Redactieblog

718 x bekeken 19 reacties

AID stuit op 200 verwaarloosde runderen bij Friese veehouder

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van landbouw heeft maandag bij een veehouder in Friesland tweehonderd verwaarloosde runderen en tien kadavers aangetroffen.

Dat heeft de AID vandaag gemeld. Controleurs van de AID en medewerkers van politie en gemeente bezochten het bedrijf na een melding bij Meld Misdaad Anoniem. De veehouder heeft proces-verbaal gekregen voor het overtreden van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren en de Destructiewet.

Op het melkveebedrijf waren in totaal vierhonderd dieren aanwezig. Tweehonderd runderen, voornamelijk jongvee, beschikten niet over een droge ligplaats omdat er in de stallen een dikke laag mest lag. Ook waren dieren ondervoed. De veehouder verklaarde dat hij een achterstand van betaling had bij de loonwerker, die normaal de mestkelder komt legen.

De VWA en Dienst Regelingen hebben na overleg een bestuurlijk traject opgestart om de verwaarloosde dieren op te halen en over te brengen naar een opvangadres. De veehouder besloot echter op het laatste moment de loonwerker te betalen, die is begonnen met het uitmesten van de stal en het legen van de mestput. Een dierenarts heeft het bedrijf bezocht om de dieren van de nodige medische zorgt te voorzien. Hierbij werden vier zieke dieren geëuthanaseerd.

Bij de hercontrole op de dag na de eerste controle bleek dat niet alle dieren konden beschikken over een droge ligplaats. De veehouder besloot hierop ongeveer 200 dieren ter plekke te verkopen en af te voeren.

De AID blijft de komende periode sterk toezien op de veiligheid van de stallen, de diergeneeskundige zorg en de voeding van de dieren op dit bedrijf.

Lees ook het commentaar: Verborgen leed tonen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jeroen

  tis gewoon een vuile knoest met geld zat anders kan ie ook nie in inne keer de loonwerker betalen sluiten die hap daar

 • no-profile-image

  Lot

  Dik uit Gelderland heeft volkomen gelijk. Dierverwaarlozing is nooit een losstaand feit. Hier is gewoon veel meer aan de hand. Gelukkig kan de AID nu een hulpactie op gang brengen.

 • no-profile-image

  peter

  echt een roep om hulp, moge dat heel duidelijk zijn. durft niemand hulp te bieden. is iedereen bang om zijn of haar vingers te branden in dit land van burocratie en de dieren zijn weer de dupe. er is hier echt veel werk te doen, dankbaar werk.

 • no-profile-image

  sander

  Sorry maar ik vind het niet kunnen,
  En als ej het niet kan betalen verkoop dan je koeien...

  Gr. Sander

 • no-profile-image

  DIK

  Laat de instanties in godsnaam geen boetes uit gaan delen, maar die mens en zijn dieren helpen en begeleiden om de zaak weer op de rit te krijgen of af te bouwen

 • no-profile-image

  WEI

  Wat een idioot. Die moet nooit meer dieren mogen houde.

 • no-profile-image

  Boesje

  Waarom moet hier een foto bij? Doe je anders toch ook nie.

 • no-profile-image

  Gert

  Ik vind sommige reactie's wel een beetje dom gepaatst, met name, die boer kan de loonwerker wel in een keer betalen! (sorry) Hij heeft wel een beetje gelijk, maar er gaat een verhaal aan vooraf!
  Natuurlijk is de melkprijs laag, maar hij ondervoed zijn koeien ook, dus zullen daarin de kosten ook lager zijn. en belangrijker, hij loopt al heel lang met het betalingsprobleem!! ik kan niet anders concluderen dat deze boer gewoon geen goede boer is, met name niet in financiele en organisatoriche zin. Dit kun je zien aankomen.

  Groetn

 • no-profile-image

  Gerda

  die boer had er "maar" 1 op de 40 dood, bij de oostvaardense plassen is dat 1 op 3. waarom zijn daar geen foto's van??
  bang voor de party van de dieren?
  hoeft niet, ze zitten nu in Den Haag en willen daar blijven.
  Wakker dier??? Ook die wordt gesponserd door.................... en gaan dus niet in hun eigen vingers snijden.

