Redactieblog

542 x bekeken

'Blauwtong overleeft ook in koude winters'

Blauwtong kan ook in koude gebieden in de winter overleven.

Dat concluderen Noorse onderzoekers op basis van onderzoek naar blauwtong serotype 8.

In Noorwegen is na de vondst van blauwtong serotype 8 in februari van dit jaar een grootschalig onderzoek gedaan bij veebedrijven in het zuiden van Noorwegen. In het onderzoek zijn 3.370 veebedrijven onderzocht met behulp van 2800 tankmelkmonsters, bijna 9.000 bloedmosters van runderen en 16.500 bloedmonsters van schapen en geiten. Bij 31 dieren zijn antistoffen aangetroffen tegen blauwtong. Het overgrote deel van deze dieren, 25 stuks, stonden op hetzelfde bedrijf. In totaal telt Noorwegen vier besmette bedrijven.

Op basis van de onderzoeksresultaten blijkt dat een kalf voor de geboorte door de moederkoe besmet is via de placenta. Wetenschappers concluderen op basis hiervan dat het blauwtongvirus ook kan overleven in gebieden met een relatief lange knuttenvrije periode in de winter.

Noorwegen heeft als beleid om risicovolle dieren preventief te ruimen. Zes koeien en drie kalveren die ook virus bij zich dragen worden hierdoor preventief geruimd om verder verspreiding van het virus tegen te gaan. In Noorwegen wordt niet gevaccineerd tegen blauwtong.

Of registreer je om te kunnen reageren.