Redactieblog

190 x bekeken

Q-koorts bij mens en geit verwante stam

Het serotype Q-koorts dat bij geiten is gevonden is sterk verwant aan het type dat bij mensen is gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR.

In het onderzoek zijn zowel bij geiten als bij mensen met Q-koorts monsters genomen van de bacterie Coxiella burnetii, die de ziekte veroorzaakt. De stammen van de bacterie worden nu met elkaar vergeleken. "Uit de stammentypering blijkt dat er in Nederland zeven tot tien verschillende stammen Coxiella burnetii worden gevonden. Hiervan zijn er twee die het meest voorkomen", zegt bacterioloog Fred van Zijderveld van het CVI. "Nu blijkt dat de stammen op elkaar lijken, kunnen we echter nog niet zeggen dat de mensen besmet zijn door de geiten. Het zou namelijk ook andersom kunnen zijn, of misschien is er nog een heel ander reservoir van de bacterie die zowel geiten als mensen kan besmetten."

Gedacht werd dat het ziektemakend vermogen van de bacterie de afgelopen jaren is gegroeid, omdat de problemen zijn toegenomen. Dat is volgens Van Zijderveld niet het geval. Hij wijt de toename van de problemen mogelijk aan de schaalvergroting in de geitenhouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.