173 x bekeken 7 reacties

Natuurwet onder loep na uitspraken Raad van State

Minister Gerda Verburg wil bekijken of er 'rek en ruimte' zit in de Natuurberschermingswet om te voorkomen dat duizenden veehouderijen op slot worden gezet.

Ook treedt zij in gesprek met Brussel over de invulling van het begrip significant. Het is de belangrijkste uitkomst van een spoeddebat donderdagavond in de Kamer over twee uitspraken van de Raad van State.

Het CDA maakt zich zorgen dat de uitleg die de raad geeft aan natuurregels ernstige gevolgen heeft voor veehouderijen nabij Europees beschermde gebieden. Verburg denkt dat dit wel meevalt, maar zegde toch toe de wet nog eens onder de loep te leggen. Daarbij speelt vooral de vraag wat precies een significante verslechtering van de natuur is. Zij neemt dit op met Brussel.

CDA’er Ger Koopmans, partijgenoot van Verburg, toonde zich hiermee tevreden. Ook de SGP, die Kamervragen over de kwestie had gesteld, is voorlopig gerustgesteld. Dat geldt niet voor de VVD; die partij vindt dat de wet zo snel mogelijk moet worden aanpast.

De Partij voor de Dieren is ook niet blij met de uitkomst van het debat. Kamerlid Esther Ouwehand vindt dat Verburg geen knieval mag maken voor de landbouwlobby en de natuurregels onverkort moet handhaven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard

  Weet je het maakt niets uit,wat onze mening is van onze agro ondernemers.
  Het intereseerd die omhoog gevallen bobo's in Den Haag toch geen barst,we worden in dit land toch niet gewaardeerd.ga maar lekker door met het afbraak beleid,en succes met het naar de klote helpen van ons mooie land.

 • no-profile-image

  Ome

  Dit is het uitrookbeleid van de overheid. Geld uittrekken voor natuur, daar heeft Verburg geen zin in. Dan maar proberen de boeren rechteloos te maken en beperken in hun ontwikkeling. Schandelijk!!

 • no-profile-image

  g

  Verburg denkt dat het wel mee valt,het valt om de drommel niet mee,wat een dom gansje.Ze speelt met vuur,waar de boeren weer de dupe van dreigen te worden !!! Ze moet eens meer naar de boeren luisteren,en niet naar die millieuambtenaren op haar ministerie waar zij steeds de oren naar laat hangen

 • no-profile-image

  Consument

  Als de voedselvoorziening de zelfde aandacht had gehad en het weggesmeten geld dat voor natuur uit gegeven is, in duurzame landbouw was gestopt. Dan was er mischien geen kreditcrisis geweest. Alle vruchtbare landbouwgrond met veel belastiggeld verwoesten is toch onvoorstelbaar. We hebben in de laatste 40 jaar kunnen zien hoe de bossen verwaarloost werden en nu nog . Onkruid en criminaliteit hoef je niet te beschermen, dit vergaat nooit! Met de natuur goed omgaan en warderen is zeer belangrijk! Maar verwaarlozen kan niet! Als de boer koren zaait moet hij het goed verzorgen, anders mislukt de oogst. Zo is het met alles, maar de geitenwollensokken jongens zijn heel andere figuren. Zij willen alles behalve er voor werken! Het is het mentaliteits verschil. Zij kunnen nooit samen door een deur, wil je wat nalaten voor je nageslacht, dan zal er gewerkt moeten worden. De landbouwgrond achter laten met alleen onkruid zal geen kind van kunnen bestaan!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ze zouden beter de Raad van State eens onder de loep kunnen nemen na deze uitspraak over de natuurwet. Enerzijds adviseert de RvS over deze wet richting overheid en anderzijds wordt deze juridisch door dezelfde rechtelijke macht getoets. Onafhankelijke rechtspraak? Laat me niet lachen!

 • no-profile-image

  cees

  Een uitspraak van de Raad van State moet tot op de milimeter worden uitgevoerd,en dan zegt Verburg dat er nog wel rek in zit,zo stuurt ze iedereen met een kluitje in het riet ,ze kan beter gaan hardlopen in Uruzgan

 • no-profile-image

  jan

  De rek is er lang uit ,ze probeert nu de boeren nog wat te sussen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.