Redactieblog

224 x bekeken 6 reacties

Het gaat om de poppetjes

Twee veevoercoöperaties, ForFarmers en Cehave Landbouwbelang. In dezelfde markt heeft ForFarmers een record winst en Cehave sterke daling. Cehave wil wel een fusie, Forfarmers denkt er niet over.

Topman Sijsens van Cehave somt de voordelen op. De gezamenlijke productiecapaciteit van de fabrieken kan beter worden benut. Op het terrein van de logistiek kan veel worden verdiend. In de overhead kan worden gesneden. Je kunt beter op de krimpende markt inspelen.

Hoe anders kijkt Bert-Jan Ruumpol van ForFarmers er tegenaan. Hij wil wel groeien, maar niet tegen elke prijs. Bovendien kent zijn bedrijf een zelfstandige groei. Voor de benutting van de productiebedrijven is een fusie ook niet nodig. Zijn bedrijven in Nederland en Duitsland draaien op een capaciteit van honderd procent. En dan als ouderwetse dooddoener: de boeren willen zelf een keuze kunnen maken. Er zijn toch ook meerdere agrarische dagbladen? Die hef je ook niet op. Zo ligt het ook met veevoer. Het doel is niet om groot te zijn, maar om er beter voor de klanten te zijn. En dat kan ook zonder een fusie.

Zo blijkt maar weer. Cehave heeft een moeilijk jaar achter de rug en ForFarmers baadt in weelde. Dat is duidelijk te merken aan de toon, die de directeuren uitslaan. Het zijn dus weer de poppetjes, die bepalen of er wel of geen fusie komt. Of de poppetjes moeten weg. Zoals bij FrieslandCampina. Campina-directeur Sanders vloog de laan uit en de man van Friesland Foods werd ziek. Toen maakten de boerenbestuurders zich baas. Goed? Ik weet het nog niet. Maar zeker is dat de poppetjes van Cehave en ForFarmers het voorlopig niet eens worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bult

  Even wachten nog Johan, ik weet dat de NVV (wie anders ?) bezig is met voer, waarin ook een eventuele voerprijsonderzoek in verwerkt gaat worden

 • no-profile-image

  gert

  de meeste winst van ForFarmers kwam uit deelnemingen,maar dat is ook goed voor de boer

 • no-profile-image

  Johan

  Wat ik nu zo graag eens zou willen weten waar de meevallende of tegenvallende winst vandaan komt. Heeft ForFarmers het voer te duur verkocht en daardoor de hoge winst geboekt? Was Cehave goedkoper met hetzelfde voer met als gevolg een lagere winst? Er moet toch een instantie zijn die dat uit kan rekenen. We vergelijken uitbetalingsprijzen van varkens(vlees), melk, eieren en noem maar op. Een ghoede prijsvergelijiing van veevoer ontbreekt. Wie kan mij die leveren?

 • no-profile-image

  Johan

  Mooi verhaal altijd van die deelnemingen. Hoe is de financiering geregeld? Ze zijn gedocht metgeld van de coöperatie, die toen nog voornamelijk voer produceerde en kunstmest enz. verkocht. Wordt rente berekend voor het in de deelnimengen geïnvesteerde vermogen? Zo niet, dan zijn de winsten van de deelnemingen geflatteerd. Waarom niet wat meer helderheid?

 • no-profile-image

  Bart

  Eigenlijk zouden de besturen hun directeuren moeten vragen een vergelijking op te zetten van de verkoopprijzen van de meest voorkomende voersoorten tussen de belangrijkste coöperaties en particuliere ondernemingen. Daarnaast de winst per ton en er ontstaat een mooi overzicht. Maar dat durven onze bestuurders vast niet aan. Het pluche zit te lekker. Maar het is wel hun taak.

 • no-profile-image

  Gert

  Gelukkig dat deze poppetjes niet te vetellen hebben. Stel dat ze het eens zouden zijn en dan ook Agrifirm bereid vonden om mee te doen. Dan hadden we net zo'n kind met een waterhoofd als FrieslandCampina.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.