Redactieblog

287 x bekeken 6 reacties

Toename antibioticagebruik

Het therapeutisch antibioticagebruik bij voedselproducerende dieren in Nederland is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld.

Ook de resistentieniveaus van de veehouderij tegen antibiotica zijn in 2007 verhoogd ten opzichte van het jaar ervoor. Dat concluderen onderzoekers in de Maranrapportage over het antibioticagebruik over 2007, die vandaag is gepubliceerd.

Het totale gebruik van antibiotica dat werd voorgeschreven door een dierenarts is in 2007 met 8,9 procent toegenomen ten opzichte van 2006. Dat is meer dan de gemiddelde jaarlijkse groei van 7,9 procent per jaar sinds 1999. De verschillen per sector zijn groot. In de melkveehouderij steeg het gebruik van 5,42 naar 5,72 dagdoseringen per dier. In de zeugenhouderij daalde het gebruik met 5,5 dagdoseringen naar 22,39. Bij de vleesvarkens steeg het echter met bijna 5 dagdoseringen naar 16,44 dagdoseringen per dierjaar. Bj vleeskuikens steeg het verbruik met bijna drie naar 32,91 dagdoseringen per dierjaar.

Groeibevorderaars

De toename wordt toegeschreven aan het verbod op groeibevorderaars en de schaalvergroting in de veehouderij. Daarnaast speelt de kwaliteit van het diervoer een rol, die door hoge grondstofprijzen en het verbod op diermeel onder druk staan.

De toegenomen resistentie geldt zowel voor individuele antibiotica als voor meerdere antibiotica (multiresistentie). Naast het veevuldig voorkomen van MRSA bij voedselproducerende dieren maken de wetenschappers zich zorgen over de snelle toename van ESBL (Extended Spectrum Bèta-Lactamase), een groep door bacteriën gemaakte enzymen die ongevoelig zijn voor onder andere penicilline. ESBL’s worden vooral bij pluimvee gevonden.

Groot verschil in risico is dat MRSA alleen via direct contact wordt overgedragen naar mensen, terwijl bij ESBL’s de voedselketen waarschijnlijk een rol spelen bij de verspreiding. De veehouderij heeft in 2008 een convenant gesloten om het gebruik van antibiotica en de resistentie hiertegen terug te dringen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  centje

  Ik heb aan 100 gram echt niet genoeg hoor !! Maar gelukkig mag ik zelf bepalen wat ik eet en ik eet een lekkere dikke karbonade of een sappig biefstukkie, maar wel een grote !!

 • no-profile-image

  Bert

  @ Mariska,

  Je bent wel lekker bezig met je artikelen. Je schrijft hier met oude info, inmiddels leven we in 2009 en is er een masterplan antibioticagerbruik. Dan is het echt jammer dat je weer cijfers van 2007 erbij moet halen om een negatief bericht te kunnen schrijven.

 • no-profile-image

  Karel

  Eet niet meer vis en vlees, eieren en zuivelproducten dan noodzakelijk is voor jouw gezondheid.
  100 gram vis of vlees per dag is genoeg per persoon. De maaltijd aanvullen met lekkere verse groenten en fruit. Heb je nog meer honger drink dan water om het tegen te gaan.
  De tijd die je bespaart met uitbuiken kun je wellicht beter benutten met bewegen.
  Wil je geen antibiotica consumeren koop dan alleen biologische produkten. En mopper niet zo. Dat is slecht voor je gezondheid. Je mag kiezen in Nederland wat je koopt. Doe dat zonder mokken dan leef je langer.

 • no-profile-image

  Willem

  Die hele bio-industrie is 1 van de grootste schandes die ooit door de mens is voortgebracht. En maar volpompen met antibiotica. Wat maakt het uit he. Dieren-levens tellen toch al niet in die sector. Dat er nu varkensgriep is ontstaan komt enkel en alleen door de bio-industrie. En maar volpompen jongens met de grootste troep. En maar dieren op elkaar op een kluitje blijven zetten. Maar de schoften van de bioindustrie zijn straks de eersten die met een mondkapje op gaan lopen. Let maar op.

 • no-profile-image

  @ willem

  Diezelfde "troep" zoals jij het noemt, red dagelijks vele levens in de humane geneeskunde.

  Heb jij liever vlees van zieke dieren? Wat zeur je dan?!

 • no-profile-image

  centje

  Oja Karel, er is onlangs in een groot onderzoek naar bio producten antibiotica aangetroffen in diverse voedselproducten van bioboeren. Hoe kan dat ??????????????

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.