Redactieblog

864 x bekeken 5 reacties

LLTB: kwart landbouwgrond Limburg wordt geclaimd

Meer dan een kwart van de landbouwgrond in Limburg wordt de komende tien jaar geclaimd voor andere doeleinden.

Dat concludeert de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB op basis van een inventarisering van de grondclaims in deze provincie. In totaal zou 26.300 hectare landbouwgrond geclaimd worden voor de aanleg van natuur, stadsuitbreiding of de aanleg van industrie- of recreatieterrein.

Ook de aanleg van landgoederen blijkt veel landbouwgrond op te slokken in de provincie. Volgens de inventarisatie van de LLTB blijkt alleen al in het Geleenbeekdal 350 hectare landbouwgrond ingericht te worden als landgoed. LTO Noord maakte in haar regio vorig jaar een grove inventarisatie. De noordelijke belangenvereniging constateerde dat op 70.000 hectare landbouwgrond een claim ligt.

"We gaan de resultaten van het uitgebreide onderzoek in Limburg nu bekijken. Op basis hiervan beoordelen we of ook in het LTO Noord-gebied een meer gedetailleerd onderzoek naar claims op landbouwgronden nodig is", aldus een woordvoerder van LTO Noord.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ghiel

  Duurzaam, al die goede landbouwgrond vernielen! Als je er maar onkruid op laat groeien dan is het duurzaam! Dit mag (moet) veel geld kosten, duurzame crisis. Van Limburg blijft straks niets ander over dan steen en onkruid, duurzaam Limburg! Dit over leegloop en kaalslag gesproken.

 • no-profile-image

  gert

  ze hebben zeker in zimbabwe gekeken

 • no-profile-image

  GFT-Bak

  Voor Limburgers brengt toerisme meer op schijnbaar

 • no-profile-image

  n.jacobs

  ik ben grote voorstander van fikse uitbreiding van de natuur, er is al teveel verloren gegaan. Waarom industriegebieden uitbreiden terwijl bijna ieder bedrijfsterrein wel leegstand kent!
  Laat het vee weer naar buiten en niet opgesloten in veeflats met allerhande gevolgen zowel voor het dier alsook voor het milieu en de gezondheid v.d. bevolking.

 • no-profile-image

  stop

  Mr. Jacobs, U weet geloof ik niet helemaal hoe de vork in de steel zit.
  Enerzijds zegt u er is al teveel verloren gegaan(u denkt dat veel natuur verloren gaat aan industrie maar dit is in feite landbouwgrond) Anderzijds zegt u dat het vee weer naar buiten moet maar dit lijkt me onmogelijk als weides(landbouwgrond) wordt geclaimt voor natuur zoals bossen komen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.