Redactieblog

459 x bekeken 10 reacties

Zijn 'normale bedrijven' niet ondernemend?

Een normaal gangbaar ondernemend boerenbedrijf kan kennelijk niet in aanmerking komen voor de AgD-prijs 'Agrarisch ondernemer van het Jaar'. Erg? Nee, wel vreemd.

Allereerst de winnaars Karin en Sjaak van Veen, boer en kaasmakers uit Zoeterwoude. Van harte geluk gewenst. Jullie hebben ongetwijfeld een uniek bedrijf, zijn puike ondernemers en jullie stralen het uit. Complimenten dus.

Dan de gangbare ondernemers. Zij houden gewoon koeien, proberen de kostprijs zo laag mogelijk te houden, breiden op tijd uit, zorgen dat de financiële lasten beheerst zijn en hebben nog steeds een goed inkomen. Kortom de boer van de toekomst, die richt zich op de kern van zijn bedrijf: het houden van - veel - melkkoeien. Hij is voortdurend aan het ondernemen. Als straks de quotering verdwijnt is hij klaar -ook financieel - om de vleugels uit te slaan.

Toch komt zo'n bedrijf niet in aanmerking voor de AgD-prijs. Dan moeten ze biologisch boeren, kaas gaan maken, of buffels gaan houden. Dan wordt men genomineerd. Dat blijkt uit de jury onder leiding van prof. Aalt Dijkhuizen. Die nomineerde alleen bedrijven, die niet op een gangbare manier agrarisch ondernemer proberen te zijn. Het is vreemd dat in het rijtje uitgezochte bedrijven geen 'normale' boer voorkomt. Terwijl die ook een uitstekend ondernemer kan zijn.

Is het zo dat je alleen agrarisch ondernemer bent als je het zoekt in verbreding, biologisch of in ieder geval wat anders? Wordt daarmee niet een grote groep boeren, die onderneemt met de kernactiviteit koeien, door de jury onrecht aangedaan? Me dunkt van wel. Alleen niet gangbare bedrijven zijn genomineerd. Dat is te eenzijdig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  Volgens de wet zijn boeren helemaal geen (agrarisch) ondernemer. Ondernemers horen bij wet ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. En boeren staan niet ingeschreven bij de KvK. Sterker nog, het is niet toegestaan dat boeren bij de KvK staan ingeschreven. Een boer kan dan ook nooit de juridische status van ondernemer verkrijgen. En valt een boer ook niet te vergelijken met wat in het algemeen een ondernemer wordt genoemd die wél bij de KvK staat ingeschreven. Mag van mij best een prijs worden gegeven voor een vooruitstevend boerenberdijf. Maar dan wel met een andere betiteling. Een prijs voor b.v. " het meest innovatief boerenbedrijf van het jaar" in plaats van "Agrarisch ondernemer van het jaar". Hoe dan ook, de term "agrarisch ondernemer" is misleidend tegenover de buitenwereld. Een boer heeft geen juridische status als ondernemer, hoewel de term "agrarisch ondernemer" dat wel suggereerd.

 • no-profile-image

  Harm

  Ik vind het prima dat ze alleen ondernemers hebben gekozen, die wat verder zien dan hun neus lang is. De grote boeren, die denken dat ze ondernemer zijn, kiezen voor een doordlopende weg. De consument wil dat niet. Die wil steeds meer biologisch of in ieder geval menswaardige bedrijven. Dat zijn de steeds groter wordende bedrijven - in feite allemaal bio-industrie - niet meer. Daarom: complimenten voor de jury, die dit duidelijke signaal af durfde te geven.

 • no-profile-image

  theo

  Zegt dus alles over de geitenwollen sokken jury.

 • no-profile-image

  Henk

  Jammer dat een jury zo eenzijdig nomineert. Dat neemt de glans van de prijswinnaar ook weg. Negentig procent van de boeren heeft nog een gangbaar bedrijf. Die doen dus niet mee aan de verkiezing van Agrarich Ondernemer van het Jaar. Heeft Aalt Dijkhuizen en daarmee Wageningen dan het ondernemnd boeren op grote bedrijven dan al afgeschreven?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat komt omdat ze in
  Wageningen een hekel aan gewone boeren hebben

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Harm vertel maar hoe de consument het zou willen hebben, kunnen we ook een kans maken, bij die geitenwollensokken jury, om voor een nominatie in aanmerking te kunnen komen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dat we over de jury praten of over de consument hebben maakt niet uit. Bij geen van de twee kunnen we vooruit. De jury wenst een prehistorische bedrijfsvoering. We kunnen onder de noemer de consument alleen maar bezig wezen hoe de massa hun inkopen bepaald, daarbij een jojo bedrijfsvoering op na houden, de ene dag het ene de volgende dag het tegen over gestelde.

 • no-profile-image

  Jonas

  Goede boer, heb jij nog geen brief gehad van de kvk dat je dit jaar als boerenbedrijf (en verder alle bedrijven en verenigingen in Nederland) verplicht bent je in te schrijven bij de kvk?

 • no-profile-image

  Gert

  Het gaat in de reacties veel te veel over de KVK. De kern in het stuk van Vergaderboer is toch het feit dat er geen gangbare boeren genomineerd waren voor de prijs van het AgD. Dat vind ik ook fout. Het wijst er op dat er een partijdige jury was, die alleen kiest voor bedrijven, die niet onder 'gangbaar' vallen. Dat is tendentieus en geeft inderdaad het gevoel dat hier 'geitenwollensokkenmensen' mee bezig waren. Daar schieten we als normale ondernemers dus niets mee op.

 • no-profile-image

  goede boer

  Beste Jonas uit Brabant. Jarenlang heeft de Kvk vermeld dat het niet toegestaan is dat een boerenbedrijf bij de KvK. Ze hebben nu dus een ommezwaai gemaakt. Maar een boerenbedrijf inschrijven bij de KvK zal niet meer zijn dan een registratie voor de statistieken. De juridische status van een boerenbedrijf verandert er niet door. Hooguit dezelfde juridische status als die van verenigen en stichtingen maar daar heb je als boerenbedrijf weinig aan.. Leuk bedacht door de KvK. Hebben ze weer een jaarlijkse inkomstenbron voor de kosten van inschrijven. Terwijl er geen meerwaarde van een boerenbedrijf tegenover staat. Een boerenbedrijf zal namelijk ook nooit dezelfde juridische status kunnen krijgen met dezelfde handelsrechten en -plichten zoals die gelden voor bijvoorbeeld een metaal- bouw- auto-of welk ander bedrijf buiten de landbouw. Het informatiepakket van de KvK voor de startende ondernemer maakt dat wel duidelijk.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.