Redactieblog

321 x bekeken

Tuinders vaker failliet in 2008

Het aantal akkerbouw- en tuinbouwbedrijven dat failliet is gegaan is in 2008 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2008 gingen 46 akker- en tuinbouwbedrijven over de kop, terwijl dat in 2007 25 bedrijven waren.

De daling van het aantal faillissementen die was ingezet is hiermee doorbroken. In 2004 gingen er 69 bedrijven failliet, in 2005 61 en in 2006 47. De klappen vielen vooral in de tuinbouw, constateert het landbouweconomisch instituut LEI.

Veehouderij

In de veehouderij is het beeld tegenovergesteld. In 2008 werden twee veehouderijbedrijven failliet verklaard, in 2007 waren dat er 14. Met de twee bedrijven ligt het niveau ook ruim onder dat van voorgaande jaren.

In totaal zijn vorig jaar in de totale landbouwsector 85 bedrijven, instellingen en eenmanszaken failliet gegaan. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder. Toen waren er 80 faillissementen.

Albert Jan Maat

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland betreurt de faillissementen, maar is niet verbaasd. ”Het afgelopen jaar was erg slecht voor de glastuinbouw. De opbrengstprijzen waren slecht en de energieprijzen waren heel hoog. We hebben niet voor niets vorig jaar afspraken gemaakt met LNV over het borgstellingsfonds. De waarde hiervan is verdubbeld van 1,2 miljoen euro naar 2,5 miljoen euro. Opvallend is dat hier relatief weinig gebruik van is gemaakt”, aldus Maat.

Hij ziet vooral mogelijkheden om de slechte situatie in de tuinbouw te verbeteren door bijvoorbeeld de afzet te bundelen. Maat denkt dat door de crisis de situatie niet snel verbetert.

Of registreer je om te kunnen reageren.