Redactieblog

773 x bekeken 14 reacties

Ethicus vindt strijd voor industriële veehouderij zinloos

Nederlandse veehouders moeten de denkwijze over agrarische productie aanpassen om meer tegemoet te komen aan het welzijn van het dier.

Dat zegt filosoof en veterinair ethicus Bernard Rollin van de Colorado State University tijdens een bijeenkomst over dierwelzijn van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) in Utrecht. "We moeten ons meer gaan richten op dierenwelzijn en de ethiek van de veehouderij. De afgelopen duizenden jaren was dat niet nodig. In deze periode werd vee kleinschalig gehouden op een wijze die past bij het dier. Sinds in de vorige eeuw de veehouderij geïndustrialiseerd is, is de noodzaak voor aandacht aan dierwelzijn vergroot."

Rollin benadrukt dat de knop bij de veehouderij om moet. "Boeren zijn zelf ook verantwoordelijk voor de wijze waarop ze hun dieren houden. Ze kunnen blijven vechten voor de huidige industriële vorm van veehouderij, maar dat is zinloos. Mensen accepteren deze productiewijze niet en daar moet de sector op inspelen."

Rollin pleit voor veehouderij die meer terug gaat naar de basis. "Dat zal ook leiden tot verbetering van het welzijn van het dier", aldus de Amerikaan. "Niemand is gebaat bij de massaproductie van vlees zoals dat nu gebeurt. Het excuus dat boeren de wereldbevolking moeten voeden is onzin. Europese en Amerikaanse boeren voeden niet de monden van de derdewereldbevolking. Het gaat er niet om of het voedsel beschikbaar is, maar de mensen moeten het kunnen betalen. Dat gaat niet en dus is het argument ongegrond."

Rollin voorziet dat het vooral belangrijk is dat de denkwijze over dierwelzijn bij veehouders moet veranderen. "De wetgeving kan dit ondersteunen, maar dat is maar een deel. Wetgeving over het aantal dieren per vierkante meter is symptoombestrijding. Het beleid moet doelgericht zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Mooi gesproken en gedacht van de heer Rollin. Ja leuk laten we terug gaan naar de basis! Ik wil ook wel varkens houden op de manier zoals mijn opa het deed. Alleen dan leert een klein rekensommetje dat wanneer ik (zoals nu) een modaal inkomen wil halen de kg-prijs van varkens vlees veel duurder wordt! Modaal inkomen in 2008 was 30.500 euro, mijn opa hield 5 zeugen die per jaar 15 vleesvarkens produceerde (die goed waren voor 1/3 deel van het inkomen) , 15x100 kg = jaarproductie van 1500kg 10.166,66 (1/3 deel van 30.500) delen door 1500kg = 6,78 euro. In 2008 bracht een kg 1,45 op en die lag voor gem +/- 6 euro in de winkel, is dus 4x over de kop gegaan. Doen we dit met 6,78 euro kom je uit op een consumenten prijs van 27,12 euro/kg uit! Dit betekend voor een gezin met 4 personen een uitgave van 4339,20 euro/jaar heeft met het huidig consumptiepatroon van 40 kg/persoon. Heren/dames melkveehouders en pluimveehouders maak ook een rekensommetje dan kan een leek/burger uittellen hoeveel vakantie's ze moeten laten schieten omdat ze anders verhongeren.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik mis dat stuk waar de koe per ongeluk op dat kalf gaat staan waardoor het inwendige bloedingen en heel veel pijn heeft en mischien wel dood gaat. Of dat het kalf te veel van mamma's lekkere melk drinkt, diaree en buikpijn krijgt en mischien wel dood gaat.O ja, in een perfecte wereld gebeurd dat niet.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Moet hij maar zeggen hoe hij zijn stukje vlees wil. Ik zeg de prijs wel. Als hij het wil betalen dan produceer ik het wel. Zoniet dan moet hij zijn mond houden!

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Levensverhaal van een kalfje: "Eindelijk daar zie ik dan het levenslicht ! Ik ben een kalfje en wil graag snel kunnen dartelen in de wei en meteen melk drinken aan mama's uiers. Maar wat is dat....??? een meneer die zich boer noemt haalt mij weg bij mijn mama!!! Wat zie ik ook een intens verdriet in de ogen van mijn mama!!!!!!! Ik word een kleine ruimte ingezet, die men 'eenlingbox' noemt, maar eigenlijk gewoon een veredelde kist is. Daar moet ik maar liefst 8 weken in verblijven!!! Maar ik ben een kalfje, een kind dat wil drinken bij zijn mama!! Ik krijg nu van die meneer die zich boer noemt een emmer met poedermelk....bah! Ik verlang naar mijn moeder!! Ik wil mama-melk zuigen aan haar uiers. En mijn mama verlangt naar mij..... Maar in de tussentijd wordt zij "gemolken" door die boerenmeneer. Maar eigenlijk is dat "melken" gewoon een ander woord voor melk stelen!!! En wat gebeurt er nou met die melk zie ik....????? Die wordt gedronken door............................... MENSEN!!! VOLWASSEN mensen nog wel !!!! MIJN mama melk !!!!!!!!!!!! Hallo stelletje dieven !!!!! dat is mijn mamamelk !!!! Voordat ik 3 weken oud ben word ik op transport gezet richting.............de dood..........ik word vermoord...................andere kinderen van mijn moeder hadden iets meer "geluk". Die mochten zowaar zelfs 6 maanden blijven leven.........Maar in die 6 maanden zagen ook zij mama nooit meer...... En mama moest al die tijd maar melk "geven" voor die mensen. Die mensen die al haar melk opdrinken en elke dag weer stelen zij haar melk die bestemd is voor haar kinderen, maar die mama noch haar melk nooit te zien en te drinken krijgen. Mijn arme mama....... als zij straks niet meer op tijd zwanger raakt of minder melk "geeft" wordt ook zij op transport gezet en vermoord....... En dat allemaal alleen maar omdat mensen zonodig melk willen drinken. Melk die zij allen gekregen hebben toen zij baby waren..... Want melk is voor baby's!!! Mama-mensen-melk is voor mensen baby's. En mama-koeien-melk is voor koeienbabys. Koemelk is voor ons kalfjes, maar mensen zijn hele slechte wezens doordat ons allemaal af te nemen, ons direct na de geboorte van onze moeders te scheiden en ons te vermoorden. De levensvreugde die ik had in mijn oogjes toen ik geboren werd, maakte snel plaats voor een gevoel van "was ik maar nooit geboren". Wat kunnen mensen een harteloze wezens zijn...... ========== Kalf Kees

