vandaag is verschenen. Verburg had voor 2,32 miljard aan uitgaven ingepland, maar kon niet binnen dit budget blijven. Overigens wordt het grootste deel van de overschrijding niet veroorzaakt door onverwachte bestedingen, maar is het gevolg van technische aanpassingen.

De begroting laat ook meevallers zien, waarvan de grootste bestaat uit niet-uitgekeerde subsidies voor duurzaamheid. Op onder meer de Marktintroductie Energie-Innovatie (MEI), Investeringsregeling Energiebesparing (IRE) en subsidieregeling voor luchtwassers werd minder vaak een beroep gedaan dan verwacht. Dit levert Verburg een besparing van bijna 15 miljoen euro op. Ook was de belangstelling voor financiële steun voor groen onderwijs te positief geschat.

In een persconferentie lichtten minister-president Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos (financiën) het verslag toe. Beiden legden de nadruk op het feit dat de cijfers vooral betrekking hebben op de periode van voor de economische crisis. Inmiddels is de situatie drastisch veranderd. Volgens Balkenende betekent dit dat sommige doelstellingen uit het regeerakkoord in gevaar komen. "De recessie zorgt voor een negatieve beïnvloeding van de resultaten", aldus de premier.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Boerin

    De meeste boeren moeten de tering naar de nering zetten. Bij LNV zeker nog nooit van gehoord. Misschien wat minder regels maken en nutteloze formulieren versturen?

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Er is steeds wel iets om een negatieve beinvloeding van de resultaten te verklaren. Recessie, pvda in de regering, belastingdienst, Neelie Kroes, appie hein, Jan Peter B

Of registreer je om te kunnen reageren.