Redactieblog

423 x bekeken

Weinig transacties in provincie Flevoland

De grondprijzen in de provincie Flevoland zijn in de eerste helft van 2008 fors gestegen.

In de periode daarna is de prijs gestabiliseerd. Dat zegt makelaar Gerben Wessels van LTO Vastgoed uit Dronten. "Het prijsniveau steeg vorig jaar naar bedragen van boven de 80.000 euro per hectare. Dat geldt voor zowel Zuidelijk- als Oostelijk Flevoland. In de Noordoostpolder ligt de grondprijs iets lager", aldus de makelaar. Het verschil is slechts enkele procenten.

Het hoge prijsniveau wordt veroorzaakt door verplaatsers die elders in Nederland zijn uitgekocht. "Deze ondernemers hebben een hoge vergoeding gekregen omdat hun bedrijf is opgekocht voor stadsuitbreiding of natuuraanleg. Met deze goed gevulde portemonnee komen ze naar Flevoland om een bedrijf te kopen. Dit zorgt voor een prijsopdrijvend effect. De natuurlijke grondmobiliteit van lokale boeren die buurmans grond kopen vindt door het hoge prijsniveau niet meer plaats", zegt Wessels.

Sinds augustus vorig jaar is het aantal boeren die een bedrijf in Flevoland willen kopen gedaald. "Door de crisis zijn projectontwikkelaars minder actief, waardoor er minder boeren worden uitgekocht voor stadsuitbreiding." Ook de aanleg van natuur ligt op een lager niveau, waardoor er minder verplaatsers op de markt zijn. "We merken dat hierdoor de markt vrijwel stil is komen te liggen. De Flevolandse boeren kopen vrijwel geen grond van de buurman voor dit prijsniveau. Het is te duur. Hierdoor ligt de grondmarkt vrijwel stil."

Wessels constateert dat er nog wel aanbod en vraag van grond is. "Toch vinden er vrijwel geen transacties plaats, omdat de verkopende partij de grond nog niet voor een lagere prijs wil verkopen dan het prijsniveau van vorig jaar."

De Dienst Domeinen van het ministerie van Financiën is een belangrijke speler op de grondmarkt. "Sinds januari dit jaar betaalt Domeinen geen vergoeding meer voor boeren die stoppen met hun bedrijf. Door het schrappen van deze vergoeding voor pachtafstand kunnen de pachtboeren niet stoppen met hun bedrijf. De grondmarkt ligt hierdoor ook stil", vindt de makelaar.

Wat er het komende jaar op de grondmarkt in Flevoland gaat gebeuren is afhankelijk van de opbrengst van de gewassen. "Akkerbouwers hebben een slecht jaar gehad en de vooruitzichten voor dit jaar zijn ook niet optimaal. Na twee slechte jaren zal er toch iets moeten gebeuren. En onder dwang gaan de prijzen vaak sneller naar beneden dan gewenst."

Of registreer je om te kunnen reageren.