Redactieblog

350 x bekeken 2 reacties

Aandacht BVD leidt nog niet tot minder besmetting

De aandacht voor de bestrijding van Bovine Virus Diaree (BVD) bij rundvee heeft nog niet geleid tot minder gevallen van de ziekte.

Dat constateert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Op eenderde van de bedrijven zijn BVD-dragers aanwezig, terwijl op 70 tot 80 procent van de rundveebedrijven antistoffen tegen BVD worden gevonden.

“Het is een lastige ziekte om te bestrijden. Duidelijk is dat de huidige aanpak niet voldoende is”, aldus Jet Mars van de GD. De beste methode om de ziekte te bestrijden is het afvoeren van BVD-dragers van de bedrijven en dit eventueel ondersteunen met een vaccinatiecampagne tegen de ziekte.

Economisch aantrekkelijk

De bestrijding van BVD is volgens Mars economisch aantrekkelijk voor de hele rundveehouderijsector, maar ook voor het individuele bedrijf. “In Denemarken is de ziekte in een beperkte tijd snel onder controle gekomen. Een dierenarts daar zei dat de melkveehouder pas merkt wat de ziekte voor gevolgen heeft als hij er vanaf is.”

Veel klachten als klauwproblemen, verlaagde melkproductie en vruchtbaarheidsproblemen zijn het gevolg van BVD. Volgens de GD kost een BVD-drager een gemiddeld bedrijf 11.000 euro.

Ziektebeeld

Hoewel er veel aandacht is voor de bestrijding van BVD, blijken veel bedrijven geen actie te ondernemen om de ziekte te bestrijden. “Dat zou kunnen komen omdat de ziekte geen duidelijk beeld geeft en omdat het moeilijk is in te schatten hoeveel schade de ziekte veroorzaakt op het bedrijf”, aldus Mars.

Om meer inzicht te krijgen in de BVD-status op melkveebedrijven doet de GD onderzoek in tankmelk. “Als de bedrijven vrij blijken van BVD is het onderzoek gratis”, aldus de GD.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mariska Vermaas

  Beste ex-BVD-er.
  Bedankt voor uw reactie. Het lijkt mij erg interessant om eens verder met u te spreken over uw bevindingen. Zou u contact met mij op willen nemen?
  Alvast hartelijk dank!

  Met vriendelijke groet,
  Mariska Vermaas

  mariska.vermaas@reedbusiness.nl

 • no-profile-image

  ex bvd er

  bvd is een tijdbom je hebt geen idee wat er met je vee gebeurd ik dacht zal wel loslopen maar de produktie van 29 naar 17 liter en 80 % niet drachtig en die 11.000 euro schade per bedrijf is nog heel wat hoger reken maar keer 5 gewoon domweg enten is mijn tip

Of registreer je om te kunnen reageren.