Redactieblog

734 x bekeken

Afleveren kunstmest komt op gang, prijs stabiel

Het afleveren van kunstmest komt goed op gang.

Dat blijkt tijdens een rondgang langs coöperaties en kunstmesthandelaren. Vooral in het zuiden en het midden van het land wordt veel kunstmest uitgeleverd.

"Het weer is nu goed en je ziet dat veel boeren nu willen gaan strooien", vertelt een woordvoerder van Triferto. Bij het bedrijf is merkbaar dat veel boeren lang hebben gewacht met het kopen van kunstmest. "En deze boeren zijn dit jaar voor het wachten beloond. De prijs is nu een stuk lager dan afgelopen winter." Het huidige prijsniveau voor kunstmest is sinds de prijsverlaging bij Agrifirm en CZAV begin februari stabiel. Voor 100 kilo kalkammonsalpeter (KAS) ligt het prijsniveau rond 28 euro.

In het Zuiden hebben veel veehouders de kunstmestsilo’s gevuld. "Ook de akkerbouwers zijn begonnen met het strooien van kunstmest op de tarwe. De afname komt goed op gang", aldus Ko Francke van CZAV.

Verlaging kunstmestprijs

De verlaging van de kunstmestprijs heeft bij de coöperatie niet geleid tot meer afzet van kunstmest. "Het bouwplan bepaalt de behoefte aan kunstmest en niet de prijs van kunstmest. De meeste akkerbouwers kiezen ervoor om waar mogelijk dierlijke mest in te zetten en dat aan te vullen met kunstmest. Daarnaast hebben veel boeren de kunstmest besteld en vertrouwen ze op het prijsbeleid van CZAV." Bij het bedrijf vindt vrijwel geen daghandel plaats in kunstmest.

Bij Agrifirm in het midden en noorden van het land komt de aflevering langzaam op gang. "Op hogere gronden gebeurt al wat, maar er zijn ook gebieden waar het nog rustig is. Boeren die kunstmest in bigbags ontvangen en nog tijdelijk opslaan op het bedrijf komen het product afhalen. De ondernemers die direct gaan strooien zijn nog afwachtend."

Of registreer je om te kunnen reageren.