Redactieblog

220 x bekeken 2 reacties

Mislukt fusie FrieslandCampina?

De concurrentie in dagverse zuivel, melk dus, is groter dan ooit. Met dank aan commissaris Kroes van de Europese Unie.

Je gelooft het niet. Friesland Foods en Campina gingen samen om meer macht in de markt te hebben. Vooral bij dagverse zuivel vochten ze voorheen om de schappen in de supermarkten. Dat koste de leden melkgeld. Dat zou voorbij zijn, als de twee giganten gingen fuseren. Dachten wij.

Hoe anders is de praktijk. In haar oneindige (on)wijsheid bepaalde commissaris Kroes dat de fabriek in Nijkerk, met verse melk en het merk Friesche Vlag, verkocht moest worden. Vanwege de mogelijkheden van concurrentie.

Vorig jaar heb ik geschreven: "Dan maar geen fusie Friesland-Campina". Dit in verband met de voorwaarden van Kroes cs. Het lijkt er nu op dat die desastreus zijn. De praktijk leert het.

Want de concurrentie op de markt voor dagverse melk is sterker dan ooit. De fabriek in Nijkerk – niet meer onder controle van FrieslandCampina – vecht zich met lage prijzen in op de Nederlandse consumptiemelkmarkt. Vanwege de slechte zuivelmarkt komen er ook aanbieders binnen uit de buurlanden. Daardoor ziet ook FrieslandCampina zich genoodzaakt genoegen te nemen met nog lagere prijzen.

Ziedaar het resultaat van de zuivelfusie. Een droom in duigen. Want we kunnen op deze wijze wel fluiten naar een hogere melkprijs.
Hebben onze zuivelbobo's dit niet kunnen voorzien? Dan hebben ze gefaald. Ze hadden de fusie af moeten kappen. Niet meer en niet minder. En dat neem ik hun kwalijk.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Theo p. Czartouse

    Lekker kort door de bocht en weer makelijk uit de ogen van een boer beschreven. Hoe zo lagere prijzen door Nijkerk is het niet dat er steeds meer kleinere zuivelfabrieken makelijker en lager in kosten de markt prijs verlagen? De super markt maakt de prijs. Pak hun aan en niet de zuivelproducenten. Daarnaast hebben de boeren zelf met hun volle verstand (al dan niet zelf maar dan door vertegenwoordigers) gekozen voor de fusie. Misschien wel met dollar / euro tekens in hun ogen.

  • no-profile-image

    boertje

    vion vion vion vion, zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb.

Of registreer je om te kunnen reageren.