Redactieblog

547 x bekeken 2 reacties

LLTB: opbrengsten zorgboerderij onder druk

De toekomst van zorgboerderijen is in het geding. Dat zegt de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB).

De opbrengsten bij zorgboerderijen staan onder druk. Dit wordt mede veroorzaakt door de veranderingen in de financiering bij grote zorginstellingen. De zorgboerderijen hebben vaak vaste afspraken met zorginstellingen. Via het zogeheten onderaannemerschap verzorgt de zorgboerderij dagbesteding voor cliënten van de instelling.

De combinatie landbouw en zorg is op dit moment tot bijna 30 procent goedkoper dan andere vormen van dagbesteding. Sinds 1 januari is het vergoedingenstelsel voor zorg veranderd, waardoor de vergoedingen voor dagbesteding verlaagd kunnen worden.

De LLTB is van mening dat de huidige doorbetalingen van zorginstellingen, ondanks de landelijke ontwikkelingen in het zorgstelsel, niet omlaag mogen gaan. Het leveren van kwalitatieve zorg in kleine groepen op en rond de boerderij kan zeker niet voor minder dat de huidige vergoeding.

De Stichting Landbouw en Zorg bevestigt dat er problemen kunnen ontstaan door de nieuwe AWBZ-regeling. "We houden het nauwlettend in de gaten. Het is een punt van zorg", aldus manager Ton van der Biezen van Landbouw en Zorg. De stichting heeft geen geluiden dat de verandering op dit moment ertoe leidt dat er veel zorgboerderijen moeten stoppen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boerke

    Ja op politieke besluiten moet je maar investeren kom je altijd binnen vier jaar op de koffie. Dat moesten ze bij die lltb toch al lang weten of is hun geheugen iets te kort.

  • no-profile-image

    gert

    Een zorgboerderij in Winterswijk wordt al gesloten door de 25% korting,vertrouw maar op de de overheid,politiek is grillig

Of registreer je om te kunnen reageren.