Redactieblog

2350 x bekeken 2 reacties

RIVM waarschuwt mensen voor besmetting koepokken

Het RIVM waarschuwt voor mogelijke besmettingen met koepokken bij mensen.

Aanleiding daarvoor is een verhoogd aantal patiënten met koepokken in Duitsland en Frankrijk. In Noordrijn-Westfalen en Beieren zijn achttien gevallen bekend, in Frankrijk werd de ziekte bij twaalf jonge mensen aangetroffen. Deze patiënten zijn waarschijnlijk besmet geraakt via tamme ratten die in Tsjechië gefokt zijn. Het Tsjechische rattenfokbedrijf levert vermoedelijk ook aan Nederland. Het RIVM vraagt artsen alert te zijn op deze ziekte.

De VWA onderzoekt aan welke dierenzaken de ratten zijn geleverd. Er zijn nog geen signalen dat er ook in Nederland besmette ratten of geïnfecteerde patiënten zijn. Koepokken wordt veroorzaakt door het cowpoxvirus, een orthopoxvirus. Knaagdieren als ratten en muizen vormen het reservoir van het virus. Het virus komt overal in Nederland voor, maar leidt slechts sporadisch tot ziektegevallen bij direct contact met een besmet knaagdier, of een tussengastheer zoals de kat.

Koepokken is een virale infectie bij koeien, die weinig gevolgen heeft op wat blaasjes op de uier na.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  en, wat is het probleem als ik het mij goed herriner was koeien pokken een inenting tegen een andere ziekte die erger was voor mensen

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Ja, melkmeisjes bleken vroeger imuun tegen de de gevreesde pokkenplaag waar in de middeleeuwen vele mensen aan stierven.
  Ze waren imuun geworden door dat het lichaam antistoffen maakt tegen het minder ernstige koepokken die ook bleken te helpen tegen pokken.
  Daarom werden melkmeisjes destijds ingezet al verpleegsters van mensen die met pokken besmet waren.
  Hierdoor is het enten tegen ziektes uitgevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.