 • no-profile-image

  Lie

  Deze man komt uit de USA (Colorado State University), bedrijven in Nederland zijn erg klein en zeker niet industrieel te noemen als men ze vergelijkt met de bedrijven aan de andere kant van de oceaan.
  Wanneer ik het boeren in Nederland vergelijk met de het boeren in Noord-Amerika dan doen de meeste NL boeren het erg goed met het oog op animal welfare en heeft de Nederlandse consument niets te klagen over de keuze die ze hebben om "groene "lokale producten te kopen. Ik ben het eens met de woorden van Rollins dat boeren niet grootschalig moeten produceren om de hele wereld te voeden, maar dan moeten wij als consument ook locale producten 'echt 'gaan kopen zodat het financieel haalbaar is voor boeren om op kleine schaal te blijven produceren.

 • no-profile-image

  down under

  p.s. akkerbouwers en tuiders nodig ik ook uit om een berekening te maken.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  De enige kistkalveren zitten bij ons in de vrieskist.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Beste pffff, een interessante vraag (voor mijzelf), waarom vinden boeren dat ze overal de schuld van krijgen?? Ben benieuwd naar reacties, ook van andere leden van het forum.

 • no-profile-image

  kalf kees

  Ik ben een volwassen vent. Maar ik geloof in sprookjes. Als ik het voor het zeggen had zouden alle dieren blijven leven. Maar helaas zijn sprookjes niet waar. De echte wereld is keihard. En daar kan ik niet tegen. Was ik maar niet geboren. Ik snap niet dat lijden bij ieders (mens en dier) leven hoort.

 • no-profile-image

  pfffff

  Ik vind boer zijn een geweldig mooi beroep. Het verdient niet best, maar dat geeft niks. Ik heb er plezier in, en verzorg dieren en planten zo goed ik kan.
  Elke dag !!!! Beetje jammer dat er steeds meer mensen zijn die vertellen dat het anders moet, maar er geen rekening mee houden dat dan de voedselprijzen ook omhoog gaan. En op de een of andere manier is dat niet te verteren voor regeringen. En natuurlijk krijgen boeren de schuld. Maar waar zijn wij niet schuldig aan ??? Stel je voor dat er nog meer boeren in de wereld zouden zijn ??? Dan gaat de wereld toch naar de knoppen ????

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Als vervolg op je aandoenlijke verhaal Kalf Kees zou je misschien ook het verhaal kunnen vertellen van die vlieg die zijn weg naar de vrijheid zag eindigen tegen de voorruit van je auto, of die mier die als onderdeel van een hechte kolonie zijn dood vond onder jouw schoen omdat je weer eens niet zat op te letten waar je liep. Het zijn allemaal levende wezens. De één is aaibaar en de andere niet, maar om nou omwille van dat gegeven het leven van die ene meer te respecteren dan die andere duidt op hypocrisie van de bovenste plank.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Gezellig, men gaat nu alleen op de emoties van mensen spelen zonder daadwerkelijk argumenten gebruiken?
  Hoe kan een wezen iets missen, wat niet gezien heeft? Hoe kan een kalf wat nooit melk heeft gehad menen,dat poedermelk niet zou smaken.
  Bij mij leven ze nog altijd ingroepen, welke vinger is dit verhaal gezogen?

 • no-profile-image

  Tom

  Het aantal dieren op een bedrijf zeggen niets over het welzijn. Dat wordt bepaalt door de inrichting, voeding e.d.. De grote bedrijven die het goed voor elkaar hebben daar hebben de dieren het zeer goed! Het zal wel afgunst zijn van dat soort mensen die overal tegenaan schoppen! Ik ben de 60 jaar gepasseerd, als ik zoals 50 jaar geleden de dieren werden gehouden(biologisch), had ik er nooit aan begonnen. Hard werken en niets verdienen, en slecht voor de dieren. Wie zou dat werk wat er toen was nu nog willen doen? Die mensen met die grote mond niet! Hebben liever een uitkering en niks doen en mensen die werken lastig vallen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heel mooi gesproken alleen die boer krijgt weer de schuld! En daar moet je dus niet zijn maar weer bij de consument dat je dat als prof. nog niet snapt zegt genoeg over je uitspraak. Honden op een flatje vissen in een kom/vijvertje vogeltjes in een kooi telt zeker niet mee.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.