265 x bekeken

Kabinet intensiveert aanpak dierenextremisme

Het kabinet zet steviger in op het aanpakken van dierenactivisten die de wet overtreden.

Zo is er een speciaal politieteam in het leven geroepen, wordt informatie over overtredingen centraal verzameld en zijn de opleidingen van de politie-academie aangepast.

Vorig jaar werden minstens 24 vernielingen gepleegd door dierenactivisten, hadden 17 bedreigingen plaats en werd er eenmaal iemand mishandeld. Het aantal incidenten is daarmee niet toegenomen, maar de intensiteit ervan wel. Voor het kabinet is dit aanleiding de aanpak te intensiveren, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Een van de maatregelen is dat opsporing en vervolging van daders benoemd is als prioriteit voor politie en justitie. Dit houdt in dat er extra geïnvesteerd wordt in het registreren, verzamelen en analyseren van informatie. Ook is de KLPD aangespoord illegaal dierenactivisme actief te bestrijden; de politiedienst heeft daartoe een aparte afdeling opgericht. Bovendien werkt inlichtingendienst AIVD aan een nieuw onderzoek naar activistische organisaties.

Thieme

Nieuwe wetgeving vindt het kabinet niet nodig; de huidige regels zouden voldoende zijn. Wel kan het wetsvoorstel voor de aanpak van voetbalvandalisme een rol spelen. Hiermee krijgen burgemeesters en officieren van justitie meer bevoegdheden om verdachten gebiedsverboden op te leggen.

Op verzoek van Tweede Kamerlid Marianne Thieme (PvdD) maakt het kabinet expliciet onderscheid tussen dierenactivisten die binnen de wet blijven en de wet overtreden. In overleg met dierenrechtenorganisaties wil de regering een manifest opstellen waarin staat dat het nastreven van de rechten van dieren op legale wijze moet gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.