Redactieblog

918 x bekeken 1 reactie

Kadaster: grondprijs stijgt

De gemiddelde grondprijs voor landbouwgrond is in het eerste kwartaal van 2009 gestegen.

Dat meldt het Kadaster op basis van de registratie van grondtransacties. Grasland werd in het eerste kwartaal van 2009 3,46 procent duurder, naar een gemiddelde prijs van 35.348 euro per hectare. De prijs voor bouwland steeg met 1,77 procent naar 37.830 euro per hectare. De gronden zijn hiermee ruim 11 procent (grasland) en 7 procent (bouwland) duurder dan in het eerste kwartaal in 2008.

De bevindingen van het Kadaster staan lijnrecht tegenover de bevindingen van makelaars in landbouwgrond, die juist vaststellen dat de grondprijzen stabiel zijn en plaatselijk in prijs dalen.

De gemiddelde grondprijs van het Kadaster staat vaker ter discussie. De registratie van verkoop van landbouwgrond bij het Kadaster is vaak enkele maanden later dan wanneer makelaars de transactie doen. Hierdoor loopt de tendens bij het Kadaster vaker niet gelijk met de bevindingen van makelaars. Ook kan doordat de prijs een landelijk gemiddelde is beïnvloed worden door meer of minder transacties in relatief dure of juist goedkope gebieden. Naar verwachting is dat nu ook het geval.

Eén reactie

  • no-profile-image

    schreuder

    Mij is niet bekend welke makelaars hunh verkoopprijzen openbaar maken zodat deze voor en ieder toegankelijk zijn.
    Onduidelijk voor mij is danook waarom in dit artikel wordt gesuggereerd dat er een tegenstrijdig beeld ontstaat. De cijfers van het kadastre zijn onafhankelijk en objectief en zijn tevens over alle hectares verkochte landbouwgrond gemeten. De betrouwbaarheid van deze gegevens staat wat mij betreft danook in het geheel niet ter discussie.

Of registreer je om te kunnen reageren.