 • no-profile-image

  Ben.

  In de Oostvaarderplassen worden geen foto's geplaatst en daar is het vele malen erger.

 • no-profile-image

  Theo

  In elke sector komt weleens zo,n mafkees voort ,jammer,jammer niet goed voor het imago ,maar de boeren die het goed doen niet op aanspreken.

 • no-profile-image

  anoniem

  Aid gaat ook niet verder dan het probleem doorschuiven. Als deze man zich meldt voor hulp zal hij waarschijnlijk nog een jaar moeten doorsukkelen. Dat zgn project "TOEKOMST"laat iemand die zelf aangeeft dat hij de problemen boven zijn hoofd ziet groeien gewoon nog doorsukkelen, terwijl ze enkel een afspraak hoeven te maken met de beste man. Hanneke, fijne pasen gehad???

 • no-profile-image

  lineke

  laat deze boer in de koeienstront verzuipen!

 • no-profile-image

  Drent

  Hij verklaarde dat wegens "achterstand van betaling".
  Maar ondertussen was ie wel groot boer, had dan gewoon wat dieren verkocht en daar een loonwerker van ingehuurd of een eigen tank of pomp, dit soort uitstel maakt het allemaal nog veel erger, nu het ie ineens 200 dieren verkocht! Zulk laks volk brengt de andere veehouders een slechte naam.
  Met zoeen heb ik geen medelijden, andere boeren moeten elke dag van het jaar 16 uur per dag opletten en hun dier verzorgen en zoeentje laat de boel gewoon verpieteren.

 • no-profile-image

  j smolenaars

  We doen veel fietsen door natuurgebieden,en zien dikwijls schreinende gevallen van ondervoeding.Zo ook in het duitse park gelegen bij reuver. [voormalig legerkamp] Al dode koeien en reèn gevonden en dit doorgegeven aan de bevoegde instanties. En ook dit jaar was het weer mis,nog erger dan de jaren er voor.Daar wordt lacherig over gedaan met de woorden dit is de natuur!!!!

 • no-profile-image

  Leen

  In de Oostvaardersplassen kreperen véél meer dieren! De eigenaar? Dat is dezelfde die al die AID-ers aan het werk houdt. Is dit nu meten met twee maten of niet?

 • no-profile-image

  bus-stolwijk

  Zowel het artikel alswel een aantal reacties op het artikel zijn schokkend!!

  Ik hoop van harte dat er hulp geboden wordt, deze situatie wens je niemand toe!

 • no-profile-image

  Jaap

  Mijn (boeren)zoon reist met de trein naar school en komt dan langs de Oostvaardersplassen. Wat hier gebeurt is mensonterend. Dagelijks worden er dode verhongerde dieren weggehaald. Als vele dieren verhongeren zullen de overlevenden er niet veel beter aan toezijn. Dat dit mag en kan in een 'beschaafd' land is onbegrijpelijk.
  Velen hebben deze misstanden aan de kaak gesteld maar iedereen krijgt nul op het rekest. Ook bij de partij voor de dieren en ook bij de rechterlijke macht! Alles onder het mom van de natuur moet zijn werk doen. Maar dit is géén natuur, er zijn geen natuurlijke vijanden en de arme dieren kunnen niet wegtrekken uit dit gebied. Runderen, paarden en herten sterven hier een marteldood met slechts hard dood riet, boomschors en aarde in hun magen.
  Het probleem bij deze boer had ook niet mogen gebeuren, maar is naar ik begrijp nu opgelost. In de Oostvaardersplassen en mogelijk andere natuurgebieden gaat de dierenmishandeling gewoon verder, je zou bijna wensen dat het water gebleven was. Wie lost dit op??

 • ghlegebeke

  had die mest maar op een zwarte manier verplaats die loonwerker
  heeft in principe die boer in de steek gelaten ! de RVO doet zoveel
  zwart die heeft mij al zoveel benadeelt SNL sub.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.