Redactieblog

234 x bekeken

Stichting Bescherming Hobbydierhouder Nederland stopt

De Stichting Bescherming Hobbydierhouders Nederland (SBHN) houdt per 31 maart op te bestaan.

Dat meldt voorzitter Martin Hendriksen van de stichting. Reden voor het opheffen van SBHN is geldgebrek. “Geld is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van onze doelstelling 'gedragscode voor houders van hobbydieren'. We merken dat als gevolg van de kredietcrisis minder geld wordt uitgegeven aan goede doelen. Donateurs en sponsoren haken af”, aldus Hendriksen.

De stichting had als doel een gedragscode te ontwikkelen voor hobbydierhouders in tijden van dierziekten. Ze wilden de gedragscode juist ontwikkelen in een tijd dat er geen dierziektes heersen, in plaats van past actie te ondernemen op het moment dat de problemen er zijn. Het bestuur van de stichting verwacht niet dat er de komende tijd veel verandering zal komen in de financiële situatie, waarop is besloten de stichting te stoppen.

Gedragscode

Het is nog niet bekend wat er met de gedragscode die in ontwikkeling is gaat gebeuren. “Wellicht wordt het door andere hobbydierhoudersorganisaties opgenomen”, aldus Hendriksen. Hij merkt op dat de samenwerking tussen hobbydierhoudersorganisaties moeizaam verloopt. “Het is lastig om in een sector die niet georganiseerd was gezamenlijk op te trekken. De belangen zijn vaak te divers.”

De stichting werd in 2004 opgericht, naar aanleiding van de vogelpestcrisis waarin ook hobbydieren geruimd moesten worden. Met hulp van de stichting zijn zeven hobbydierhouders vrijgesproken voor het achterhouden van hun dieren tijdens de ruimingen. Ook hebben de georganiseerde hobbydierhouders een vertegenwoordiging gekregen binnen de Raad van Dierenaangelegenheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.